Dag 8: Het pelgrimsgevoel

Duitsland, Merching

Ooit heb ik iemand het verschil horen uitleggen tussen een backpacker en een toerist. Een backpacker heeft tijd genoeg en geen geld. Een toerist daarentegen heeft geld genoeg maar geen tijd... Misschien bestaat hetzelfde verschil ook wel tussen pelgrims en toeristen. In de afgelopen week heb ik hier verschillende keren aan moeten denken want ik voelde me in de afgelopen dagen meer een toerist dan een pelgrim. Ik slaap meestal in een goed hotel, ik heb prima te eten en ik probeer elke dag voldoende kilometers te maken om zo op 22 mei in Rome te kunnen zijn. Tot vanmorgen......
Ik vertelde gisteren al dat ik heb overnacht in Klooster Neresheim. Een geweldige mooie en erg stille plek, boven op een heuvel. En tijdens de dienst in de grote lege kerk had ik voldoende tijd om over een aantal dingen na te denken. Nu vind ik van mezelf dat ik vrij nuchter ben en zeker niet zweverig (ik geloof wel dat er iets is na de dood maar ik weet niet wat) maar tijdens die dienst probeerde ik te zoeken naar antwoorden op vragen als:
Waarom krijgen jonge mensen die net zo oud zijn als ik (ik voel me nog steeds jong ja) die vreselijke k..... ziekte?
Waarom bid ik tegenwoordig niet meer (en vroeger wel)?
Waarom roep ik bijna altijd de hulp van onze pa in (in plaats van God) wanneer ik die hulp nodig denk te hebben (bijvoorbeeld voor een examen of wanneer PSV op het punt staat te gaan verliezen)? Klopt dat wel?
Op al deze vragen verwacht ik tijdens deze tocht zeker niet de antwoorden te krijgen maar er over nadenken is nooit verkeerd.
Bij al die vragen kreeg ik er vanmorgen spontaan een nieuwe, alles overheersende vraag bij: WAAR IS MIJN FIETSSLEUTEL???? Dat is toch bizar. Ben ik met de fiets op pelgrimstocht en ben ik op zoek naar allerlei antwoorden, vanmorgen wou ik alleen maar het antwoord op de vraag waar mijn fietssleutel was. In de afgelopen 7 dagen gaat mijn tocht als een speer. ‘s Morgens vroeg opstaan, ontbijten, aanrijden en kilometers maken. Proberen om onderweg vanalles te zien maar wel gaan met die banaan. Er zit in de afgelopen week (en misschien ook wel in mijn ‘gewone’ leven) een drang om vooruit te willen gaan. En hoe kan dat op een duidelijkere manier gestopt worden dan door de fiets op slot te zetten en geen sleutel meer te hebben? Ik ben er van overtuigd dat ik nooit spullen kwijt raak. Ik berg ze alleen zo goed op dat ik ze later niet meer weet te liggen. Nu heb ik meer dan een uur gezocht. Met mijn kamer en mijn tassen doorzoeken was ik zo klaar (ik heb niet zo veel bij). Zoeken op de plaatsen waar ik was geweest was ook zo gebeurd. Ik was enkel op de binnenplaats en in de kerk geweest. Nadat ik toch weer onze pa om hulp heb gevraagd (en nog steeds God niet) vond ik de sleutel onder de drempel van de ruimte waar mijn fiets gestald was. Waarschijnlijk is de sleutel uit de tas gevallen toen ik alle spullen in een keer mee naar de kamer wou nemen. Ik probeer hieruit twee dingen te concluderen:
1) ik moet beter op mijn spullen letten, en
2) iemand (vul voor jezelf maar in wie) probeert mij duidelijk te maken dat ik rustiger aan moet doen.
Daarom neem ik me voor om vandaag niet zover te fietsen.
Ik vertrek rond 10.00 uur richting Kasteel Katzenstein. Dit was mijn eigenlijke overnachtingsadres op ongeveer 10 kilometer afstand. Vlak daarbij ligt Schloss Taxis, een imposante zomerresidentie van de familie Thurn und Taxis.
Daarna ga ik door naar Dillingen an der Donau. Voor het eerst (denk ik) zie ik dus de Donau. In deze plaats staat de Studiumkirche met een indrukwekkend Rococo interieur (hier heb toch weer een kaarsje aangemaakt voor mijn intenties).
Tenslotte ben ik kort in Augsburg geweest. Ik merk dat ik de kleinere, rustige plaatsen veel leuker vind dan de grote steden als Koblenz, Heidelberg en Augsburg.
Tussendoor heb ik wel een leuk gesprek gehad met een oudere boer die stond te hooien op zijn land. Omdat ik op een bankje in de zon zat en ik hem in de gaten hield kwam hij nieuwsgierig informeren. We spraken over Rome (hij was er nooit geweest want hij had nooit tijd gehad), over kinderen (hij had vier dochters en geen zonen) en over het geloof. Waarover dat laatste allemaal ging kan ik niet allemaal herhalen maar op dat moment moest ik even terugdenken aan mijn fietssleutel van vanmorgen....
Nu heb ik een mooi hotel gevonden in Merching.
En oja, mijn e-reader was ik ook kwijt maar die heb ik laten liggen in het hotel van twee dagen terug. Die wordt nu opgestuurd naar het postkantoor in Trento (Italie) en die pik ik daar over een aantal dagen wel op.

