Een van de dingen die ons opviel in het voormalige Oost-Duitsland is dat we erg veel volkstuintjes tegen kwamen. Bij elke plaats zag je ze. Wat blijkt, de voormalig DDR voorzag iedereen van genoeg voedsel maar die bestond vooral uit uien, aardappelen en wortelen. Wilde je wat anders eten dan moest je daar zelf voor zorgen, het zelf telen. Het was in die tijd een voorrecht om een volkstuintje te hebben. Tegenwoordig zijn er in de voormalig DDR nog steeds heel veel volkstuintjes bv in regio Berlijn 67.000. Al zien we wel dat er ook veel gebruikt worden als buitenhuisje.
We reizen langzaam richting Nederland.Want de 17e willen we thuis zijn voor de verjaardag van Jim.
Nog een week te gaan, dus mooi tijd om een paar dagen aan de Elbe te staan en daar weer een stukje van te fietsen.
Bij toeval treffen we een bijzonder stukje van de Elbe. Dit was nl de vroegere grensrivier . Tijdens onze fietstocht langs de Elbe passeren we een stukje ijzeren gordijn met wachttoren. Sinds 1952 was dit een verboden zone van 10 meter breed. Ineens werden Elbedorpen gescheiden. Mensen konden familie en vrienden niet meer bezoeken en je akker aan de overkant was niet meer bereikbaar. Bewoners aan de oostkant kregen te maken met allerlei beperkingen zoals spertijd. In de jaren erna werd het ijzeren gordijn geplaatst. Dit duurde tot 1989. Wat een bizarre tijd.
Nu fietsen we weer in alle vrijheid van de ene naar de andere kant van de Elbe. Vrijheid, wat een groot goed.
Na een dagje niksen op een strandje van de Elbe fietsen we de andere dag landinwaarts. Ons doel is de scheepslift in het Elbe-Seitenkanaal bij Scharnebeck. Een imposant waterbouwkundig bouwwerk. We treffen het want er gaan net 2 schepen de lift in. Een naar boven de ander naar beneden. In een grote waterbak van 100 meter lang, 12 meter breed en 3,5 meter diep worden de schepen 38 meter omhoog/omlaag gebracht. En dat in 3 min tijd. Spectaculair om te zien. In het informatiecentrum zien we een aantal variaties (maquettes)uit de wereld van andere scheepsliften. Wat hebben mensen toch bijzonder oplossingen bedacht om de waterhoogte verschillen te overbruggen.
Geschreven door Jacqueline-en-joops.made