Rugen

Duitsland, Sagard

Vandaag rijden we wat meer kilometers naar het Noorden. We verruilen de Seen voor het Meer. Of de Meren voor de zee? Grappig hoe talen in elkaar zitten. Na een stop onderweg bij de fietsenwinkel voor een nieuwe band komen we in de middag aan op het eiland Rugen. Onze camping heet de Klomp, heel Nederlands, wat de eigenaar ook is. We doen niet veel meer vandaag.
Naast een vakantiebestemming heeft Rugen ook een paar bezienswaardigheden die we willen bezoeken. We beginnen met het Jagdschloss Granitz uit 1800. Via een mooie fietstocht bereiken we het hooggelegen Schloss. Echt blij dat mijn ebike het zo goed doet op een 10% helling 😀. Het is een echt jachtslot waar de Duitse adel regelmatig te gast was voor de jacht. We beklimmen ook de toren en hebben dan uitzicht over heel Rugen. De inrichting is weer deels hersteld nadat de Russen het na WO II hadden leeggehaald.
Daarna fietsen we door naar Prora een stukje Duitse geschiedenis van het 3e rijk. Prora zou een vakantieverblijf worden voor arbeiders(de gewone man) met een capaciteit voor 20.000 mensen. In totaal 4,5 kilometer lang en iedereen een kamer(tje) met zeezicht. In 1936 startte de bouw maar deze werd in 1939 gestopt toen de oorlog uitbrak. Nooit zijn hier vakantiegangers geweest. En of ze ooit zouden zijn gekomen?? Het hele idee was vooral een poging om de arbeidérsklasse te winnen voor het beleid van het Nazi bewind.
Het is wel gebruikt voor ander doeleinden. Eerst voor scholing van het leger, later voor opvang van dakloos geworden Hamburgers en als legerziekenhuis. Tot slot aan het einde van de oorlog voor vluchtelingen. Na de oorlog is veel van het interieur naar Rusland verscheept. De resten werden gebruikt als een militair terrein. Vanaf 1991 zijn groten delen verkocht en verbouwd tot vakantieappartementen.
Zo vandaag hebben wij genoeg gezien, het was een lange dag.
De andere dag is het windkracht 4 en bewolkt. Als in de middag de zon tevoorschijn komt trotseert Joop de wind om de krijtrotsen te zien. Ik zet een pot thee 🫖 en met mijn boek 📗 erbij is het genieten.
Vrijdag gaan we weer verder. Onderweg stoppen we bij Stralsund, een van de oudste Hanzesteden in Duitsland. We maken een rondwandeling in de sfeervolle altstad. Daarna rijden we door naar Dierhagen eveneens aan de Oostzee gelegen. Hier fietsen we een dagje naar het zuiden en de andere dag naar het noorden. Het is een prachtige omgeving.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Wat zitten jullie hoog in Duitsland zeg! Bijzonder. Mooie foto's ook. Wist niet dat ze daar ook krijtrotsen hebben.

Astrid & Wilfried 2023-06-04 21:35:40

Wat leuk om te lezen/zien waar jullie nu zijn beland. Heb heel goede herinneringen aan het verblijf in deze regio in 2005 ! Er is ongetwijfeld sindsdien heel veel veranderd. Prora , het prestige-mega-project van Hitler, was toen nog een bouwval . Uitgewoond en toevluchtsoord voor hippies, verslaafden, excentriekelingen etc. Nu wordt/is het helemaal opgeknapt voor allerhande doeleinden. Plaatsen , (schier)-eilanden , bezienswaardigheden zoals Rügen, Stralsund, Sassnitz, jachtkasteel Granitz hebben we toen ook bezocht. Wij zijn toen nog verder oostwaarts gegaan naar Usedom waar we op een camping in Freest hebben vertoefd. Daar kon je met een pontje overvaren naar Peenemunde ( met complex gebouwen waar Werner von Braun de V1/2 's ontwikkelde en een "U-boot" die je ook van binnen kon bekijken. Ook nog van daar uit gefietst naar Swinemunde/Swinoujscie en even over de grens naar Polen geweest. Ook langs de krijtrotsen gewandeld en naar de Königsstuhl (hoogste rotspunt 118m. ) We zijn toen via Wolgast, Neubrandenburg in Schwerin ( schitterend kasteel met Oranjehistorie ) en Lübeck , Hamburg , Bremen weer huiswaarts gegaan. Ook nog in Cuxhaven geweest. Oh ja, : de taal/het dialect daar leek heel veel op het Nederlands. Via de radio in de caravan was dat grappig om te aanhoren. Veel plezier verder !

Martin 2023-06-05 19:18:22
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.