Het beloofd een zonnige maar frissere dag te worden. We gaan fietsen in de Maasvallei. Een toer van ongeveer 58 km.
De route start met een heuse afdaling. En al wat we dalen, moeten we ook weer stijgen. Volgens Jan zal dit pas op einde van de route zijn.
Onderaan de berg/heuvel passeren we langs kasteel Geulle. Het is een voorburcht van een 17de eeuws kasteel dat in 1847 werd afgebroken. Om het imposante slot ligt een brede gracht.
In de Meerser Koegriend langs de Maas staan vijftien (we zagen er echter maar 14. Eentje bleek verdwenen) boomstammen die doen vermoeden dat hier een bos is afgebrand. De waarheid is echter anders. De bomen zijn 1400 tot 1700 jaar oud en maken deel uit van een nieuw monument, Woodhenge. De bomen kwamen onder het grind vandaan bij afgravingen in Stevensweert. Zij symboliseren de kracht van moeder natuur.
Daarna fietsen we voorbij het Maasmonument. Dit monument is naar aanleiding van de overstromingen van 1993 en 1995 geplaatst en heeft als titel ‘Lichtvanger’. Op vaste tijden vangen de trechters het zonlicht en projecteren dat in de grote stenen trechter.
Aan het veerpont Hoal Euver II picknicken we. In principe dienen we de overzet niet te nemen. Toch kunnen Jan en Niels het niet laten even (gratis) naar de overkant van de Maas (België) te varen.
Vervolgens komen we voorbij het kasteel van Limbricht. Het is een zeldzaam voorbeeld van een mottekasteel, een kasteel op een kunstmatig opgeworpen heuvel. De motte met daarop de burcht ligt als een eiland in de omgrachting.
In Sittard houden we op de markt even een pauze (met een Belgisch biertje). Sittard behoort tot de oudste steden van Nederland.
Rond het marktplein staan diverse huizen/cafétjes. Eén springt in het oog: de gart. Een geel klein huisje ten opzichte van de anderen. Het werd in het verleden als woon-werkhuis gebouwd. De benedenverdieping zou kleiner zijn in oppervlakte dan het verdiep erboven.
Bij het verlaten van Sittard, rijden we voorbij het huis van Toon Hermans. Het is een ontmoetingsplek voor iedereen die op welke wijze dan ook te maken krijgt met de ziekte kanker. Toon Hermans is een ware Sittardenaar.
We eindigen de toer met een heuse beklimming. Bovenaan lijkt het net of de wereld eindigt na een veld...
Onze auto staat geparkeerd in de buurt van een houten standbeeld van een nar. Symbool van een carnavalsvereniging.
Geschreven door Zomervakantie2022JDM