Naar Rotorua

Nieuw-Zeeland, Rotorua

Zondag 11 februari 2024
Vanochtend werden we gewekt door het kraaien van de haan en het geknor van een zwijntje, die onder onze 'bootkamer' huizen. Ook zien we steeds kleine vogeltjes, iets groter dan een mus en lijkend op 'n zwaluw. Rond onze kamer maar vooral op en langs de snelwegen zien we ze steeds, net op tijd wegvliegen.
Weer gereisd langs uitgestrekte heuvels, grote maisvelden en groene bossen. Van al dat moois raak je op een gegeven moment verzadigd, want je ziet gewoon niets anders.
Onderweg kwamen we over de Arakuni dam, aan de ene kant helemaal droog zo'n 40 'm diep en aan de andere kant vol met water.
Het was 25 graden en bewolkt en dan te bedenken dat het winter is in Nederland. We hoorden dat onze kelderkast blank stond met water. Jammer van alle spullen die op de grond of laag bij de grond stonden! Guido en Veronique hebben voor ons even de handen uit de mouwen gestoken.
In de middag kwamen we aan op onze bestemming Rotorua. Zodra we uit de auto stapten roken we een nare ( rotte eieren) lucht. Het gebied staat bekend is om zijn grote vulkanische activiteit en aan deze lucht (zwavel) wen je toch wel gauw.
Tegen de avond hebben we gebruik gemaakt van een natuurlijke warmwater bron, midden in de natuur. Het water zal rond de 40-45 gr. geweest zijn. Onze onderbenen waren rood toen we eruit stapten.
De andere geothermische wonderen gaan we morgen bezoeken.

Wat ons verder is opgevallen in NZ:
  • dat het merendeel van de huizen van hout zijn met een golfplatendak, vrijstaand en niet te betalen.
  • Heel veel mensen op blote voeten lopen zowel binnen als buiten.
  • Dat de NZ-ers zichzelf kiwi's noemen, naar de beschermde vogel ( niet naar het fruit)
  • De NZ-ers praten over de Aussies (ozzies) wanneer ze het over de Australiërs hebben.
  • De NZ - ers alleen Engels praten ( heel snel) en geen andere taal, ook de gidsen niet, terwijl er toch heel veel Chinezen, Nederlanders en Duitsers komen. Ook hun informatiefolders zijn alleen geschreven in het Engels. Niet echt klantgericht.
  • Alle kapperszaken hebben nog zo'n rood, wit, blauwe draailamp. Iets wat wij vroeger in Nederland ook zagen, maar nu niet meer.
  • De standaard begroeting van de NZ-ers is: Hi guys how are you? En vaak wordt dat laatste 'Hawya? '
  • De levensstandaard is hoog en ook hier hebben ze personeels tekort.
  • Het is nergens "druk" zoals wij dat kennen, nergens wachtrijen/ tijden, overal is plek (logies, op de wegen, parkeren, in de winkels, ticket voor attracties enz.)
  • op de wegen treffen we opvallend veel doden dieren aan. De meeste daarvan zijn possums (buidelratten)

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Leuk om de typisch NZse gebruiken en kenmerken te lezen. Wat vervelrnd dat het vele water dat in NL gevallen is ook de weg naar jullie kelder heeft gevonden! Geniet van het mooie weer daar en wie weet nemen jullie er wat van mee.

Helma 2024-02-11 09:24:52

Ik sluit me bij Helma aan, erg leuk om zo wat meer feitjes over NZ te weten te komen. Wel 1 vraagje, nemen jullie op de terugreis de zon alsjeblieft mee terug? :)

Guido 2024-02-11 12:11:49

Erg leuk die NZ weetjes en een goed idee van Guido en wat weer prachtige foto’s.

Bets 2024-02-11 13:25:50
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.