Hallo,
We zijn deze morgen langzaam ontwaakt in ons hotel in Pretoria. We vertrokken pas om 10 u met de bus.
Pretoria is de hoofdstad van Zuid-Afrika.
We bezoeken er het Voortrekkers Monument. Op het eerste zicht een lomp gebouw van 40 x 40 x 40 m, van ver te zien aangezien het op een heuvel aan de rand van de stad staat. Wanneer je dichterbij komt is het toch een mooi granieten kunstwerk, veel meer dan een toren. Het is omringd met prachtige aangelegde tuinen en met een ronde muur waarop de wagens waarmee de Voortrekkers reisden afgebeeld staan.
De Voortrekkers waren Nederlandstalige Afrikaner boeren, die weigerden onder Brits gezag te leven. Ze emigreerden tussen 1830 en 1850 uit de Kaapkolonie naar het binnenland van Zuid-Afrika in de zogenaamde Grote Trek, om hier hun eigen onafhankelijke Boerenstaten te stichten. In het monument is de trek in verschillende fresco's afgebeeld. De trek en de oorlogen met o.a. de Zoeloes, ... Het is ter herdenking aan hen dat dit monument opgericht is. Een prachtig stuk geschiedenis.
Het Voortrekker Monument werd dusdanig gebouwd dat jaarlijks op de middag (12u) van 16 december (de dag waarop de Slag bij Bloedrivier uitgevochten werd) de zon een monumentale plaat verlicht gelegen in een crypte waardoor het opschrift "Ons vir jou Suid-Afrika" leesbaar wordt. De zonlicht komt door een ovale opening in het plafond en schijnt op dit exacte moment op de plaat op de keldervloer.
Een beetje verduidelijking: De Slag bij Bloedrivier. Op 16 december bestormde een Zoeloeleger van ongeveer 16.000 man sterk het laager van 664 Voortrekkers (incl. vrouwen en kinderen). Om hun assegaaien (Zoeloesperen) goed te gebruiken moesten de Zoeloes zo dicht mogelijk bij het laager komen. De Voortrekkers waren met hun vuurwapens (en ook een oaar kanonnen) veel beter uitgerust en de aanstormende Zoeloes vielen bij bosjes dood neer. Na drie onsuccesvolle aanvallen van de Zoeloes sloegen de Zoeloes op de vlucht.
Laager: op een heuvel hadden de Voortrekkers hun wagens in een cirkel opgesteld. De ruimte tussen de wagens werd gevuld met takken vol doornen. In de cirkel stonden de Voortrekkers de Zoeloes op te wachten. Ook vrouwen en kinderen namen deel aan de gevechten (laden geweren, ...) Alle dieren van de Voortrekkers (paarden, ezels, koeien, kippen, ...) verbleven binnen de cirkel.
Daarna reden we richting Johannesburg, die andere grootstad op 60 km van Pretoria. Langs de autoweg zagen we, waar vroeger enkel boerderijen voorkwamen, nu alleen nog maar grote en moderne fabrieken, kantoren en woonwijken altijd in een groen kader.
We bezoeken Soweto, de gekende township bij Johannesburg. Soweto is de afkorting van South Western Townships. Hier geen toestanden als in het eerdere township dat we bezochten. We zien (vooral eenvoudige) gemetste huizen, auto's, kraampjes en straatverkopers...
In Soweto bezoeken we het Hector Pieterson Museum, verder het Mandela huis en gaan we eten in een typisch Afrikaanse eettent.
Het Hector Pieterson Museum is opgericht ter herdenking van de opstand van de zwarte kinderen van Soweto. Een opstand tegen het verplicht aanleren van Afrikaans = het verbasterd Nederlands , volgens de kinderen de taal van de blanke onderdrukkers. Na een reeks vreedzame betogingen kwamen veel kinderen in geheim (samenkomsten van zwarten waren verboden) samen in een kerk. De (blanke) politie was dit te weten gekomen, zijn de kerk binnengedrongen en ze zijn beginnen te schieten. Afhankelijk van de bron zijn er tussen de 150 en 700 kinderen omgekomen.
De foto waarbij een jongen wegvlucht met de gewonde 12-jarige Hector Pieterson en het zusje van Hector is wereldbekend geworden. Hector is een dag later overleden. De jongen die Hector droeg en ook de persfotograaf die de foto nam, zijn later verdwenen en nooit teruggevonden. Het museum is opgericht ter herdenking van deze trieste en wrede gebeurtenissen. Echter bij ons gezoek was het museum wegens de Paasdagen gesloten. We kregen buiten wel een volledige uitleg van een plaatselijke jonge gids.
We reden verder naar het Mandela House. Dit is een huis waar Mandela ooit gewoond heeft. Nelson Mandela is beroemd en wordt als een heilige vereerd hier in Zuid-Afrika. Overal zie je standbeelden en afbeeldingen van hem. We krijgen een rondleiding met uitleg over het leven van Mandela.
Deze straat , hier in Soweto, is de enige straat in de wereld waar gelijktijdig twee Nobelprijswinnaars voor de vrede woonden. Nelson Mandela en aartsbisschop Desmond Tutu, zijn huis kun je niet bezoeken.
We gaan eten in een typisch Afrikaanse eettent. Overvol mensen. Afrikaanse gerechten. Smaakvol en hevig gekruid. Sommige zaken laten wij westerlingen echter liever liggen wij het buffet. Op foto's zie je wat ik bedoel. De overige dingen hebben ons gesmaakt.
Gezien we Hector Pieterson Museum niet konden bezoeken, hadden we extra tijd. Helma, onze reisleidster, stelde voor om naar het centrum van Johannesburg te gaan, naar de Nelson Mandela Square. Nu zien we een andere kant. Een zeer moderne, propere stad. Mooie gebouwen, Chique geklede mensen, zowel blanken als zwarten, hippe bars, restaurants, shopping-malls enz. We eindigen allen in het Johannes Hardrockcafé waar we genieten van ons laatste Zuid-Afrikaanse wijntje.
Helma en de buschauffeur brengen ons in het donker naar de luchthaven voor de terugreis. Het vertrek staat op 23u59 gepland.
Geschreven door AenPopreis