Het leven in Roemenië

Roemenië, Fântânele

Langzaam maar zeker beginnen we een beeld te krijgen van hoe het leven hier eigenlijk is.
Ik had voor vertrek het idee dat ik halve sloppenwijken zou vinden, dat de armoede overal heel erg zichtbaar zou zijn, en er overal Roma's in woonwagens zouden wonen en er bedelaars langs de weg zouden zitten. En vooral ook dat ik me er heel onveilig zou voelen, en dat de mensen niet te vertrouwen zouden zijn.
We zijn er nog te kort om echt een compleet beeld te krijgen, maar het zichtbare gedeelte van bovenstaande omschrijving klopt in elk geval niet.
We hebben de hele noordkant van Roemenië doorkruist en elke keer dacht ik serieus dat ik straks, bij de volgende stad of gebied de armoede zou zien. Dat het dáár dan toch écht arm eruit zou gaan zien, zoals ik armoede zie dan.
Maar overal zagen we mooie huizen, hekken om elk huis (misschien is het er toch wat onbetrouwbaar ;) ) , luxe BMWs en Audi’s en in elk dorp minstens 3 prachtige kerken. De wegen zijn prima geasfalteerd. Heel Roemenië hangt vol met borden en vlaggen van de EU, dat valt wel direct op.
Af en toe zag je mensen met een paard en wagen rijden. Dit werden er wel duidelijk meer toen we in de buurt van Fantanele kwamen. In het dorp zelf lijken er meer paard en wagens dan auto’s te rijden. Ook zie je hier dat veel huizen een eigen waterput hebben, en dat er ook in elk dorp centrale waterputten zijn voor huizen die die luxe niet hebben, je ziet vaak mensen met water sjouwen.
Mensen langs de weg verkopen bessen in plastic emmertjes, en ontelbare meloenen in kraampjes. We hadden zelf een watermeloen gekocht bij de Lidl en hadden daar nu een beetje spijt van… We hadden dat geld liever besteed bij zo’n kraampje… Die fruitverkopers hebben het niet breed, dat kun je wel zien. Maar waar wonen die mensen dan? Want we zagen nergens krotten of armoedige huizen…
Hoe fijn is het dan, als je logeert bij Nederlanders die al 9 jaar in Roemenië wonen. Ik heb dus gevraagd hoe dat nou zat.
In Roemenië is je huis echt een statussymbool. Mensen zullen al hun geld in de buitenkant van hun huis steken, zelfs als blijft er dan niets over om het te meubileren. Armoede laat je niet graag zien. Logisch eigenlijk ook wel. Veel mensen zijn hier analfabeet en zijn afhankelijk van de opbrengst van hun akkertje. Tegelijk hebben ze geen opleiding gehad en volgen ze puur de sporen van hun ouders. Paarden worden hier gebruikt voor vervoer met wagens, maar het ploegen of maaien gebeurt nog grotendeels met de hand (of met ingehuurde trekkers). Ook is er weinig kennis over hoe je een akker vruchtbaar houdt, waardoor de opbrengst vaak tegenvalt. Het gezin waar we verblijven probeert hier de boeren uit te omgeving in te adviseren zodat deze boeren zich beter kunnen handhaven.
Armoede is vaak achter gesloten deuren, en tegelijk ook een heel relatief begrip. Want wat wij als arm betitelen, is hier normaal en prima te doen. Misschien niet ideaal, maar gewoon zoals het is. Maaike, de boerin, liet mij een bron zien waar grote houten bakken bij stonden. Hier wordt bijvoorbeeld door bepaalde mensen uit de buurt nog de was gedaan.
Het blijft een bijzonder gezicht, om elke paar honderd meter een paard en wagen tegen te komen langs de weg. Bij bepaalde cafés staan er zo 3 paarden rustig aangespannen langs de weg te wachten.

(foto's voeg ik later toe)
Reacties vind ik erg motiverend ;)

Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Ik ben blij dat ik iets kan lezen over de omgeving en mensen die daar leven,wij leven hier in weelde hebben meer dan voedsel deksel en kleding. Zijn nagenoeg onafhankelijk. Misschien is dat één van de problemen wel van, Zal Ik nog geloof vinden als Ik weder kom. Afhankelijk van je Schepper en Meester te zijn,Hem nodig hebben bij alles wat je doet. Jan en Sandra ik wens jullie wat Lidia al zei,een mooi leer proces daar in Roemenië. Veel wijsheid en inzicht toegewenst Jannie.

Jannie 2017-07-27 13:56:11

Eigenlijk had ik ook zo'n idee van Roemenië, zeker na een documentaire op tv onlangs. Maar verborgen armoede blijft armoede en dat zou eigenlijk niet moeten voorkomen. Maar wij kijken er met onze verwende ogen naar, deze mensen weten niet anders. Ik hoop dat jullie er veel van opsteken wat je weer uit kunt delen. Je doet in ieder geval een schat van ervaringen op. Daar ben ik wel een beetje (veel) jaloers op.

Mama 2017-07-27 18:23:26

Sandra, hartelijk dank voor je berichten. Ik weet zeker, dat jullie daar goed en bemoedigend bezig zullen zijn. En ja de reis is abnormaal lang en inspannend, helaas wel. maar totnutoe lees ik allen maar over indrukken, di die reis wel rechtvaardigen. Geniet van jullie nieuwe ervaringen. Er iets mee doen (wellicht) komt later wel. Kan je ook iets over het weer vertellen ? En het eten ? groeten Wim

Wim 2017-07-27 19:09:06

Eigenlijk ook om geestelijk om te zetten...verborgen armoede...achter gesloten deuren. De mensen om je heen zien t niet...krijgen een ander beeld. En onze weelde en rijkdommen wat wij normaal vinden..😢 Jullie zien en voelen nu de andere kant. En hoe leven deze mensen dan...en waar liggen de waarden en normen. Ik vind zo' n bron ook bijzonder. Stel je voor! Drinken en wassen uit zo'n bron. Lieve Sandra en Jan...veel leer plezier. En mooie momenten met elkaar...ik gedachten bij jullie!! Lieve Sandra; jullie gaan...in Zijn kracht

Sabine 2017-07-27 19:28:00

Wat een mooi reisverslag, leuk om jullie ervaringen op deze manier mee te krijgen. Heel veel plezier nog!!

Ralph 2017-07-28 13:06:43
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.