Knysna is de oesterhoofdstad en tevens een gezellig vakantiestadje. Hier gaan we een townshiptoer meemaken. Een townshiptour is een begeleide rondrit door de wijken van de minder begoede zwarte bewoners. Het is een poging om ook die kant van Zuid Afrika aan de toerist te tonen. Ons groepje van 17 man bevat naast ons zessen vooral (ik denk zelfs allemaal) europeanen. Een welbespraakte en dynamische lokale gids vertelt over het dagelijkse leven in deze wijk. Veel lokale neringen vinden plaats in een container, die desnoods wat uitgebreid werd. Bij enkele van deze winkeltjes houden we halt en nemen we een kijkje. Bij de dameskapster valt het aantal pruiken op. Het was ons al opgevallen dat heel wat vrouwen, ook jongere, een pruik droegen of haarvlechten supplementair hadden. We waren wat wantrouwig toen 'onze gids vertelde dat het plastiek was, maar hier konden we zien dat alle vlechten en pruiken synthetische stuf waren.
Ook een kruidenierswinkeltje, een cafeetje en een herenkapperszaak kwamen aan de beurt. Vol entoesiasme vertelde de gids over het bouwprogramma van de staat. Een aantal jaren geleden is er in Knysna een grote brand geweest en veel mensen werden dakloos. Daarom kregen veel mensen een onderkomen in een houten keet. Met de verkiezingen heeft de grootste politieke partij ANC o.a. een huisje beloofd aan iedereen. Nu is men bezig die huisjes te bouwen. Ik ben benieuwd hoe die huisjes en de wijk er na tien jaar zal uitzien. Ik ben een beetje bang dat de eerste sporen van verval al aanwezig zullen zijn. Ook eigenaardig is dat vele zaken uitgebaat worden door Nigerianen, Zimbabwanen, Mozambikanen ...
Volgens onze gids is dit gewoon omdat de lokalen te weinig initiatief nemen en onvoldoende gemotiveerd zijn (met een duidelijke ondertoon dat ze te lui zijn omdat ze verwachten dat alles van de staat moet komen, genre P.S.). Natuurlijk mag dit niet veralgemeend worden, de ene zwarte is de andere niet.
Na de shops gaan we een schooltje bezoeken. Het is duidelijk dat we hier verwacht worden, dat het een welkome afwisseling is. De kleuters gaan bijna spontaan in een kringetje om enkele liedjes te zingen en onze tijdelijke gids steekt er volop de ambiance in. Het is een geboren entertainer. De laatste halte is bij moeder Ella. Moeder Ella is een dame die zorgt voor een aantal probleemkinderen, wezen en van alcoholverslaafden vooral. Zij brengt op een heel plastische en pakkende manier haar verhaal en tot slot zingt ze met personeel en gids enkele lokale chansons. Wat kunnen die gasten zingen!
De township toer is interessant maar laat toch een beetje een onvoldaan gevoel na. De gids hemelt alle mooie veranderingen op, spreekt vol vuur over alles wat de staat doet, maar blijkbaar is het de bedoeling dat ieder een stenen huisje krijgt. We weten ondertussen dat niets gratis is, vele politieke partijen in ons klein landeke hebben ook zo gezondigd, en het stimuleert niet echt om zelf actief te zijn, terwijl ondertussen de staatsschuld van Zuid Afrika enorm aan het stijgen is en er een uitverkoop aan China aan de gang is. Het risico op een Griekenland scenario, of dat Zuid-Afrika afzakt tot een gewoon Afrikaans land is reëel. Maar daarover later meer ( na de reis).
Na de middag is het gezapig wandelen, aan sightseeing doen en vogelkes fotograferen aan de Knysna Lagune. De lagune is hier ondiep en staat in verbinding met de oceaan via de "heads". Voor onze ladies is het een uitgelezen moment om eens zelf op de catwalk te gaan.
Geschreven door Frans.annemie