Dag op de witte berg

Turkije, Pamukkale

We zijn vroeg wakker. Dat komt goed uit, want hoe vroeger we de berg opgaan, hoe koeler het nog is.
We zijn direct aan de ingang. Om de berg te beklimmen moeten we onze schoenen uitdoen. We stappen niet over katoen of sneeuw, maar over een door de natuur gekalkte berg. Boven is een grote kalkrijke warmwaterbron, en bij het stroomafwaarts vloeien van het water heeft zich calciumcarbonaat afgezet. De eeuwen hebben er grote witte terrasen van gemaakt, met draperieën. De platte stukken lijken op ribbels in een zandstrand. Een zeer bijzonder natuurfenomeen. We tsjokken steil naar omhoog en bewonderen de witte pracht.
Gelukkig is het niet zo glad als het er uit ziet. Een keer boven gekomen, hebben we ook nog een zeer mooi zicht op de ruime groene vallei.
Boven wacht nog iets anders. De warmwaterbron heeft immers al eeuwen bezoekers naar deze plek gelokt, en er is een grote stad ontstaan, Hierapolis.
We hebben ondertussen al wat ruines gezien, maar deze zijn groot en zeer goed bewaard. Toch opnieuw enthousiast stappen we door de overblijfselen van de oude stad. We krijgen ook telkens tekeningen te zien van hoe de gebouwen er vroeger uitzagen. De overblijfselen zijn grotendeels Romeins, maar er staat ook een Byzantijnse ruine op de plek waar apostel Filippus zou gemarteld en gestorven zijn. Daar is in de zesde eeuw een basiliek gebouwd over zijn graf, met bijhorend complex om pelgrims op te vangen.
Het meest interessant is de Romeinse tempel van de god Pluto, de god van de onderwereld. Zijn tempel staat boven de plek waar de warmwaterbron uit de grond komt, samen met wolken gas. De Romeinen zeiden dat dit de toegang naar de onderwereld was. Er werden in het heiligdom stieren geofferd die stierven door de gassen. De ceremonie, uitgevoerd door eunuchen, kon worden bijgewoond door 800 toeschouwers. Ook nu nog zie je het water er borrelen.
Ondertussen is het middag en zoeken we dekking voor de warmste uren. We lunchen aan de warmwaterbaden en zoeken nadien een schaduwrijk plekje met uitzicht om wat te lezen.
Tegen 16.00 uur bezoeken we even het museum waar de standbeelden en friezen die ter plekke gevonden zijn, bewaard worden. Vervolgens duiken we de warmwaterbaden in, hiermee een traditie van meer dan 2000 jaar in stand houdend. Het schijnt dat ook Cleopatra hier gebaad heeft. Het water is 35 graden. We poseren voor de plaatselijke fotograaf en tegen 18.00 gaan we bergafwaarts, moe maar héél tevreden over deze prachtige dag.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.