Stavanger

Noorwegen, Stavanger

Vandaag zijn we erachter gekomen hoe Noorwegen zo'n rijk land kan zijn! Ten eerste zijn we naar Stavanger gereden en vlak voordat we een tunnel inreden zagen we de prijs: 440 kr (44 eurootjes)! En het bord staat dan ook nog op een plaats waar je niet meer kunt keren of achteruit kunt rijden. Bah, we hadden een brug verwacht en nu moeten we ruim 12 km door een tunnel. En bovendien: we hebben tijd zat en we hebben er helemaal geen bezwaar tegen om de oude route (die van vóór de tunnel) te rijden, integendeel zelfs. Na die eerste tunnel komen we bij een tweede tunnel en daar moeten we opnieuw voor betalen, zo'n 80 kr dit keer. Gelukkig zien we dat wél op tijd en kunnen we op de rotonde vlak voor de tunnel een rondje rijden en zo alsnog de oude route naar Stavanger nemen. Enfin, tolgelden worden hier achteraf geheven en in rekening gebracht. Maar het schijnt lang te duren voordat de rekening met alle tolgelden op je deurmat valt, dus we wachten maar af wat de totaalstand uiteindelijk wordt.

Verder zijn we vandaag naar het Oliemuseum in Stavanger geweest. Erg interessant! Er wordt uitgelegd hoe olie is ontstaan, hoe het uit de grond gehaald wordt en hoe booreilanden werken, er zijn een aantal schaalmodellen van verschillende types booreilanden te zien, je kunt in een reddingscapsule, er is een film over de invloed van de vondst van olie op de persoonlijke levens van mensen en ga zo maar door. Het museum is deels interactief, dus er is niet alleen veel te zien maar ook dingen te doen. Je kunt zelfs een stukje met een noodglijbaan, maar daar zien we van af. Aan het eind is er een zaal waar het winnen van olie op artistieke wijze wordt geprojecteerd op de muren rondom en op het plafond en de vloer. Echt mooi. Het museum laat niet alleen de mooie kant van de olie zien, maar besteedt ook veel aandacht aan de ramp met bv booreiland Alexander Kielland, waarbij in maart 1980 123 mensen zijn omgekomen. Het schijnt dat ze daar veel van geleerd hebben (er waren al een aantal kleinere incidenten geweest) en ze hebben toen de boeg definitief omgegooid: vanaf toen safety first!!

We leren er ook dat Noorwegen van meet af aan erg verstandig met al dat oliegeld omgaat en dat 0,90 van elke euro aan de gemeenschap toekomt. Vandaar dat ze zulke goede wegen hebben, ook in gebieden waar erg weinig mensen wonen. En goede scholen en medische voorzieningen en ga zo maar door. En dan hebben ze ook nog een flinke reservepot met geld. Noorwegen is op dit moment dan ook een van de meest welvarende landen van de wereld. Hebben ze goed gedaan, die Noren. Daar kan Nederland nog wat (veel!) van leren.....

Na het museum zijn we toe aan koffie met iets lekkers. Bij het museum is wel een restaurant, maar vreemd genoeg is dat alleen 's avonds open en is er verder geen koffie te krijgen. Maar dan lopen we Stavanger in en daar zijn koffietentjes in overvloed. Het centrum is erg mooi met typisch Noorse bebouwing. Alle huizen zijn van hout en dit keer ook nog in vrolijke kleuren. Helaas is het er ook druk omdat er in de haven twee cruiseschepen liggen. Het is en blijft een vreemd gezicht, zo'n enorm schip/drijvend hotel achter de kleine Noorse huizen.

We lopen nog naar een mooi kerkje, maar dat blijkt gesloten omdat er kennelijk een huwelijksmis gaande is. De twee jongemannen die aan ons vragen of de kerk ook van binnen te bezichtigen moeten we dus teleurstellen.

Dan lopen we terug naar de camper en gaan op zoek naar een slaapplek. We vinden een grote parkeerplaats op zo'n kwartiertje rijden vanaf het centrum van Stavanger en staan nu weer aan het water, samen met zo'n 10 andere camperaars. Er loopt een fiets/voetpad tussen de parkeerplaats en de zee en daar lopen veel mensen een rondje, bv met hun hond. Dus jullie snappen wel wat wij gedaan hebben...... juist, met een glaasje wijn in onze hand naar de voorbijgangers gapen, altijd leuk.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.