Hemelvaart weekend start al op woensdag want Niels heeft vandaag geen school.
Net voor de middag vertrekken we naar camping Zennijs in St. Denijs te Zwevegem (West-Vaanderen).
Het is een van de grotere "kleine" campings (49 plaatsen). Vanaf morgen zouden alle plaatsen volzet zijn. We installeren ons en vertrekken al voor een eerste uitstap: een stadswandeling met geocach in de textielstad Ronse.
We starten de wandeling aan een klein steegje:
Toen de textielindustrie zo sterk groeide kon Ronse zijn vele inwoners nog amper huisvesten. Er werden dan maar huisjes gebouwd in de tuinen van andere woningen. Die steegjes werden verbonden via een smal pad en poortje met de straat. In die steegjes was er slechts één toilet voor alle inwoners en veelal was er maar op één plaats stromend water. Zo zijn er verschillende fabriekssteegjes in de stad, waarvan het Barasteegje het mooiste is.
Daarna komen we aan het station van Ronse. Het station, het oudste op het Europese vasteland, werd in 1881 afgebroken en per trein naar Ronse gebracht en opnieuw opgebouwd, steen voor steen. Leuk weetje: het station werd achterstevoren gebouwd. De gevel die u aan de voorkant ziet is eigenlijk de achtergevel.
Voor het stationsgebouw staat een standbeeld van de Ronsiese Zot. Het is het symbool van de Bommelsfeesten, het vroegste carnaval van België.
Vervolgens komen we aan een textielfabriek, die momenteel fungeert als sportcomplex.
Nadien komen we nog voorbij een oude bruine beuk. Deze zou dateren uit de 18de eeuw.
Een "plas" met dansende stenen trok ook onze aandacht. Het bovenste deel van de 3 stenen roteerde. Het was vroeger blijkbaar een belangrijk kruispunt van handelswegen waar paarden in de "plas" konden drinken.
Aan één van de kerken die we voorbij gaan, staat het standbeeld van een "bluuten pompier ". Het is een samenvoeging van "naakt" en de kunsttijl "pompier". De kerk lijkt ook indrukwekkend, maar is al gesloten voor publiek (dat heb je als je vrij laat aan een wandeling start).
De wandeling sluiten we af in één van de 2 beschermde cafétjes op de Grote markt. De interieurs dateren van begin 20e eeuw. En het bijhorende lokaal biertje (ronsese trippel) maakt het helemaal af.
Geschreven door Zomervakantie2022JDM