Een diep dal

Nederland, Veghel

Project sprint wk21 (1)

In Week 21 stond er een sprint gepland om diverse zaken in Mendix (een software programma wat we voor onze ecommerce klanten gebruiken) op te leveren voor de klanten Nespresso en Dolce Gusto. Het betrof een aantal fixes en implementaties van nieuwe functionaliteiten. In de aanloop naar dit project kregen we plotseling te maken met een nieuwe manier waarop IT de projecten wilde gaan implementeren. Zonder overleg werd deze ingevoerd en de resources moesten hierop aangepast worden. Er moesten nu sipocs geschreven worden wat beschouwd kan worden als de vertaalslag tussen de business en IT. Hier zouden dan zogenaamde stories uit ontstaan die we op een platform konden uploaden en daar konden we nog documenten bijvoegen die het verhaal voor de ontwikkelaars van IT compleet moesten maken. Mijn rol in dit project heette ‘project lead’. Uiteindelijk kwam het er op neer dat ik de sipocs zou schrijven. Ook moest ik de stories met eventuele documentatie op het mendix platform zetten. Verder zou ik tijdens de sprint beschikbaar moeten zijn voor vragen aan de business als een verkapte projectleider

Ik merkte dat ik erg sceptisch tegenover dit alles stond. Bij voorgaande projecten was de manier van aanpak ook door IT bepaald en toen waren ze ook erg enthousiast over de werkwijze die ze hadden bedacht. Dit voelde voor mij als een ander konijn uit de hoge hoed. Ik vond de methode ook niet aansluiten bij een groot deel van de sprint waarbij het ging om het fixen van fouten van de voorgaande sprint. Daarnaast was de timing niet optimaal; dit zou allemaal in twee tot drie weken opgeleverd moeten worden. Al deze tijd ging nu op aan het schrijven van sipocs en het opleveren van de stories.

Voor mijn gevoel heb ik dit aangegeven in de meetings die ik had ten behoeve van de Sipocs en ook bij mijn CS manager. Deze zorgen werden opgepakt door mijn CS manager maar degenen die betrokken waren bij de Sipocs gaven aan dat als we de methode maar zouden volgen alles goed zou komen. Ik heb er erg veel tijd en moeite in gestopt om alles op tijd af te hebben en om alles op tijd op het platform te hebben staan. Tijd voor andere voorbereidingen, die ik in dit geval zelf had willen doen was er niet meer.

Sprint week 21 werd geen succes. Behalve dat de sprint niet één week maar een maand duurde is gebleken dat de Sipoc methode voor deze sprint niet de juiste methode was. Voor de ontwikkelaars van IT was dit niet de vertaalslag waarmee ze direct aan de gang konden. Het bleek ook dat ze er eigenlijk niet naar keken maar puur afgingen op een gesprek dat door iemand van IT was gevoerd en die had de sipocs hier niet in meegenomen. Deze persoon had zich gebaseerd op zijn kennis van eerdere projecten.

Ik was gedeeltelijk tevreden over hoe ik het had aangepakt. Waar ik wel tevreden over was is dat ik deze keer helder mijn zorgen had verwoord en dit ook zo heb weten over te brengen op de mensen die op dat moment mijn contactpersonen waren met betrekking tot de sprint wk21. Over het resultaat ben ik erg ontevreden. Ik ben er ontevreden over dat ik uiteindelijk in een positie ben beland waarbij ik volgens een werkwijze waar ik niet achter stond moest gaan werken en vervolgens wel, door mijn rol als projectlead, (mede-) verantwoordelijk was voor het resultaat.

In het vervolg wil ik duidelijk en helder mijn mening blijven communiceren. Wel wil ik daar ook duidelijker in communiceren welke verantwoordelijkheden ik dan wel en niet heb. Nu heb ik dat enigszins ontweken en bleef het vaag. Dit resulteerde uiteindelijk in veel onvrede aan mijn kant.


Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.