De piramides en de Nijl

Egypte, Hurghada

Na een kleine drie uurtjes slaap werd ik om 1:20 uur opgehaald om naar Caïro te gaan. Gelukkig was de bus een luxe variant en niet zo’n gammel busje als naar Luxor.

Om een uur of zes deden we een tussenstop voor een vak koffie en sigaretje. Hierna moesten we nog twee en een half uur rijden om in Caïro uit te komen. Daar aangekomen reden we zo het leek door het centrum van de stad. Een immens grote stad, zogezegd gebouwd voor 2 miljoen mensen, er wonen nu 22 miljoen mensen. Behalve dat de gebouwen ed er redelijk westers uitzien is het ook hier overal een bende, iedereen vervuilt zijn eigen nest zegmaar. Het is sowieso onbegrijpelijk dat we het milieu proberen te redden in Europa en dat landen als Egypte maar ook de andere oosterse landen er zo’n bende van maken. Doodzonde werkelijk.

De tour starte vooral met een rondje door het Egyptische museum, waar alle geborgen schatten uit de oudheid tentoon worden gesteld. Onze tourleidster Rasjaa, had onze groep betiteld als Horrus. De meest bekende en waar ook nog niet alles van was geplunderd, waren de items van Toetanchamon. Zo ook het beroemde gouden masker, welke in een aparte zaal werd getoond, waar geen foto’s gemaakt mochten worden. Ik heb het wel geprobeerd, maar werd al gelijk gesnapt. Er was heel veel te zien in het museum, zo ook nog intacte geborgen mummies.

Voor 10 euro extra heb ik een kleine rondvaart op de Nijl geboekt. Was een mooi tochtje langs oa het presidentiële huis en een appartementen complex, waar je voor luttele miljoenen euro een woning kan bemachtigen.
Net als overal waar ik gezien heb zijn de huizen in Caïro en Gizee ook niet af, maar dat blijkt een reden te hebben. Namelijk dat je geen belastingen betaald zolang je huis nog in aanbouw is.

De lunch die inbegrepen zat in de tour was redelijk. Al heb ik terwijl ik dit schrijf wel weer trek.
Na de lunch zijn we naar de piramides gereden, waar we de drie grote bekenden van dichtbij bewondert hebben. We zijn bij een vd kleinere piramides naar binnen gegaan, waar je 15 meter gebukt moest afdalen om in een tombe te komen van vijf bij zes.
Helaas heeft mijn batterij vannacht niet opgeladen en ben ik zo slim geweest om mijn powerbank of gopro niet mee te nemen. Gelukkig had Dewika (Indisch meisje die met haar moeder op reis was) een powerbank en snoer. Echt een reddende engel, anders had ik nooit foto’s kunnen maken van die immens grote piramides.

Het blijft een raadsel hoe die dingen gebouwd zijn. De grootste en eerste piramide is gebouwd in 20 jaar en bestaat uit 3 miljoen rotsblokken 24 duizend kilo p/st. Omgerekend is dat een plaatsing van een blok per drie minuten??
De tourgids had al afgeraden niets te kopen vd handelaartjes die rondom de piramiden staan. Toch hadden ze voor 150 EGP een rondrit door de Sahara, nou ja een piepklein stukje ervan op een kameel. Een vd medereizigers was zelfs van zo’n beest afgedonderd. Maar in de woestijn kon je mooie plaatsjes maken van de dicht bij elkaar geplaatste en bekendste piramides (7 stuks). Er schijnen er een stuk of 125 te zijn daar in Gizee/Caïro. Toch probeerde de kamelenman geld af te troggelen. Irritante lui. Als afsluiter bij de piramides nog de grootst bekende Sfinx gezien aan de voet vd piramides.

Voor de barre terugtocht (slechts een km of 450 verderop) gingen we nog even bij een oliefabriekje in Caïro langs. Hier maken ze van plantolien allerlei producten als parfumes, maar dan zonder alcohol, tot geneesmiddelen. Ik heb een soort muntextract gekocht wat niet alleen lekker ruikt, maar ook goed is tegen hoofdpijn, verkoudheid en darmklachten. Zeker gezien de start hier in Egypte met hoofdpijn was, wil ik het toch eens gokken. En anders heb ik een dure luchtverfrisser van 25 euro. Voordeel is wel dat dit spul niet verdampt en blijft ruiken.

Al met al een indrukwekkende tour gehad, al viel ook in dit land weer op dat de dieren slecht behandeld worden, over het algemeen. Behalve dat er heel veel zwerfhonden zijn, die het nog best goed hebben met de eetresten van toeristen (ze zijn kieskeurig met wat ze aannemen), worden dieren als paarden en kamelen gebruikt voor toeristen maar ook het dagelijkse werken op het land enzo. Misschien interpreteer ik het ook wel fout en dienen die beesten graag de mens?

Voor alsnog meer dan de moeite waard deze 55 euro voor de dag. Ach ja er kwamen wat extra’s bij.
Al was het wel een lange ruk van 1:20 en ik gok dat we pas rond 23 uur bij mijn resort zijn.


Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.