GOLF VAN ADEN - OP ZEE

Somalië, Op zee

Op zee, geniet van alle luxe faciliteiten aan boord! Vannacht paseerden we de zee-engte Bab el-Mandel, waar de kust Erithrea (Afrika) en Jemen (Arabisch schiereiland) elkaar het dichtst naderen. We varen vandaag verder weg van de nog steeds gevaarlijk kust van Somalië. Hier proberen piraten nog steeds schepen te overmeesteren om daarna losgeld te eisen. We hebben beveiligers aan boord gekregen en aan de passagiers is verzocht om 's avonds het balkonlicht uit te laten en de gordijnen dicht te houden. Het schip voert ook geen buitenverlichting om geen ongewenste aandacht te trekken. Leden van de bemanning patrouilleren 24/7 op het promenadedek om met verrekijkers de zee rond ons in de gaten te houden.
Tot heden is er geen enkel cruiseschip in handen van piraten gevallen. De reling op onze begaanbare dekken is hoog en het schip kan zo snel varen dat we de piraten voor kunnen blijven. In geval van nood kan een beroep gedaan worden op bijstand van het dichtst bijzijnde marineschip. Er is een internationale vloot van marineschepen in dit gebied aanwezig met helikopters en snelle motorboten. Als we even na 9u op het voordek gaan kijken , zien we een vliegdekschip en twee fregatten voor ons uit varen. Regelmatig stijgt er een helicopter van op om de omgeving en de omliggende eilanden te verkennen. We verlaten blijkbaar net de zeeengte. Vermoedlijk, aan het silhuet te zien, is het hetzelfde vliegdekschip dat we al eerder zagen. Links zien we Jemen liggen, rechts Somalie. Het is reeds zeer warm, maar er staat een flinke wind en zeker op het voordek waaien we bijna weg. Na het ontbijt komen we hier terug met Andre en Jossette en nemen van de laatste een Marylin Monroe foto. Deze ochtend brengt ieder koppel op een ander dek door, wijzelf kiezen voor dek 11. Op een bepaald moment komt een eskader van 5 straaljagers ons voorbij, richting Sirie. Normaal ziet men zoiets op televisie, nu live voor je eigen ogen.
Middageten doen we samen aan het zwembad, aperitief vooraf met ons tweetjes met gefrituurde krabbepootjes . Het leven kan mooi zijn.
De middag wat verspreid, oa Andre naar fitness, dames in de zon, ikzelf verdiept in een boek en Marten snort wat rond.
Tegen de avond spelen Denise en Linda rummicub en kijk ik zelf naar een Arabische sportzender, waar ze een schoonheidswedstrijd van kamelen op uitzenden. Kwestie van zich aan te passen aan de streek . Aan de andere kant, is de kerstmuziek aan boord, onder de blauwe hemel met 30 graden, wat surealistisch. Tijdens het avondeten is voor een persoon aan tafel Engelse vertaling van haven "heaven", wat natuurlijk voor de nodige lachsalvo's zorgd.
Als er een prijs zou zijn voor de luidruchtigste tafel, was die zeker voor ons..........

De meeste piraten zijn Somaliërs , waarom?

Somalië is geen officiële staat; sinds 1991 heeft het geen centrale regering. Het land wordt sinds mensenheugenis geteisterd door (burger)oorlogen en onrust veroorzaakt door oorlogen met andere landen zoals Ethiopië, maar ook rivaliteit tussen vele clans en (vooral de laatste jaren) inmenging van islamitische extremisten.

De gevolgen zijn groot. Door het ontbreken van een centraal overheidsapparaat en (bijbehorende) politie- en kustwachtorganisaties was er niemand die de bezittingen van inwoners kon beschermen. Dat gold voor bezittingen op land, maar er was ook niemand die de Somalische kustwateren beschermde tegen vissersschepen die vanuit de hele wereld naar de Somalische wateren voeren om te vissen. Somalische vissers van kustplaatsen als Eyl, Kismayo en Haradhere werden hier het slachtoffer van. De situatie werd nog erger toen de Somalische kust getroffen werd door een tsunami op 26 december 2004. De vloedgolf vernietigde vissersschepen en containers gevuld met giftig afval spoelden aan op de kust. Deze containers zouden eerder in zee zijn gedumpt door Europese vissersschepen.
Toen vissers zich realiseerden dat zij de concurrentie in hun eigen wateren niet konden winnen, ontdekten zij een veel lucratievere inkomstenbron: piraterij.

Waarom nog zoveel scheepsvracht?

Het internationale transport gaat voor 90% over zee. De andere transportmogelijkheden kunnen het transport over zee niet vervangen. Zo heeft het langste containerschip ter wereld -de Emma Mærsk- een maximale transportcapaciteit van maar liefst 156.907 ton. Het grootste vrachtvliegtuig -Antonov AN-225- moet het doen met 640 ton. Er zijn dus meer dan 245 volgeladen Antonovs nodig om één Emma Mærsk te vervangen. Daar komt bij dat schepen vrij door internationale wateren mogen varen (tot 12 zeemijl uit de kust) en vliegtuigen over landen moeten vliegen waar ze toestemming van moeten krijgen. De voordelen van zeetransport wegen op tegen de nadelen (het is langzaam). Zeetransport blijft het goedkoopst en economieën overeind houden. Maar dan moet het wel vrij over de wereldzeeën kunnen varen.

Even de piraten aan het werk zien ?:
https://www.youtube.com/watch?v=cIgLPEFcwTI



Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.