Geschreven door

Al 28 reacties bij dit reisverslag

Wellicht heeft alles een reden Jan. Wellicht moest je iets later vertrekken. Wie zal het zeggen. Mocht je weer eens iets kwijt raken, dan kun je je altijd richten tot de heilige Antonius. Hopelijk heb je hem niet meer nodig. Succes morgen!!’

Jordy Reijnhard 2018-05-02 23:06:37

een fietssleutel.... daar heb ik ook ooit ergens onderweg naar Santiago naar lopen zoeken...om hem uiteindelijk in een van de zakjes op mijn rug terug te vinden.... 26 mei.... dan volg ik jouw wielsporen in gezelschap. Ik kan jou vertellen dat het een genoegen is jouw ervaringen te mogen volgen! Buen Camino !

Joost Knoester 2018-05-02 23:07:13

De avonturen van Jan, geweldig om je stukjes te lezen! Ik lees ze hardop voor en we genieten van je schrijfstijl.

Karinda & Rick 2018-05-02 23:08:23

Mooie foto,s Jan! Geniet ervan.

Corine en Gerard Nijhof 2018-05-02 23:13:05

Alles straks bundelen Jan en je hebt een schitterend boek! Succes weer!

Cees 2018-05-02 23:19:06

Geweldig verhaal weer Jan! Ik lees je avonturen met veel genoegen. Volgens mij ontpopt de schrijver Jan zich. Bundelen en naar de uitgever op het einde van jouw reis zou ik zeggen!!! Enne, heel veel succes en geluk met je zoektocht tijdens je schitterende reis!

Ruud Das 2018-05-02 23:20:15

Wat een avontuur jan kaai leuk

moeder 2018-05-02 23:22:27

Wat een geluk dat je hier ons Nicole hebt dan ben je nooit wat kwijt maar aldoende leert men moet je maar denken morgen gaan we naar de verjaardag van je moeder groetjes els en Bert

Bert tijssen 2018-05-02 23:56:12

Jan, wat kun jij mooie verhalen schrijven, Nog van mister van Gool geleerd?

Harry S 2018-05-03 00:24:08

Wat een mooi verhaal weer Jan. Kijk al weer uit naar het volgende😜Succes 👍🚴

Rianne Corstiaans 2018-05-03 06:27:46

Hoi Jan, Ook ik, jouw oude klasgenootje volgt jouw verhalen. En hoe herkenbaar. Jouw vader, mijn moeder. Fijn om mee te mogen ‘reizen’!

Hanneke 2018-05-03 07:12:39

Hoi Jan, wat een mooie, dappere onderneming! Ook om er zo open en eerlijk over te schrijven. Ik hoop dat je toch wat antwoorden krijgt of nog meer vragen is ook mooi! Veel succes! Ik ga je volgen!

Hermi 2018-05-03 07:38:23

Lachen Jan! Maar goed dat jij twee beschermheren hebt daarboven. Post versturen naar Italië?.....kans is groot dat jij Trento al voorbij bent voordat de ereader er is......als ie er al komt.....zou de twee wijzen daarboven nog maar even koesteren. Succes vandaag en geniet vooral! Maar dat komt wel goed lees ik, daar heb jij die twee daarboven niet voor nodig ☺️

Louis Maas 2018-05-03 08:30:39

Rustig aan hè, geniet er van. Een pelgrim moet niets.

Johan van hamont 2018-05-03 08:33:54

Geweldig Jan. De sleutel geeft toegang tot.......? Mooie bewustwordingen zeg. Wat schrijf je open en oprecht. Een lust om te lezen. Wat maakt het uit of het God is, je buurman, de heilige Antonius of je vader. Duidelijk geeft iets buiten jezelf inzichten en steun die je nodig hebt. Een mooi goed om op te vertrouwen. Misschien is het wel je eigen goddelijke kracht. Geniet er in ieder geval van en pak lekker de tijd en ruimte voor jezelf (nu kan het nog, haha) ik kijk weer uit naar het volgende verslag.

