🐮 de” KOETJES VAN AUBRAC”🐄🐄🐄🐄

Frankrijk, Chaudes-Aigues

🇫🇷🌡️19-29,9ºc 🌤️
🏍️ 166 km
Tussenstand reeds afgelegde KM: 🚐 5400– 🏍️ 6684 — 🚴 🚴‍♀️ 527 km.

Beste lezers van het blog “No Wheels ~ No Live”: Vandaag gaan we een toer maken door de Regio Aubrac. Deze regio is vooral bekent om de koe van het ras Aubrac zie bijlage.
We gaan vanaf de camping naar het dorp ⛽️ tanken de Kawa vol en gaan op pad, we nemen D13 richting Aubrac (het dorp) hier drinken we koffie met frambozen gebak, het was echt heerlijk met verse Frambozen alleen toen ik ging betalen was de lol iets minder.
We vervolgen de route over de D987 naar St-Côme-d’Olt, daar steken we de rivier de Lot over die volgen we een tijdje, het is tevens een stuk van de bekende fietsroute die ook door de vallei van de Lot gaat en wij dus ook😏.
Daarna gaan we door de Monts-d’Aubrac, zeg maar flinke heuvels en de Col du Trescol(711m) met mooie slingerende weggetjes die door dalen en heuvels glooien, het is genieten volgens de co-pilote😎. Ik kan het alleen maar beamen. zie foto richting Nasbinals.
Dan komen we weer aan in St-Urcize waar we de D13 terug naar huis( lees camping) moeten hebben, dit is de zelfde weg als heen en geen straf. Maar we gaan eerst een stokbrood🥖 en een 🥐croissantje halen voor bij de lunch.

12:00 zijn we op de camping kleden ons om en ik begin alvast aan het blog, alles zit nu nog vers in m’n geheugen.

Bijlage: 1
Aubrac is een rustique de France ras. Dit betekent dat er niet gemanipuleerd is en het ras dus nog precies zo is, zoals van oorsprong bedoeld was. De oorsprong van de Aubrac ligt in Zuid-Frankrijk, waar het ras tot de jaren ‘60 werd gebruikt als trekdier.

Kenmerken van Aubrac:
Aubrac heeft een tarwekleurige vacht, met een zwarte huid, hoeven, snuit en tong. Stieren kunnen donkere markeringen op de vacht hebben. Aubrac runderen zijn robuust, duurzaam, vruchtbaar en hebben een lange levensduur; het ras is goed aangepast aan de bergomgeving van de Franse Pyreneeën. Boeren waarderen het ras vooral om haar winterhardheid en haar moederlijke kwaliteiten, waardoor het gemakkelijk kalfjes opvoedt.

Veel boeren kiezen ervoor om de hoorns van hun koeien te verwijderen uit angst voor agressief gedrag van de dieren. Dit is een pijnlijke ingreep voor de koeien. De hoorns zijn een opslag voor mineralen, die het dier helpen met afkoelen van de lichaamstemperatuur. Ook geven de hoorns de koe zelfvertrouwen. Om deze redenen mogen de Aubrac koeien van Grutto de hoorns houden, zoals dat vanuit de natuur bedoeld is.

Aubrac vlees heeft een hoge kwaliteit en is zeer mals. Franse chefs zijn dol op het vlees van Aubrac. Naast vlees is Aubrac ook populair om de melk dat gebruik wordt voor de productie van ‘laguiole’ kaas.

bijlage: 2
De Laguiole (uit te spreken als Lai-ole) is een Franse kaas, die zijn naam dankt aan het gelijknamige plaatsje op het plateau van Aubrac, een hoogvlakte tussen de 800 en 1500 meter in de Aveyron.
Laguiole Herkomst Aveyron. Vorm cilindrisch. Diameter-40cm / Gewicht 45 – 48 kg / Type harde kaas.
De Laguiole heeft sinds 1961 het AOC-keurmerk, de melk voor de kaas moet komen uit het vast omschreven gebied in de grensstreek van de Aveyron, de Cantal en de Lozère. De koeien die de melk leveren mogen alleen van de rassen Simmental of Aubrac zijn, en ze moeten ten minste 120 dagen per jaar buiten zijn, gevoed worden met uitsluitend de vegetatie van de Aubrac. De specifieke vegetatie van de Aubrac is rijk gevarieerd, dit maakt dat de melk en dus ook de kaas van opmerkelijk niveau zijn. Gebruik van kuilvoer of zelfs ingekuilde maïs is dan ook streng verboden.
Het recept voor de Laguiole is door in de 19e eeuw door monniken in die streek ontwikkeld.

Voor de kaas wordt de rauwe, volle, onbewerkte melk gebruikt, normalisatie (aanpassen naar een standaard vetgehalte) is verboden. De kaasproductie begint met het stremmen, het snijden en vervolgens het in de vormen persen van de kaas. Na 12-24 uur wordt de kaas opnieuw vermalen en wordt de kaasmassa gezouten. In vormen met speciaal kaasdoek belegd wordt de kaas vervolgens langdurig (twee dagen) en progressief (onder toenemende druk) nogmaals geperst. De rijping duurt hierna minimaal vier maanden tot maximaal twaalf maanden.

De kaas heeft een dikke, natuurlijke korst, lichtoranje (jonge kaas) tot amber-bruin (oude kaas) van kleur. De kaasmassa is soepel en stevig, de kleur bleekgeel. De smaak is smeuïg, de kaas heeft wel wat weg van de Cantal.

Wij hebben met de lunch nog heerlijk van onze Comte kaas zitten genieten, gaan als het op is ff zoeken naar de Laguiole op een lokale markt, wij wensen jullie een fijne middag en natuurlijk ook nog een vrolijke avond toe, garoetjes J & E ✍️.

Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Het is jullie weer gelukt weer zo'n mooi verslag en weer prachtige fotos Jullie ook nog een fijne middag/avond. Groetjes

Marga Gerritsen 2023-08-18 15:16:34

Als kind logeerde ik wel eens op een boerderij waar ook kaas gemaakt werd. Heel leuk om dat proces van maken te zien, ondanks dat ik kaas niet lekker vind 🤭. Jullie hebben er al heel wat km opzitten inmiddels, ga zo door, en blijf genieten👍.

Rima 2023-08-18 15:25:29

Oh, dat slingerweggetje tussen de weilanden door dat zag er geweldig uit! Jullie weten de mooie weggetjes wel te vinden!

Annelies 2023-08-18 19:44:54

Prachtig die koeien. En lekker straks op het bord.

Joke 2023-08-18 23:06:14

Zo te zien een hele mooie omgeving om motor te rijden niet te druk mooie slinger weggetje, en een fantastische natuur en vergezichten 👍

Hans en Nicole 2023-08-20 19:31:39
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.