Dag 34: Porto - Esposende

Portugal, Esposende

Het Vierdaagse Gevoel

KM 58/1.601 - HM 278/13.319
Bij het openen van de krant tijdens het ontbijt, valt het nieuws mij rauw op de maag. Met 2 oorlogen denk je, kan het nóg erger ? En dan dit, het verschrikkelijke nieuws uit Malmö. Mijn gedachten en medeleven gaan uit naar de anders-geaarde gemeenschap voor wie deze klap nog harder moet aankomen.
Schrale troost, er is dus blijkbaar een land (Zweden) dat nog woker is dan Nederland.

De Tour stopt voor niemand, ik moet verder, dus verman ik mijzelf, sleep me naar mijn fiets en ga op weg. Het weer is toepasselijk op deze inktzwarte dag, want het is grijs en winderig. Tegenwind kracht 6. De route Porto uit gaat langs het water en al snel zie ik de eerste pelgrims. Ik zal er de rest van de dag honderden zien wandelen. Porto is een populair beginpunt, voor een redelijk vlakke tocht van 280 kilometer naar Santiago. Alle faciliteiten zijn aanwezig, van stempelposten tot herbergen met de befaamde snurk & voetengeur-slaapzalen.
Wel is het zo, dat de wandel-maffia voorrang krijgt boven de fietser. Verschillende plankiers door de duinen zijn namelijk verboden toegang voor fietsende pelgrims en waar ik wel mag fietsen moet ik tussen de wandelaars slalommen die het bellende rijwiel als een hinderlijke verstoring van hun innerlijke rust ervaren. Af en toe een stukje omrijden dus, waarbij het wegdek opvallend is. Asfalt is grotendeels verdwenen en veranderd in kinderhoofdjes. Op zich veren mijn 50 mm bandjes prima op de kasseien, maar snel gaat het niet. Behalve natuurlijk als je Mathieu vd Poel heet en Parijs-Roubaix fietst alsof het een snelweg is.
Bij Vila de Conde stop ik voor de koffie. Het traject daarna tot voorbij Póvoa de Varzim vind ik niet zo geweldig, vanwege de lelijke hoogbouw. Daarna volgt een beter stuk door de natuur, waarbij ik nog wel moet afrekenen met modder en ondergelopen wegen. Het laatste stuk is weer fraai door een duingebied met naaldbomen. Ook de zon breekt door en onder blauwe lucht met 18 graden fiets ik verder.
Ik eindig bij Beach Resort Axis Ofir. Die naam klopt helemaal, want het hotel is schitterend gelegen direct aan het strand !

https://youtu.be/IiHFnmI8pxg?si=Hz0KU3Il4sXS72-t
https://youtu.be/oCaqh-fqxpQ?si=ZnZEfbWGBpDHXvnD

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Jouw fietsbel maar zo min mogelijk gebruiken Willem! Je wil niet tegen een slingerende omkijkende voet peregrino aan rijden ;)

Joost 2024-05-11 21:56:30

Tobben met de modderige paden en kasseien...zie creatieve karretje bij een pelgrim Prachtige beach.. Hier schitterend weer veel zon...duurt maar even daarna weer regen....

Marjan 2024-05-11 22:11:06
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.