Principal Seminar

Kenia, Thika

Vandaag staat het ‘principal seminar’ op de agenda. Wel fijn om zo de laatste dag nog een belangrijke activiteit te hebben om naar toe te werken. Het geheel wordt op z'n keniaans georganiseerd. Dat zou je kunnen lezen als een waardeoordeel, maar het is hier nou eenmaal Kenia. Het feit dat ze het anders doen dan wij, betekent nog niet meteen goed/fout. Maar wat is er zo anders dan? Wel, de uitnodigingen zijn de deur uit, maar genodigden worden minstens drie keer nagebeld. Het blijft tot het laatste moment onduidelijk hoeveel mensen er komen. Elke toezegging blijkt hier een serieuze belofte waarvan zonder opgaaf van reden kan worden afgeweken. Maar een afzegging vanwege “...ik kan de school niet verlaten want het heeft hier enorm geregend ..” had ik niet zien aankomen maar wordt zonder enige vorm van verbazing voor waar aangenomen.

Goed, dat we niet exact om twee uur zouden beginnen, was op voorhand al aangekondigd. Dat er tegen kwart voor drie uur een soort van start is, hmmmm. En dan begint Peter niet helemaal volgens het programma terwijl hij me influistert ‘ik probeer wat tijd te winnen zodat de laatkomers zo nog kunnen aanhaken’. This is Africa, Hakuna Matata wordt hiermee tot de grenzen opgerekt.

Interactiviteit is bij dit soort gelegenheden een ander begrip. Waar 'wij' er geen probleem mee hebben om een spreker te onderbreken, een toelichting te vragen of een discussie te starten tijdens een betoog, is het hier toch vooral een kwestie van 'luisteren'. Ondanks uitnodigingen tot het uitwisselen van gedachten, blijft het stil. Ik kan er maar moeilijk aan wennen. Maar eerlijk is eerlijk, er is wel volledige aandacht. En als er vervolgens een praktijkopdracht wordt gestart, is iedereen weer lekker actief. Het maakt het gehele seminar tot een succesvolle middag.

Met de ingevulde enquete formulieren en de feedback op de praktijkoefening, sluiten we het seminar af. Deze input ga ik de komende dagen toevoegen aan de eerdere bevindingen en daarna terugkoppeling naar DEAN-Nederland. Dat betekent de afsluiting van dit bijzondere project. Naast de vakinhoudelijke informatie, heb ik een koffer vol met prachtige ervaringen en een relevante uitbreiding van mijn netwerk. Niet de primaire doelstelling maar wel prachtige bijvangst. Conclusie: mission accomplished !!

https://youtu.be/H5yBIAFAU4o
https://youtu.be/cybL65Ih1vU
https://youtu.be/t2T7JVkjAl8
https://youtu.be/f65rtq3Oo8Q

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

geweldig t accentje in t Engels! (bij de video's) Zal wennen geweest zijn om dit Engels goed te volgen. Maar Swahili zal helemaal geen ding zijn denk ik?

carla 2020-02-16 22:47:31

Idd. Het engels was over en weer af en toe wel een dingetje en Swahili is niet te doen. Maar mijn bijnaam in het Swahili kan ik wel onthouden Sawasawa (zoiets als oke oke :-))

benny.in.Kenia 2020-02-17 09:06:07
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.