USA 2014

Verenigde Staten, Great Falls

Auto is weer volgeladen en na het ontbijt verlaten we Yellowstone NP, vandaag vertrekken we richting bergen naar het Glacier NP. De afstand is te groot dus een extra overnachting in Great Falls.
De route die we zullen volgen: US 89 N van Yellowstone naar Livingstone, I 90 W van Livingstone richting Whitehall, MT 69 N naar de I 15 en dan de I 15 N naar Great falls, 285 mijl, 4 uur 21 min.
Natuurlijk zijn er enkele stopplaatsen voorzien dus zullen we wel een ganse dag op weg zijn en eenmaal we het Yellowstone NP uitgereden zijn komen we in de staat Montana aan. Langs de MT 69 tussen Whitehall en Bolder liggen verschillende Ghost towns en we hebben Elkhorn uitgekozen om te gaan bezoeken. Staat prima aangegeven met wegwijzers en dus geen probleem om te vinden, de laatste mijlen zijn via een niet verharde weg en loopt door een mooie vallei tot in de Ghost Town. De oude mijnstad heeft nog enkele oude gebouwen die vrij te bezoeken zijn en echt een aanrader is het hoger gelegen kerkhof dat met de wagen te bereiken is, andere gebouwen zijn privé. Op google te vinden: “Ghost town Montana”. Natuurlijk veranderd het landschap vandaag ook ieder uur en de vogels zijn weer volop aanwezig, visarend, zeearend, kraanvogels en veel meer. We rijden ook nog door het Missouri Headwaters state park, het Beaverhead deerlodge National Forrest naar Helena en voor we naar Great falls rijden stoppen we nog even aan het 'First Peoples Buffalo Jump State Park', is een archeologische site met eventueel de grootste bizon klif in Noord-Amerika. De bizon klif site bestaat uit een mijl lange zandstenen klif. De tijd is spijtig genoeg te kort om nog op de klif te gaan dus beperken wij ons tot het visitors centrum waar we een presentatie krijgen over hoe deze vroegste indianen dit deden. Zeer indrukwekkend hoe die indianen slim gebruik maakten van wat ze voor handen hadden voor de jacht. Ondanks wat we in indianen films altijd zien, hadden zij oorspronkelijk helemaal geen paarden maar alleen honden. Jonge mannen onder huiden van bizonkalven lokten de kudde buffels (eigenlijk bizons) in volle vaart over het randje. De dieren die niet al meteen hun nek braken bij de tientallen meters diepe val, werden door pijlen is speren naar het hiernamaals geholpen. Pas toen de Spanjaarden de paarden naar Noord Amerika (rond 1750) brachten was deze manier van jagen niet meer nodig. Onderaan het klif bestaat de grond helemaal uit fijne resten bizon beenderen die achter zijn gebleven na de slacht. Nu het laatste stuk nog en we komen aan in Great falls, het hotel “Holiday Inn” opzoeken en nog een kleine wandeling in Great falls.


Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.