The last days; Francine

Verenigde Staten, Eudora

Het is donderdag en net als de vorige week ga ik aan het eind van de middag met Dennis mee naar het symposium. Nu weet ik wat ermee bedoeld wordt maar de week ervoor zat ik te wachten wanneer het zou beginnen ;-)
Het is niets anders dan een Happy Hour: Dennis en een aantal collega’s relaxen onder het genot van een hapje en drankje. Er worden veel grappen gemaakt en Michael is wel de gangmaker. Omdat ze uiteraard ook over het werk praten en soms tot nieuwe inzichten komen hebben ze het maar het ‘symposium’ genoemd. Het is lastig om in een dergelijke groep in een café de conversaties te volgen maar ik geniet er wel van.
Wat opvalt is dat sommige mannen (en vrouwen) stevig drinken en daarna net zo vrolijk in de auto stappen. Ze riskeren daarmee een flinke ticket, net zoals bij ons.

De dag ervoor ga ik met mijn Nederlandse collega Nina naar Lawrence, zo’n uurtje rijden met de bus vanaf het JCCC.
Lawrence is een schattig stadje waarin de KU, Kansas University, is gevestigd. Het is een grote campus met veel voorzieningen voor de studenten. Wij denken dat we wel kunnen lopen naar downtown maar dat wordt ons ten zeerste afgeraden. Gelukkig rijden er bussen for free.
Downtown blijkt 1 belangrijke straat te zijn (Massachusetts Street) met allemaal bars, restaurantjes en winkels. Vooral vintage (daar gaan we weer) en alternatieve spirituele winkels. Er heerst een open en vrolijke sfeer die de studenten met zich mee brengen. Zo op het oog heeft deze straat wel iets Europees omdat de straat voor Amerikaanse begrippen smal is en de winkels nu eens niet in een mall verstopt zitten. Maar iets leuks scoren wat betreft kleding zit er echt niet in. Weinig modieus zal ik maar zeggen en dat is dan nog de beste kwalificatie.
In Lawrence zijn er relatief veel daklozen die na een tijdje weer verkassen naar een andere plek in de US waar het voor deze mensen minder hard is zonder dak boven het hoofd.
In ieder winkeltje worden we hartelijk verwelkomd en ontstaan luchtige gesprekken. Vooral over het feit dat wij uit Nederland komen en zo goed Engels spreken. De jongvolwassenen die wij spreken zijn teleurgesteld over het feit dat zij op school alleen maar Engels hebben geleerd. Ook de bekrompenheid van de regionale bevolking staat hen tegen.

Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Deze regio wordt ook wel de bible belt genoemd en dat zie ik b.v. terug tijdens een American Football game op vrijdagavond. De plaatselijke highschool speelt tegen een school uit de buurt. Het is een hele happening compleet met cheerleaders en een marching band die tijdens de rust en de momenten waarop het spel stil ligt ons amuseren. Dat is leuk om te zien. Het spel is van een laag niveau maar voor mij interessant om te zien hoe de regels zijn.
Tijdens de rust worden de ‘seniors’ aan ons voorgesteld. Dat zijn de laatste jaars scholieren die als cheerleader of in de band spelen. En dat voorstelrondje gaat als volgt: scholier loopt tussen zijn/haar ouders in en een voice-over noemt de naam, naam van ouders en tot welke kerk ze behoren. Volkomen irrelevant lijkt mij. Aan het eind van de wedstrijd wordt er door het gehele team gebeden o.l.v. een dominee. Ik zie een paar jongens niet echt meedoen.
Michelle vertelt dat in andere staten kerk en school wel volkomen gescheiden zijn.

