Train de trainer

Kenia,

Vandaag een leuke dag want er komen 6 docenten naar het DEAN kantoor in Thika. Zij worden getraind om met het product van DEAN aan de slag te gaan. Het product is een eigen ontwikkelde server met heel veel content (lees gerust verder want technischer dan dit wordt het niet). Maar het belangrijkste is dat deze benadert kunnen worden met tablets zonder dat er stroom of internet in een klaslokaal nodig is. En laat dat laatste nou net een van de dingen zijn die hier op de scholen juist niet aanwezig is, internet en/of stroom.

De docenten komen op z'n Afrikaans binnen. Dat betekent niet om de afgesproken 9.30 uur maar ongeveer een uurtje later. Hakuna Matata zeg maar. Ze hebben dit overigens wel netjes doorgegeven, want een overeenkomst met Nederland is dat ook hier iedereen met z'n oor aan een telefoon hangt of naar het schermpje ervan tuurt. Als je rijk wilt worden, begin je nu een fysiotherapie imperium alhier want over een paar jaar heeft iedereen gegarandeerd last van lijf en leden.

Ik had verwacht de training zou gaan over de manier waarop de tablets in de klas ingezet zouden moeten worden. Al was het alleen maar omdat de tablets vanaf het begin van de training keurig staan opgesteld. Maar Peter (onze man van DEAN in Kenia) start heel anders. Als een volleerd trainer begint hij aan een mooie teambuildings oefening waarbij de docenten allemaal iets over elkaar moeten opschrijven. Peter doet dit overduidelijk met een reden. Hij wil de solitaire positie van een docent veranderen en ze als team sterker maken. Dat is de opmaat naar een les over de 21ste eeuwse vaardigheden, waarvan 'samenwerking' er een is. Deze zes 21ste eeuwse vaardigheden blijken de docenten allemaal te kennen. Maar 'kennen' en 'kunnen' zijn duidelijk twee dingen. De docenten kennen het rijtje met de zes vaardigheden maar de toepassing in de dagelijkse praktijk verdient nog wat training. Dat blijkt even later ook uit de oefeningen die ze doen. Deze training is er dus niet alleen op gericht om 'de tablets in de klas toe te passen' maar ook om die broodnodige 21ste eeuwse vaardigheden onder de knie te krijgen. En na de lunch is het dan eindelijk tijd om met de tablets aan de gang te gaan. Dat gaat heel soepel, omdat de technische oplossing namelijk zeer gebruiksvriendelijk is. Lang leve de ElimuPi (zie https://www.dean.ngo voor meer informatie)

Na de training is er nog de onvermijdelijke fotosessie. Ik neem een paar foto's van de groep met de trainer en (stom stom stom) dacht dat het daarmee klaar was. Helaas, ik sta nog een kwartier poseren met de docenten. Met hen allemaal, met drie docenten, met alleen de vrouwelijke en elke andere denkbare samenstelling. En dat dan ook nog eens voor ieders mobieltje afzonderlijk. Nou, die "sterrenstatus" is ook wel een keer leuk voor dat jochie uit Emmeloord :-). Het was een leuke dag.

Spoileralert: overmorgen de tablets naar de school brengen. Lees vooral ook die blog.

https://youtu.be/oPZc0drKaO4

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.