De laatste dag van ons weekendje Drenthe.
Gekozen voor Westerbork, een indrukwekkende wandeling. Eerst een stuk door de verlaten bossen, met een enkele mountainbiker. Het kampterrein zelf was sober. Het museum was uiteraard gesloten maar via infopanelen met feiten en persoonlijke verhalen kwam de geschiedenis wel binnen.
Het kamp is in 1939 door de Nederlandse regering gebouwd als opvang voor Joodse vluchtelingen uit Duitsland. In 1942 is het overgenomen door de nazi’s waarbij het doorgangskamp werd. Van 1942 tot de bevrijding zijn er 102.000 joden en Roma per trein gedeporteerd naar diverse concentratie- en vernietigingskampen. Bij de wagons klinkt een stem die non-stop alle transportdata met de namen en leeftijden opdreunt.
Na de oorlog hebben er NSB-ers gevangen gezeten en in 1950 werd het een repatrieringskamp voor Indische Nederlanders. In 1951 werd het kamp Schattenberg, woonopvang voor gedemobiliseerde KNIL-militairen van Zuid-Molukse afkomst. In de jaren 60 is een aantal barakken verkocht aan boeren om als stal te gebruiken.
Aan de rand van het kamp was de executieplaats voor verzetsmensen met daarnaast het crematorium.
En dan nu iets heel anders: naast het kamp staat Astron, het Nederland Instituut voor radioastronomie. Er staan 14 radiotelescopen die gebruikt worden voor sterrenkundige waarnemingen. Ondanks de uitlegpanelen erbij snappen wij hier alsnog niets van.
Verder een rustige wandeling door de bossen en langs akkers gemaakt. Ideaal om deze ellendige geschiedenis wat te laten bezinken. Het zonnetje hielp daar goed bij!
Geschreven door Naarbuiten