Dag 16: De Heilige Vallei

Peru, Ollantaytambo

Hola,

Vandaag zijn we de Heilige Vallei ingetrokken. Dit is een vallei met veel Inka bezienswaardigheden.
Eerst reizen we met de bus omhoog uit het dal waarin Cusco zich bevindt. We hebben regelmatig een mooi uitzicht over de stad. Na eerst een pas van 3700 m hoogte gepasseerd te zijn, begint de afdaling naar de Heilige Vallei.
Een fotostop laat ons kennismaken met geweldige uitzichten. Bergen reizen hoog op langs beide zijden van de vallei.
Het eerste wat we bezoeken op de bodem van de vallei is de archeologische site van Pisac.
Wondermooie terrassen en Inka gebouwen. We krijgen een rondleiding met uitleg.
Na nog een thee stop in stadje Pisac zelf reizen we verder. De vallei is zo'n 100 km lang, wij doen daarvan ongeveer de helft. We passeren verschillende dorpjes, elk met eigen specialiteit.
Een dorpje staat vol plastieken serres. Hier doen ze aan bloementeelt. Bloemen die verkocht worden op de binnenlandse markt.
Een volgend dorp specialiseerde zich in het kweken van cavia's. Overal langs de weg zie je hoe ze op stokken gegrild worden.
In Urubamba wordt ons een lekkere maaltijd aangeboden in een groot buffetrestaurant. Een sopraan zingt live haar oeuvre. Wat een stemvolume heeft die vrouw. Maar het genre is niet volledig mijn ding.
Daarna is het nog een dik half uur rijden naar Ollantaytambo, ons volgend slaap dorp waar we een ander Inka-site bezoeken. Deze site was nog in opbouw zoals de Spanjaarden kwamen. Opnieuw zien we prachtige terrassen, ook hier zoals elders op het oosten gericht. Boven de terrassen komen we bij de restanten van gebouwen, een zonnetempel,...
Opnieuw krijgen we een goede uitleg. Over hoe de tonnenzware granieten blokken van een tegenoverliggende berg kwamen. Ze werden door het dal (met rivier) gesleept. En dan de berg met de bouwplaats opgesleept.
Voor dit laatste werd een 3 m brede ramp aangelegd met een helling van 10 à 12 %.
Hier werden de stenen aan elkaar gepast zodat alles zonder mortel en met een minimale voeg geplaatst werd. Alles gebeurde met mankracht. Lastdieren hadden ze hier niet. Inka's moesten jaarlijks een periode voor de staat werken. Dat was hun belasting.
Opvallend: bij aardbevingen bleven de Inka gebouwen recht staat, de Spaanse zakten in elkaar. Toch jammer dat de Spanjaarden deze ganse cultuur vernietigd hebben.
We wandelen van de site terug naar ons hotel. Dwars door het dorp vol toeristenwinkels en eetgelegenheden.
Vandaag was het veelal bewolkt maar droog.
Tot de volgende.


Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Hola, We zijn onder de indruk van de verwezenlijkingen van deze oude Incacultuur. Niet te geloven wat ze deden puur op mankracht, waarschijnlijk ten koste van veel mensenlevens. Geniet nog verder en tussendoor genoeg rusten. Lieve groetjes

Ivette en Walter 2022-08-07 17:33:23

Prachtige foto's

Ivette en Walter 2022-08-07 17:37:29

Hoe weinig dat wij toch weten van die inka-cultuur hé. Ook opvallend is het weinige groen dat er te zien is. Een vraagje : welk biertje(?) is dit op de laatste foto ? grtjs

alex en greta 2022-08-07 21:23:42
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.