E-bike route over de Utrechtse Heuvelrug

Nederland, Eck en Wiel

Joepie, ze voorspellen een droge dag. Het is nog frisjes als we de eerste keer de fiets opstappen: verse pistoletjes halen...

Na een stevig ontbijt vertrekken we van op de camping gepakt en gezakt met de fiets voor een toer van 76 km.

Nabij de camping is een veerpont. Natuurlijk moeten we daar gebruik van maken.

We komen eerst aan het kasteel van Amerongen.
Kasteel Amerongen is een van de best bewaarde Nederlandse huizen uit de Gouden Eeuw dankzij de oorspronkelijke staat van het Huys, de tuinen en de collectie. Het heeft een rijke familiegeschiedenis van meer dan 700 jaar. In de 18de en 19de eeuw verkrijgt Kasteel Amerongen een fraaie collectie kasten, porselein, zilver, muziekinstrumenten en damast en natuurlijk talloze familieportretten.

Vervolgens trotseren we de Amerongse Berg. Het is te zeggen... heuveltje...
De Amerongse Berg ligt in het Amerongsche Bosch, één van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Sommige naaldbomen hier komen uit het jaar 1770!

Met een hoogte van bijna 70 meter boven NAP is de Amerongse Berg het hoogste punt van de provincie Utrecht. De berg is erg steil, waardoor het een geliefde fietsplek is voor sportfietsers.

Van het Amerongse Berg komen we in het Leersumse Veld terecht. Het Leersumse Veld ligt, niet heel verrassend, bij Leersum. Het is een natuurgebied van zo'n 80 hectare en bestaat uit bos en heide en een paar vennen. De basis voor dit gebied werd gelegd in de laatste ijstijd. De mens heeft echter de huidige vorm gegeven door het afgraven van veen en ontbossing. Later zijn er verschillende soorten naald- en loofbomen geplant.

En toen ging het mis... De volgende halte zou de Piramide van Austerlitz in Woudenberg moeten zijn. Na 6 km te ver gereden stellen we dit vast. Dus keer terug om. Daar aangekomen moeten we er gewoon op. De vergezichten bestaan vooral uit bossen...
De Pyramide van Austerlitz vormt het letterlijke hoogtepunt van de Utrechtse Heuvelrug. In 1804 liet generaal Marmont een piramide bouwen als eerbetoon aan zijn vriend en voorbeeld Napoleon Bonaparte. De keuze voor een piramide was geïnspireerd uit zijn veldtocht naar Egypte. De top werd bekroond met een houten obelisk. Die raakte alleen snel in verval, dus in 1894 werd een nieuwe obelisk van steen gebouwd. Lodewijk Napoleon, de broer van Napoleon en destijds koning van Holland, gaf het monument de naam Pyramide van Austerlitz, vernoemd naar de veldslag in het huidige Tsjechië.

En dan weer diezelfde 6 km om het vervolg van de toer te doen.
Niels kan het niet laten om even naast het fietspad te rijden (doet hij wel vaker). Hij dacht even door een plas te cruisen. Echter was deze veel dieper dan verwacht. Resultaat Niels en fiets vol stinkende modder.

Maar even later komen we voorbij een fontein. En ja, wat kan je met water doen? Je fiets poetsen... origineel...

In Soesterdal houden we uiteindelijk halt voor een drankje met uitzicht op zweefvliegtuigen.
Vliegbasis Soesterberg was de bakermat van de militaire luchtvaart in Nederland.

Het weidse uitzicht over de landingsbaan van het voormalig militair vliegveld maakt het plaatje compleet.

We zijn op dat moment ongeveer halfweg de toer en de namiddag is eveneens al half gevorderd.

Vaststelling: met mijn nieuwe fiets op vlak terrein ben ik in mijn nopjes. De gemiddelde snelheid ligt tussen de 20 en 22 km/u. Terwijl ik voordien met moeite 18km/u kon aanhouden.
En door de snelheid gaat het weer even mis. We hebben een knooppunt gemist. Dan zoeken hoe we weer op de route geraken. En hebben we weer wat extra kilometers in de benen. De zon breekt door. Dus tijd voor een fruitje. Oh zo zalig Niels vindt om het verst een kersenpit wegtuffen nog steeds leuk! Ondertussen ontdekt de Jean een ringslang aan het water. Volgens obsidentify leeft die in zijn natuurlijke habitat.

De toer eindigt natuurlijk met... een veerpont. Een ander dan in de ochtend. Aangekomen op de camping staat mijn kilometer teller op 92km.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.