Dag 10: Ut is krek zo erg as de ge ut er zelf van moakt

Oostenrijk, Stams

Wat een tegenvaller. Ik heb me op vanalles verheugd deze reis maar als ik iets zou moeten noemen wat ik zeker zou willen zien dan zijn dat wel de Alpen vanaf de Duitse kant. Ik vind het prachtig hoe die Alpen opdoemen als een grote stenen muur wanneer je vanuit Duitsland naar de streek rond Garmisch Partenkirchen rijdt. En vanmorgen zou het dan zover zijn. Maar wat blijkt. Het is gigantisch bewolkt en er is geen berg te zien. Ze moeten er zijn maar ik weet niet waar. Zal ik dan toch maar een dag hier blijven en hopen op een zonnige dag? Of die komt weet ik niet en heel lang wachten kan ook niet. Ik bedenk me: ut is krek zo erg as de ge ut er zelf van moakt. Wanneer ik er geen probleem van maak, dan is het geen probleem.
Ik besluit om toch gewoon verder te fietsen. Omdat ik me totaal niet kan orienteren en mijn Garmin nog aan het instellen is, fiets ik de verkeerde kant op. Terug richting Nederland. Na een aantal kilometers zie een bekend punt. Hier was ik gisteren ook. Toen had ik het door. Omdraaien dus en weer de andere kant in. Dat ik net een mooie afdaling van meer dan 10% had gehad werkte toen weer tegen me. Ik had die heuvel gisteren al eens beklommen en nu kon ik dat voor de tweede keer doen. Maar ja: ut is krek zo erg as de ge ut er zelf van moakt.
Onderweg naar Garmisch Partenkirchen maak ik een praatje met een wandelaar. Die man loopt elke dag nog ongeveer 20 kilometer. En dat op zijn 87e (daarvoor geldt dus het gezegde ‘ge stopt nie mee speule omdat ge oud wordt maar ge wordt oud as ge stopt mee speulen’).
In Garmisch Partenkirchen is vanalles te zien maar ik wil maar naar een bezienswaardigheid: de springschans. Wist u trouwens dat de dorpen Garmisch en Partenkirchen op het bevel van Hitler in 1935 werden samen gevoegd tot een gemeente vanwege de Olymische Spelen die in 1936 hier zouden plaatsvinden?
Ik drink een kop koffie in het skistadion en ik zie (op Facebook natuurlijk) dat een oud dorpsgenoot op dat moment op mijn uiteindelijke eindbestemming is: de Sint Pieter Basiliek in Rome. Het is er volgens hem erg mooi. Ik kom eraan Harold!
Dan gaat de klim beginnen. Ik moet van Garmisch Partenkirchen via Mittenwald, Leutasch, Buchen en Telfs naar Stams. Ik heb namelijk het plan om in de grote Cistercienzer abdij van Stams te gaan overnachten. Van deze rit valt eigenlijk niet veel te zeggen. Het is een grote klimpartij naar het op 1.256 meter hoog gelegen Buchen om vervolgens met een rotgang (ik haalde de 65,5 kilometer per uur) te gaan afdalen naar Telfs. Dan is het nog maar een klein stukje naar Stams. Niet veel te vertellen en geen echte afwisselende foto’s maarja, ook voor jullie geldt: ut is krek zo erg as de ge ut er zelf van moakt.
Ik wil trouwens nog wel even melden dat mijn dochter Lieke vandaag ook een gigantische berg overwonnen heeft. Ze is in het vliegtuig gestapt naar Kreta. Iets wat ze absoluut niet meer zou durven na een van de eerdere vluchten met heel veel turbulentie. Klasse Lieke! Eigenlijk geldt ook hiervoor: ut is krek zo erg as de ge ut er zelf van moakt.
Bij mijn foto’s van vandaag staat een foto van een kerkdeur met daarop letters en cijfers. Wat betekenen die cijfers en die letters? Degene die als eerste met het goede antwoord reageert op deze blog heeft een goed fles Beierse wijn verdiend (bestaat die trouwens wel?).
En om nog even terug te komen op die uitdrukking ‘ut is krek zo erg as de ge ut er zelf van moakt’. Die uitdrukking gebruikte onze pa veel. Met name wanneer onze pa op dinsdag mee Casteren Kermis (mee de Guld mee) net iets te veel gedronken had. Ons mam vloekte dan een beetje. En onze pa zei dan: ut is krek zo erg as de ge ut er zelf van moakt. Daarna deed hij zijn stofjas aan en hij ging zijn duiven voeren. Die spreuk hangt bij Herberg In den Bockenreyder aan de balk bij de bar (er bestaat namelijk een link tussen mijn broer Leon en Den Bock). Kijk er maar eens naar wanneer je er toevallig op bezoek bent en denk dan aan onze pa.