Dimph 2018-05-03 08:46:30

Hoi Jan. Juist deze ervaringen maken de reis. Zijn straks leuke herinneringen om op terug te kijken. Geniet van je tocht van vandaag.

Bianca 2018-05-03 08:54:17

hoi Jan wat een geweldige belevenis je moet het wel allemaal zelf doen en er kan wel eens ooit iets fout gaan. uiteindelijk ben je niet alleen want we kijken met zun allen mee. zet um op .

janus en Marietje 2018-05-03 09:51:35

Een andere wezenlijke vraag die je jezelf kunt stellen is natuurlijk "waarom heb ik geen reservesleutel bij me"..... ;-) Goede reis verder

Rans Heitsma 2018-05-03 10:07:32

Hallo Jan, ik lees jouw reisverslagen elke dag met veel plezier. Toch niet hetzelfde als erbij zijn, maar toch. Probeer er zo veel mogelijk van te genieten en zie het toch vooral als een buitengewone vakantietocht. Daar zul je later nog vaak aan terugdenken, lijkt me. Zet hem op, Rome komt al bijna in zicht. Groet, Henk en Ine

Henk Donkers 2018-05-03 10:14:45

Hallo Jan, ik lees jouw reisverslagen elke dag met veel plezier. Toch niet hetzelfde als erbij zijn, maar toch. Probeer er zo veel mogelijk van te genieten en zie het toch vooral als een buitengewone vakantietocht. Daar zul je later nog vaak aan terugdenken, lijkt me. Zet hem op, Rome komt al bijna in zicht. Groet, Henk en Ine

Henk Donkers 2018-05-03 10:15:05

Genieten erg van je verhalen. Veel fiets en kijk plezier👍👏

Guus en Petra 2018-05-03 10:16:39

He Jan .. Mooie tocht...mooie verhalen ..en veel mazzel heb je. Ik lees af en toe je verslag want ik heb het nog TE druk...alles in eens hè. Maar daar komt va zaterdag verandering in als we naar Santiago de C vertrekken. Ik hoop zoveel mooi te beleven als jij . Succes nog hè !! Grt Gerard

Gerard v Wijk 2018-05-03 11:01:20

Weer een heel avontuur Jan! Blij te horen dat ook jij wel eens iets vergeet!! Nu weet ik waar Minke het van heeft?! ( grapje ) Succes vandaag weer! En gefeliciteerd met moeders. Geniet ervan! Ben benieuwd naar het volgende verhaal!

Ingrid 2018-05-03 12:15:08

HALLO jAN HARTELIJK GEFELICITEERD MET DE VERJAARDAG VAN JE MOEDER WIJ ZIJDEN TEGEN ELKAAR WAT IS HET TOCH SUKKEL MAAR HET KOMT ALTIJD GOED JAN WE GENIETEN WEL VAN JE VERHALEN ZET HEM OP

GROETJES HARRIE EN COBY 2018-05-03 12:39:49

Wat een verhaal weer, Jan. Heel leuk om je reis te volgen ! Succes !

Jeroen Liebregts 2018-05-03 13:20:53

Mooi dat ik deelgenoot van jou fietstocht mag zijn. Leuk al die belevenissen Vooral de afwisseling in de onderwerpen. Maar een vraagje; ooit van een reserve sleuteltje gehoord? Scheelt afstand, tijd en frustratie ;).

Wim 2018-05-03 15:40:49

Leuk Jan om je zo te volgen. Ik lees al je verhaaltjes met veel plezier. Geniet van deze fietstocht. Heel veel succes. Knap van je dat je dit aandurft.

Marianne Cosijns 2018-05-03 19:19:42

Hoi Jan! Piet leest al vanaf het begin iedere dag je blogs. Ik heb nu alles in 1 keer gelezen en wat heb je al veel meegemaakt en wat heeft de reis je al, op alle vlakken, veel gebracht. Mooi dat je jouw droom waarmaakt en wellicht nog mooier om te merken dat je in die (bijna) 50 jaar zoveel liefde en warmte om je heen verzameld hebt die jou nu letterlijk en figuurlijk vooruit duwen. Petje af voor jou en natuurlijk ook voor Nicole, Minke, Lieke en Jan. Nog een hele mooie en veilige reis toegewenst!

Rian & Piet 2018-05-03 23:16:08
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.