Wat een topdag om de vakantie mee te starten. We rijden naar het eiland Rømø.
RØMØ DAM
Op weg naar Rømø moet je deze, ruim 9 km lange dam, oversteken. Het geeft de eerste indruk van de Waddenzee. Hier zit je eigenlijk midden in de Waddenzee.
Langs de dam zijn ook sloten te zien, deze kunnen doen denken aan een geploegd veld. Ze worden vervuld door het toegevoegde sediment dat het getij aanvoert en helpt de dam te stabiliseren.
Op het eiland doen we een fietstoer van 30 km te doen. Rustig starten 😉. En met die 30 km hebben we het hele eiland rond gefietst.
Lange tijd vormde de visserij de belangrijkste bron van inkomsten op Rømø, later werd handel steeds belangrijker. Het eiland leeft nu vooral van toerisme. En dat was te merken. Amper wagens met een Deens nummerplaat. Nederland en Duitsland waren alom vertegenwoordigt.
Het is spannend. Want in Denemarken kennen ze geen fietsknooppunten. Heel de toer heeft nummer 402. De bordjes staan voornamelijk als er een wissel van straat dient te gebeuren.
RØMØ BRANDWEERKAMER
De brandweerkazerne in Kirkeby was vroeger een reddingsstation en is het enige originele reddingsstation van Rømø. Het werd gebouwd in 1887, toen de scheepvaart nog de belangrijkste manier van leven was op de Rømø.
Het reddingsstation is net ten zuiden van de Rømø-kerk gebouwd, zo ver ten oosten van het eiland dat het veilig was voor stormvloeden. Maar tegelijkertijd was het station zo gelegen dat het tijdens stormen mogelijk was de reddingsboot relatief snel te slepen. Vanaf de toren op het dak konden de reddingswerkers eventuele schepen in nood in de gaten houden.
In 1968 werd het reddingsstation overgenomen door de vrijwillige brandweer van Rømø. De vrijwillige verdediging ontstond na enkele grote branden in de jaren vijftig en zestig, waarna de eilandbewoners meer veiligheid wilden - en daarom werd de reddingspost omgebouwd tot brandweerkazerne.
SÖNDERSTRAND
Het teveel over het hoofd gezien Sønderstrand, dat met zijn maximaal 4 km. breedte, is een speeltuin voor zowel kinderen als volwassenen.
Op het strand is strandzeilen toegestaan voor de door de wind aangedreven 3-wielige voertuigen.
Een deel is gereserveerd voor kitebuggy's, deze worden bestuurd met de voeten, terwijl de armen de vlieger vasthouden, die het voertuig voortstuwt.
Nog een deel van het strand is gereserveerd voor gewone strandzeilers, blokarts, die over zeilen en roeren beschikken en relatief gemakkelijk te besturen zijn.
Net als bij Lakolk Beach mogen auto’s helemaal tot aan de zee rijden.
Je moet echter rekening houden met het getij. Wij hebben een rondje met de fiets gedaan. Weer een extra beleving.
We zetten de toer verder naar:
SPIDSBERG
Het mooiste uitzicht van de Rømø is vanaf Spidsbjerg in Kirkeby Plantage. Om Spidsbjerg te bereiken, moet je een tocht door de heide maken en de 50 houten treden beklimmen om het hoogste en mooiste punt van Rømø te bereiken. Leuk stukje fietsen. Soms wat avontuurlijk omdat het pad maar net breed genoeg is om er met de fiets door te geraken. Laat staan dat je een tegenligger of voetganger tegen komt...
Vanaf de 19 meter hoge heuvel kijk je westwaarts naar de zee. In het zuiden is er uitzicht op Havneby, de veerboot en het Duitse eiland Sild. In het noorden kijk je over Kirkeby Plantage naar de Rømø-dam en bij helder weer is Esbjerg aan de horizon te zien.
De toer eindigt bij:
LAKOLK-STRAND
Bezoek een van de breedste zandstranden van Europa op Lakolk. Hier is het mogelijk om helemaal naar de waterkant te rijden. Ongelooflijk wat we hier zien. Natuurlijk eerst met de fiets tussen de auto's, campers enz. gereden. Om de beleving helemaal compleet te maken, gaan we er ook even toeren met de auto. Om het strand weer af te rijden was het zelfs file...
In Lakolk heb je winkeltjes en drinkgelegenheden. Amaai wat is het hier duur: 5 euro voor een gewoon pintje of cola. 7 euro voor een bol ijs (later lezen we dat hier de beste is van Denemarken te verkrijgen was - jammer dat we het dan toch niet gekocht hebben). In de plaatselijke supermarkt hebben de wel Deense wijn en bier gescoord. Jan helemaal in love met deze supermarkt. Klein maar netjes en het vlees ziet er hier zo veel beter uit...
Onderweg naar de camping houden we nog halt jij:
Ballum pompmolens:
De molens waren volledig van hout en in de jaren 1890 waren ze verouderd en werden nieuwe molens van ijzer gebouwd. Deze molens functioneerden tot 1965. Het water dat uit Brede å werd aangevoerd, werd via gegraven sloten naar de weilanden gedistribueerd.
Er staat een paal waar we kunnen op zien dat eind jaren '90 het water tot 5 meter hoogte het gebied dien overstromen heeft.
En tegenover de pompmolens is de Ballumsluis te zien:
Ballumsluis is een sluis die deel uitmaakt van de Ballum-Astrup-dijk aan de uitmonding van Brede Å en samen daarmee de daarachter gelegen Ballum Enge beschermt tegen overstromingen bij een stormvloed.
De dag sluiten we af met zelfgemaakte pizza. Zo heerlijk!
Geschreven door Zomervakantie2022JDM