Geschreven door

Al 17 reacties bij dit reisverslag

Jan, ge het het zo goed as ge zelf wilt!

mariska 2018-05-04 20:35:13

Jan; De letters staan voor de Latijnse zegenspreuk: "Christus Mansionem Benedicat". Dat betekent: "Christus zegene dit huis". De letters verwijzen ook naar de initialen van Caspar, Melchior en Balthasar, de drie wijzen uit het oosten, die mede achtergrond geven aan dit gebruik. Zij zijn de eerste niet-Joden (‘heidenen’) aan wie Christus zich heeft geopenbaard. De gebruikelijke vorm is dan bijvoorbeeld voor dit jaar: xx+C+M+B+yy. Bij ‘xx’ worden de eerste twee cijfers van het jaartal ingevuld en bij ‘yy’ de laatste twee cijfers. In 2008 staat er dan bijvoorbeeld: "20+C+M+B+08". De ‘+’ staat voor een kruisteken."

Louis Maas 2018-05-04 20:54:32

nee Jan daar komt die spreuk nie vandaan.die gebruikte onze jan tegen oma toen ie voor de tweede keer zijn been brak en oma er een drama van maakte.Het kosten 50 jaar geleden wel 2 jaar

moeder 2018-05-04 20:55:18

Christus zegende dit huis in 2018

Leon van Lippen 2018-05-04 20:59:04

Lang leve Google. 20*C+M+B+18 heeft te maken met een christelijke feestdag. 20 en 18 slaan op 2018, C+M+B: Christus Mansionem Benedicat is het verzoek om een huis te zegenen. Balthasar, Melchior en Caspar schijnen er ook iets mee te maken te hebben. Goede reis, ik weet dat het Beierse bier in ieder gevál goed is.

Hans Arnoldussen 2018-05-04 20:59:48

Ben niet zo goed met cijfers als jou Jan. Jammer geen wijn voor mij. Helaas.!!!!!!

Marianne Cosijns 2018-05-04 21:00:36

Weer leuk verhaal Jan👍 Ga zo door🚴

Rianne Corstiaans 2018-05-04 21:09:57

Kei goed Jan nog even volhouden en dan heb je een geweldige daat vericht

Bert tijssen 2018-05-04 21:10:01

Nee geen wijn voor zover ik weet maar voor al bier en.... obstler, een schnaps gestookt van fruit en gestookt op menig boerderij.

Joost Knoester 2018-05-04 21:40:12

20 camers met bad 18+

rom Baas 2018-05-04 21:53:55

Gaat goed Jan. Weer een paar mooie verhalen gelezen. Ik benijd dei wel, maar ik doe het jou niet na. ja, misschien dan samen met mijn tweelingbroer. Goeie reis nog Jan. Wij volgen wel

Rom Baas 2018-05-04 21:58:44

Jan, ge moet un boek hierover goan schréve. Ge schréft uew verhoale of de wu dur zeluf be zen. verrekus goed.

Harry S 2018-05-04 22:26:23

Christus zegene Jans’ reis.

Jordy Reijnhard 2018-05-04 22:41:30

Jaaa de alpen. Gaaf hoor dat je het gehaa;d hebt. Die 2018 CMB heeft idd met de inzegening vh huis te maken. Initialen vd drie wijzen uut het oost’n. Heeft iemand me vorig jaar verteld toen ik ook daar was op mijn tweewieler. Gaat goed, hou vol want het wordt steeds mooier! Kijk uit naar je avonturen in Toscane, richting Siena!

JP 2018-05-04 22:57:43

Je bent er echt iets moois van aan het maken Jan! Veel succes met de verdere kilometers.....

Ger en Marij van Dijk 2018-05-05 08:06:37

Eindelijk gevonden hoe ik jou kan volgen! Wat een geweldige ervaring en prestatie. Christoffel helpt je overal doorheen. Ik ga er vlgd week in spanje op mijn gemak voor zitten om alles door te lezen

HansE 2018-05-05 09:21:04

Rome...Rome is werkelijk prachtig Jan! En de kerk adembenemend!!! Volhouden!!

Ineke 2018-05-05 21:35:50
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.