En dan nog even over de verkiezingen. Alleen de eerste dag heb ik iets gezien wat op promotie lijkt voor Trump. Verder helemaal niets, nada. Niet voor Hillary en niet voor Trump. Niet op het JCCC en niet in de verschillende dorpjes waar ik ben geweest. Toevallig kom ik vandaag nog een jonge hardloopster tegen langs de oever van de Missouririvier. Zij draagt een singlet met daarop de afbeelding van Trump. Dennis reageert door tegen mij te zeggen hoe je zo stom kan zijn dat je wil dat een dergelijk iemand regeert over jouw toekomst. Even later hoort een Amerikaanse vrouw in het vliegtuig mij dit voorval tegen een Nederlandse collega zeggen. Ze legt uit dat veel jongeren in de US boos zijn over de besluiten die tot nu toe genomen zijn en o.a. hebben geleid tot slechter onderwijs. Door op Trump te stemmen laten ze zien dat ze boos zijn en het anders moet. Het wil dus niet direct zeggen dat ze Trump helemaal zien zitten.
Het is volgens mij een uitgemaakte zaak dat Hillary Clinton zal winnen. De mensen met wie ik in contact ben geweest deden allemaal lacherig over Trump en schamen zich voor het feit dat deze situatie in de US mogelijk is. Ze zijn allemaal blij dat Bernie Sanders de vicepresident zal worden. En dat is een manier om te zeggen dat Hillary ook voor hen geen eerste keus is; veel mensen vinden haar nog te rechts.
Tijdens mijn verblijf in de US heb ik het laatste debat tussen Trump en Clinton live gevolgd. Er werd niet veel nieuws gezegd en de oude stokpaardjes kwamen boven. Clinton werd opvallend vaak afgekapt door Trump en liet dat op een gegeven moment maar gebeuren. Het beste wat ze kon doen. Trump zette zichzelf als een clown neer. En laten die nou net verboden zijn in bepaalde staten van het land ;-)

Na het symposium op donderdagavond krijg ik gelegenheid om met wat andere mensen naar een gerenommeerd muziekcafé te gaan in Kansas City. Er is een concert van een band met typische Americana muziek, een mix tussen blues, rock en country. Het is een heel goede band en ik geniet van de muziek, mijn cocktail en het gezelschap. Er is buiten ook een podium en ik kan het niet laten: even het podium op en doen alsof ik een concert geef. Al mijn facebook vrienden trappen erin. Haha.

Vrijdag overdag heb ik een Nursing congres. Dat is zeer interessant. De ochtend is gevuld met info over hoe een goede mc-toets te maken met alles wat daarbij hoort. Dus ook voorkomen van fraude en het analyseren van de vragen. Veel is bekend maar toch neem ik me voor om de taxonomie van Bloom beter toe te passen in onze vraagstelling. En Herriet, de antwoorden op alfabetische volgorde is prima maar kan net zo goed oplopend in lengte zijn. Als er maar een consequente vorm wordt toegepast. Ik denk dat wij het bij het alfabetische houden omdat de antwoorden ook niet te veel in lengte moeten verschillen.
De middag is een lezing over hoe fraude, bij welke vorm van examen dan ook, tegen te gaan. Grappig, Amerikanen gaan net als wij uit van het positieve. Dus zij zeggen ‘hoe eerlijkheid te bevorderen bij studenten’. Ik denk ook dat wij daar in onze studiewijzer best meer aandacht aan mogen geven. Vooral m.b.t. schriftelijke opdrachten kunnen we onze studenten hier nog veel over leren. Want dat is wel de grondgedachte: studenten doen soms ook dingen zonder te beseffen dat het niet ethisch is. Wij zullen ze daarbij moeten helpen.

Na het congres ga ik met Dennis naar de school for hospitality en culinary. Elke vrijdag worden de lekkernijen verkocht die ze hebben gemaakt. Ik zie heerlijke gebakjes en soorten brood. Ik koop lekkere lime-taartjes om te trakteren.
En Dennis vertelt opgewekt dat zijn boek nu klaar is en hij laat me alvast de kaft zien zoals het eruit komt te zien.

Net als de andere dagen rijden we gezamenlijk naar zijn huis in Eudora. Het is mijn laatste avond en morgen vlieg ik weer naar huis.
Ik ben moe van alle indrukken maar het is een geweldige ervaring geweest. Ik kan iedere collega aanbevelen dit ook te doen.
Zondagmiddag ben ik weer thuis en maandag wacht mijn klas op mij. Ik heb iets lekkers voor ze meegenomen uit de US en we zullen vast een paar anekdotes doornemen.


Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Ik heb met erg veel plezier jullie ervaringen in de USA gelezen.

Herriet 2016-10-30 21:04:14
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.