Romeinse markten, legers en ovens

Nederland, Nijmegen

Nijmegen - Groesbeek, zondag 31 maart
24 km, in de ochtend fris en bewolkt, we lopen met onze donsjacks. ’s Middags komt de zon erbij.
Bij de Duivelsberg stappen we over van het Limespad op het Pieterpad naar het Zuiden.

De mijlpaal van vandaag is natuurlijk Romeins Nijmegen met de fundamenten van Ulpia Noviomagus - de burgerstad met op het hoogtepunt in de 2e eeuw 5000 a 7000 inwoners. Overigens is hier niks meer van te zien, Nijmegen is er bovenop gebouwd. Het andere hoogtepunt ligt bovenop de Hunerberg en is het stenen legerkamp van het tiende legioen, waar 5000 man gelegerd waren.

De Stevenskerk in Nijmegen is om 10 u net open wanneer deze 2 pelgrims naar binnen glippen. In de sacristie worden onze paspoorten welwillend gestempeld en de voorganger groet ons nog juist voordat de viering begint en wenst ons een goede reis naar Rome. Verder bezoeken we de ruïnes van het Valkhof, ooit een paleis van Karel de Grote. Bovenop het Valkhof slippen we nog net naar binnen wanneer een Duitse groep er een rondleiding krijgt. We komen in het kerkje Maria van Gelre tegen (1380 - 1429). Maria en Reinald reizen steeds heen en weer tussen hun residenties Gulik (Julich - waar we later in Duitsland nog langs komen) en Gelre. Het Valkhof is de oudste verblijfplaats en de meest representatieve. Maar we hoorden dat Maria er niet graag verbleef omdat het een leenpand was van de Duitse keizers, die het kasteel ieder moment konden terug eisen.

Romeinse hoogtepunt is het legerkamp van het Xe legioen dat Trajanus, in wiens opdracht flink gebouwd werd in de lage landen, in de periode 96 - 107 bezocht. We zien de plek en enkele nagebouwde resten zoals een poortgebouw, de hal van het legerkamp, de steile flanken van het fort richting rijn, een zuil, de inmense markthallen (22000 m2) en het aquaduct rond het kamp. Spectaculair nabij het Fletcher hotel is de Holthurnsche Hof bij Berg en Dal, het grootste industriële complex van Europa. Het gaat om resten van enorme steenovens waarin de ter plekke aanwezige leem tot dakpannen, tegels en hoogwaardige schalen, bekers werd gebakken. In het bos liggen de resten van ovens, te zien als grote kuilen. Voor een uitgebreide beschrijving zie het ‘het jaar 117 van Tom Buijtendorp’. Hij beschrijft er alle resten van romeins Nederland minutieus.

Tot slot lopen we vandaag een beetje om, om de bestemming Bredeweg 1 in Groesbeek te bereiken. We zien de straatnaam voor de naam van het ernaast gelegen dorp aan (4 km extra). In de blokhut aan de Bredeweg 1 van Vrienden op de Fiets worden we enorm vertroeteld met een sfeervolle plek, bankstel en laatste zonneschijn in de tuin. Helemaal als ’s avonds wijn en spa rood en Marokkaanse wraps via thuisbezorgd worden aangerukt, de open haard brandt en de kleren worden gewassen. ’s Nachts veel sterren.


Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Wat zijn jullie leuk bezig zeg, jullie proeven de cultuur waar jullie lopen wel meer dan wij ,toen wij met onze tocht bezig waren vinden wij. Wel super leuk om het zo met jullie te mogen delen.

Anneke en Jan 2019-04-07 22:31:13

Wat fijn hoe jullie door de eeuwen heen en terug wandelen! Schijnbaar moeiteloos gaan jullie tweeduizend, drieduizend jaar heen en weer. Ik geniet van de foto's, de reconstructies, de verhalen die alle zweetdruppels van nu verhullen onder bloed, zweet en tranen van vele generaties voor ons. Wat zullen ze over duizend jaar over ons vertellen?

Carla 2019-04-08 17:11:29

De duivels berg Herinneringen aan een project pal op die berg met collega studenten, waar ik de zonnewende nabouwde in hout ( woodhendge) en daar op die nacht een malige dans voorstelling voor video mocht maken. De duivelsberg was de plek waar in eerdere eeuwen op die nacht de maagden zich verzamelden en zo amoureuze kontakten legden. Zo vertelde de boswachter, die ik om toestemming vroeg dat dit project te mogen houden... En jullie lopen daar! Xxr

Ron 2019-04-11 10:01:21
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.