Dag 31: Figueira da Foz - Aveiro

Portugal, Aveiro

De Lange Leegte

KM 79/1.463 - HM 324/12.778
Vlak na vertrek 2 heuveltjes en voor de rest weinig reliëf vandaag. Een warme fietsdag, met zo’n 26 graden en heel veel zon.
Na het plaatsje Quiaios volgt een stuk van ruim 40 kilometer door een duingebied. Het is volkomen leeg. Af en toe wat verlaten huizen en windmolens. Het is makkelijk fietsen, ondanks de lichte tegenwind. Het gehele stuk gaat over een fietspad of autoluwe weg. Kaarsrecht, dat wel.
Pas bij Praia de Mira zijn er weer tekenen van menselijke bewoning en dus ook een café.
Vervolgens fiets ik eerst langs een kanaal, onder een luid kikkerconcert, en daarna langs een grote plas water, de Ria de Aveiro, tot aan het gelijknamige plaatsje.
Hier heb ik mij wat verkeken, want mijn overnachtings-adres in het centrum (naast de kerk) blijkt nog zo’n 10 kilometer van de route te liggen. Ik moet langs allerlei lelijke industrie- en havengebieden, maar het stadje zelf is fraai.
Aveiro is een behoorlijk grote stad met 50.000 inwoners en wordt doorsneden door een aantal kanalen. Hierdoor wordt de stad ook wel het Venetië van Portugal genoemd en heeft ze een licht Nederlands aandoende uitstraling. De gondels in de kanalen heten moliceiro's en werden veel gebruikt voor het binnenhalen van zeewier. Tegenwoordig zitten ze vol met toeristen. De stad staat ook bekend om het zeezout dat er gewonnen wordt.
Vandaag bijna 80 km gefietst en morgen wordt het nog meer, omdat ik eerst terug bij de route moet komen. Dus vroeg onder de veren om mijn rust te pakken, want zoals Joop Zoetemelk al zei: “De Tour win je in bed !”

Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Wat fiets je toch een mooie route, als ik naar je foto’s kijk. Is dit een bestaande fietsroute of heb je het zelf uitgezet?

Dory 2024-05-09 07:49:19

De route is Eurovelo 1 - Atlantic Coast Portugal

WillemDeMol 2024-05-09 08:22:25

Kom je voldoende watertappunten tegen Willem? Ik kan mij voorstellen dat je met die warmte het nodige verbruikt!

Joost 2024-05-09 08:56:57

Ik heb 2 bidons met in totaal 1,5 liter water bij me. Is voor mij meer dan voldoende. Bijvullen kan overal, want het kraanwater is prima hier.

WillemDeMol 2024-05-09 19:00:32

Flinke route vandaag, flink warm.. je foto's blijven mooi en je stukjes met humor lees ik graag

Marjan 2024-05-09 19:39:21
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.