Het dieptepunt bereikt

Nederland, Veghel

Project sprint wk21 (3)

In Wk21 stond er een sprint gepland om diverse zaken in Mendix op te leveren voor de klanten Nespresso en Dolce Gusto. Het betrof een aantal fixes en wat implementaties van nieuwe functionaliteiten. In de aanloop naar dit project kregen we plots te maken met een nieuwe werkwijze waarop IT de projecten wilde gaan implementeren. Zonder overleg werd deze ingevoerd en de resources moesten hierop aangepast worden. Er moesten nu sipocs geschreven worden wat als vertaalslag tussen de business en IT zou gaan fungeren. Hier zouden dan zogenaamde stories uit ontstaan die we op het mendix platform konden uploaden en daar konden we nog documenten bijvoegen die het verhaal voor de ontwikkelaars van IT compleet moesten maken. Mijn rol in dit project heette ‘project lead’. Uiteindelijk kwam het er op neer dat ik de sipocs zou schrijven en stories en documenten op het mendix platform zou zetten. Verder zou ik tijdens de sprint dan beschikbaar moeten zijn voor vragen aan de business.

De afspraak werd gemaakt dat we niet alle ontwikkelingen in een development zouden zetten maar in meerdere modules. Dan zouden we een deel kunnen aanzetten als een van de ontwikkelingen niet goed bevonden werd tijdens het testen. De sprint zou in één week plaatsvinden. Ik had mijn bedenkingen en had daarom aangekaart of dit inclusief testen wel mogelijk was omdat er de hele week ontwikkeld zou worden en we uiteindelijk alle ontwikkelingen goed wilden testen.

Tijdens de kick-off werd door IT direct aangegeven dat alle ontwikkelingen in één development gedaan zouden worden en ook dat de sprint een week en twee dagen zou duren. Ik benoemde de gemaakte afspraken en kreeg als antwoord dat ze inderdaad wisten dat dit was afgesproken maar dat we het zo gingen doen. Ik ben er toen niet verder op ingegaan. Ook bleek dat de persoon van IT die de IT ontwikkelaars had ingepland een voorbereidingsgesprek met de ontwikkelaars had gehad. Hier waren de sipocs en stories niet in meegenomen en was er verteld vanuit eigen ervaring. Ook kwam ik er tijdens de sprintweek op donderdag achter dat de ontwikkelaars nog niet eens één keer gekeken hadden naar die sipocs en stories. Ik bemerkte dat doordat ik vragen kreeg die helemaal in de sipocs en stories uitgewerkt waren naar aanleiding van verscheidene vragen die ik allemaal al had uitgelegd en waarvan voorbeelden waren toegevoegd.

Verder was de persoon die verantwoordelijk was voor de IT moeilijk te bereiken tijdens dit project. Dit leidde ertoe dat er veel vragen en daaruit volgend werk bij mij terecht kwamen die normaal niet bij de Business horen.

Ik ben ontevreden over hoe ik heb gehandeld heb. Ik had duidelijke afspraken gemaakt en had daar ook goede argumenten voor. Ik heb, op het moment dat van die afspraken afgeweken werd, niet genoeg tegengas gegeven en de andere partij er zonder opgaaf van redenen goed vanaf laten komen.
Betreffende de IT vragen en het daaruit volgende werk ben ik ook ontevreden. Ik had niet telkens ‘andermans’ problemen moeten oppakken en juist mensen op hun eigen verantwoordelijkheden moeten wijzen. Ik had vaker ‘nee’ moeten zeggen en mensen moeten doorsturen naar de persoon die wel verantwoordelijk was voor dit werk/deze problemen.

In het vervolg wil ik strikter zijn op gemaakte afspraken. Met een goede reden kan er vanaf geweken worden, maar in principe niet. Ik zal zelf die grens strenger moeten bewaken en daarin ook mijn mening moeten uiten, ook al zal de ander dat niet altijd leuk vinden. Ik moet ervoor waken dat ik mezelf niet teveel werk op de hals haal door overal in te springen waar ik dingen fout zie gaan. Als projectleider moet ik mensen wijzen op hun verantwoordelijkheden en ze vaker naar de verantwoordelijke persoon doorverwijzen. Indien zaken niet goed lopen en afspraken niet nagekomen worden zal ik het (eerder) moeten signaleren en eventueel neerleggen bij iemands leidinggevende.


Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Project sprint wk21 (1,2&3) Ik heb naar aanleiding van het project sprint wk21 om feedback gevraagd bij twee contactpersonen van IT en aan mijn leidinggevende. Vorige keer was het me goed bevallen om hier een moment voor in te plannen en daarom heb ik dat wederom gedaan. Ik heb gevraagd om feedback te krijgen op specifiek gedrag dat ik toonde tijdens het project. Daaruit kwamen de volgende punten naar voren die me aan het denken hebben gezet en waar ik in de toekomst op ga letten: - Ik zou dwingender mogen zijn in de afspraken die ik maak. - Ik zou duidelijker mogen zijn wanneer ik ergens niet tevreden over ben. Andersom mag ik het meer laten merken als ik ergens tevreden mee ben. - Ik zou vaker nee moeten zeggen als men iets van me vraagt wat niet mijn verantwoordelijkheid is, dat helpt om micro-managen te verkomen. - Het zou me helpen om duidelijker aan te geven wat ik precies verwacht van mensen. Tools hiervoor zijn: - Instellen daily stand-up - Tussentijds om updates vragen - Tracking vastleggen - Afbakenen van werkzaamheden. Een paar goede punten die naar voren kwamen en die ik volgens de gevers van de feedback moet vasthouden: - Ik was altijd beschikbaar voor vragen en was erg behulpzaam. - Inhoudelijk was ik erg sterk en ontging me weinig. - Ik toonde een grote inzet en toewijding en dat sloeg over op anderen.

wouter-lenderss.reisblog 2016-09-20 21:21:12
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.