Vissen Vangen

Indonesië, Kuta

Vandaag beginnen we de dag met surfen op de golven van Kuta Beach, met twee nieuwe deelnemers: Lander en mezelf. Een uurtje afzien, merk ik nu, want het is de hele tijd proberen recht te staan op de plank, om dan drie meter verder te vallen en opnieuw te beginnen. We hebben wel drie kampioenen (Lars, Louis en Lander) die al zonder enige hulp van een instructor een golfje kunnen pakken. Eenmaal uit het water bekende de begeleider in zijn beste Engels aan mij: "When I saw you I thought: "impossible!" ( en wijzend naar mijn buik) But you are very strong man, OK?" (met de duimen omhoog).

Daarna snel douchen en dan de rit naar Jimbaran. Hier ligt een vismarkt waar de vangst van de afgelopen nacht wordt verkocht aan particulieren. Natuurlijk gaat het hier om andere vissen dan bij ons, zoals: snapper, gamba’s, garnalen, inktvis, kreeft, krab …

Het is de bedoeling dat je iets koopt en dit tegenover de markt in een kleine eetstalletje afgeeft om klaar te laten maken en op te eten. Je krijgt er rijst en groenten bij. Wij kozen voor de hierboven vermelde soorten. Het restaurant stelt op zich niet veel voor en het toilet had net de prijs van ‘vuilste wc ter wereld’ kunnen winnen. Maar toen het eten eenmaal op tafel stond, werd er gesmuld en bleef er niets meer over van onze uitgekozen vissen. We hebben er letterlijk onze vingers bij afgelikt (bij gebrek aan bestek).

Na dit avontuur zijn we richting de Uluwatu-tempel vertrokken. Deze tempel is bekend omwille van de ligging op de klif, maar vooral om de apen die redelijk agressief kunnen zijn. Geen brillen, gsm’s, drank, hoedjes toonbaar dragen… alles wat ze kunnen afpakken moet je verstoppen of gewoon niet meenemen. We hebben met onze groep een gsm zien vernietigd worden, drie hoedjes zien gepakt worden en minstens drie apen slimmer zien worden door een bril op te zetten. Al deze spullen komen dus niet of kapot terug bij de eigenaar – zeer vervelend.

Anderzijds is de tempel wel mooi, en we spotten aan de onderkant, bij de golven, zeeschildpadden die af en toe adem komen halen. Op deze locatie kun je ook de Kecak-dans zien, en die boeken we dan ook. Na een drankpauze kan de opvoering beginnen. In een arena die naar Europese normen overvol wordt geladen, begint een opzwepend geroep van een vijftigtal mannen die "cak cak" roepen. Tijdens deze vocale voorstelling wordt er een toneelstuk uit de Ramayana opgevoerd. Het is vooral een vermenging van verschillende culturen en oude verhalen, gekleed in een nieuwe verpakking die ook goed aanslaat bij het publiek.

We vertrekken na een uur, eten nog een hapje in het hotel en gaan vroeg slapen.



Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Heb jij een buik(je), Bert? Nooit gezien. 😎 De kecak is “invented tradition” (net zoals de sirtaki). De Duitser Walter Spies heeft elementen uit de Balinese cultuur samengevoegd tot een spektakel van ca. 1 uur. Het is ondertussen gepromoveerd tot nationaal erfgoed. En terecht. En dan tegen de achtergrond van de ondergaande zon op de oceaan. Puur genot. (Geef je het adres van datcrestaurantje door?)

Paul Catteeuw 2025-04-06 18:02:12

❤️

Virginie 2025-04-06 18:17:21

De apen zal ik ook nie vergeten heb nog een zonnen hoedje terug gemaakt, voor de rest was het daar prachtig zoals overal in Indonesië

De Pitteurs Angelique 2025-04-06 20:52:37

Heel fijn om via de verhalen en foto's jullie reis te volgen! Nog veel plezier daar!

Chea 2025-04-07 10:07:55

Ik dacht niet dat ik een buikje had maar met het witte UV shirt toont dat wel redelijk goed. Ik had toch het zwarte moeten aandoen maar volgens Gwen is dat geen verschil. ik heb je de locatie van dat restaurant doorgestuurd.

ceyssens.zijn.weg 2025-04-07 13:37:34

Het doet me terug-gaan naar de reis met jullie nonkel Paul. Zelfs het apengetreiter kan de pret niet bederven. Men zou er haast een boompje over opzetten. Geniet van jullie reis en laat me meereizen in gedachten. Ben erg benieuwd hoe is Sulawesi jouw bevalt na Bali. Geniet ook van de glimlach die daar gratuit is, hier eerder het blauwe maandag effect.

Chris 2025-04-08 08:10:12
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.