Tradities en stranddromen in Zuid-Lombok

Indonesië, Lombok Barat

Vandaag trekken we met z’n vijven (vake, Koen C., Katlijn, oom Johan en ikzelf) richting het zuiden van Lombok. Een ander eilandgevoel, andere tradities – en dat voelen we al meteen.

Aardewerk en herinneringen
Onze eerste stop is een winkeltje vol aardewerk: potten, schalen, en andere souvenirs liggen er uitgestald. We kopen allemaal een klein stukje als oleh-oleh (souvenir) voor thuis. Vake is nieuwsgierig naar het productieproces, dus rijden we nog wat verder het dorp in op zoek naar een pottenbakkerij. Na enig zoeken vinden we een kleine werkplaats die één soort pot maakt, enkel voor de lokale markt. Niet spectaculair, dus trekken we verder.

Handgeweven tradities
Onze volgende halte is een dorpje met een coöperatie waar vrouwen hun eigen stoffen weven. We krijgen een luidruchtige gids mee, die vooral de vrouwen van het gezelschap in bescherming lijkt te nemen. Het weven is volledig handwerk en behoorlijk arbeidsintensief. Katlijn probeert het ook, maar na twee rijen blijkt al hoe traag het gaat.

Tussen het weven door horen we bijzondere verhalen – zoals dat van een 127-jarige man met zijn negende vrouw – en zien we grappige dingen zoals "kippenhotels" langs de weg.

Kuta-strand en bountylandschappen
Daarna rijden we verder naar het Kuta-strand, vlakbij het internationale MotoGP-circuit van Mandalika. Sinds de komst van de nieuwe luchthaven zijn hier flink wat hotels bijgekomen. We eten iets kleins en verkennen het strand. De mensen leven hier letterlijk op het strand – hun boten liggen maar een paar meter verderop in het water.

Onze chauffeur kent nóg een mooi strand en neemt ons mee naar een plek die zo uit een Bounty-reclame lijkt te komen. Geen drukte, weinig hotels – maar wel veel toeristen die komen surfen of chillen op strandstoelen. Ik ben benieuwd hoe dit eruitziet over tien jaar.

Authentiek Sasak-leven
We zetten onze tocht verder naar het Sade-dorp, een traditioneel Sasak-dorp. De huizen zijn lemen hutten met daken van olifantengras – een nachtmerrie voor de brandveiligheid, eerlijk gezegd. De Sasak spreken hier hun eigen taal, en sommige dorpelingen verstaan zelfs geen Indonesisch. Er zijn nog maar weinig van deze dorpen op Lombok, dus het is belangrijk dat deze unieke cultuur bewaard blijft. Toch lijkt het alsof er vandaag meer volk op het strand was dan in dit dorp…

Grootse moskee in een kleine stad
Op de terugweg stelt onze chauffeur voor om te stoppen bij de grote moskee van Mataram. Van buiten al indrukwekkend, met een minaret van meer dan 140 meter hoog. We krijgen een sarong aangereikt; Katlijn krijgt zelfs een volledig pak met kapje. De moskee is zo groot dat er een roltrap is naar de gebedsruimte, waar maar liefst 3.000 mensen tegelijk kunnen bidden. Van daaruit kijk je tot helemaal in de nok van het gebouw – prachtig én indrukwekkend, zeker voor een relatief kleine stad als Mataram.

Schildpadden en zee-egels
Ondertussen hebben de thuisblijvers genoten van de zee bij het hotel. Ze zagen zelfs een schildpad vlak voor het strand – jaloersmakend! Minder leuk was het voor Lander, die op een zee-egel trapte. Pijnlijk, maar gelukkig was het personeel er snel bij om de stekels te verwijderen.

Afsluiten in twee smaken
’s Avonds besluiten we om in twee groepen te gaan eten: een meer westerse en een meer Indonesische ploeg. Beide groepen eten uitstekend, maar ik moet toegeven: de seafood bucket was absoluut een voltreffer.



Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Wat een boeiende dag. Ooit hebben vake en ik een tominaa geïnterviewd die beweerde dat hij meer dan 120 was. De mensen worden hier oud. In Indonesia worden overigens meer dan 700 verschillende talen gesproken, waarvan er wel heel wat ondertussen bedreigd zijn.

oom Paul 2025-04-17 17:05:23

Echte foto's zoals in 'de boekskes', prachtig om te zien!😍 En uiteraard moest mama dat weven eens proberen 😉 ik hoop wel dat ze mooiere souvenirs dan die sarong mee naar huis neemt 🫣😂

Chea 2025-04-17 19:17:39

Zeer mooie foto’s van Lombok,het strand is daar zeer mooi herinner ik me, zo’n Sasak dorp dat hebben wij ook eens bezocht toen we in Lombok waren denk ik, da was wel heftig toen, even nadenken dat er nog mensen zijn die zo leven

De Pitteurs Angelique 2025-04-17 21:02:19

Lombok, het eiland dat wij ons herinneren als het eiland met de ezelskarretjes als taxi. Zijn die er nog? Wat een geweldige reis, en hoe fijn dat we mogen meereizen. Dikke kussen aan iedereen. Linda en Eric

Eric Fissette 2025-04-18 10:32:24

Eric, we zijn in totaal maar 4 karretjes tegengekomen. Ook deze traditie verdwijnt en wordt gemotoriseerd. spijtig

ceyssens.zijn.weg 2025-04-18 17:53:46
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.