We beginnen in herhaling te vallen, maar alle 4 trokken we vandaag opnieuw richting de buitenstad voor home-based care. Toch is het nooit hetzelfde! We bezoeken telkens andere dorpjes en andere patiënten wat het zo interessant maakt. Vandaag stond voor mezelf Sakubita op de planning. We verzorgden brandwonden, open wonden en stuurden een vrouw met een vermoedelijke nierinfectie naar de clinic. Schattigste moment van de dag: een kleintje van 5jaar passeerde net toen we bij zijn vriendje een brandwonde aan het verzorgen waren. In het Nyanja vroeg hij de caregiver om mee te komen met hem... na het volledige dorp te doorkruisen, kwamen we bij zijn vriendinnetje uit die naast hem in de klas zat. Hij had opgemerkt dat ze ook een brandwonde had die moest verzorgd worden... zo lief🥰 zorgdragen voor de familie, vrienden en buren is hier vanzelfsprekend!
10.000 stappen later (oh ja, de huizen in Sakubita staan vér uit elkaar) is het tijd voor cultural afternoon! Eerst: nshima met verschillende Zambiaanse delicatessen oa. rupsen 🐛 en mini visjes 🐟 (de naam ontglipt me). Voor ons alle 4 vallen ze niet echt in de smaak😅 om in thema te blijven, trekt iedereen zijn meest Afrikaanse outfit aan! We krijgen een informatieve uiteenzetting over Zambia en de Zambiaanse gewoontes. De meest bijgebleven verhalen voor de geïnteresseerden:
- Er zijn in Zambia scholen gesponsord door de overheid waarbij leerkrachten opgeleid worden, maar ook Community scholen. De lesgevers krijgen hier geen opleiding en zijn ook niet verplicht om te komen... daarom springt African Impact bij met vrijwillige helpende handen!
- Wanneer jongens en meisjes de puberteit bereiken (bij meisjes vanaf de eerste menstruatie), ondergaan ze een ‘seclusion’ of afzondering. Jongens trekken voor 3 tot 6 maand de bossen in, leren om een ‘goede man’ te zijn en worden allen met hetzelfde mes aan een circumcisie (=besnijdenis) onderworpen. De meisjes worden voorbereid op het leven als huisvrouw. Ze leren koken, de was en plas doen, opvoedingsvaardigheden en vooral gehoorzamen. In hoeverre deze gewoontes bij de volledige bevolking heersen, weet ik niet.
- Albino’s worden in de cultuur absoluut niet aanvaard. Ze zouden de nakomelingen zijn van een zwart persoon met een ‘muzungu’-geest (aka blanke geest).
- Katten, in het bijzonder zwarte katten, wijzen op hekserij. Wanneer je een kat verzorgt, zal je automatisch verdacht worden van hekserij. Inwoners vermoorden deze katten dan ook...
- Vroeger werden jonge meisjes na hun ‘zuiveringsperiode’ vaak uitgehuwelijkt op hun 12 jaar. Tegen hun 16 jaar hadden ze al 3 kinderen... gelukkig zijn hier tegenwoordig regels over gekomen en gebeurt dit minder.
Het lijstje zou zo kunnen blijven doorgaan... maar wat een culture shock! Je kan je de meeste dingen totaal niet inbeelden bij ons, dat maakt het zo bijzonder. Als afsluiter van de Zambiaanse namiddag, hielden we een Afrikaans trouwfeest! 3 koppeltjes werden gekozen en we maakten er een groot festijn van! De lokale staff verzorgde Afrikaans zangtalent en 3 jongens van de lokale school verzorgden de drum en de dans. Ook wijzelf mochten onze meest soepele heupen bovenhalen 👯🕺🏾
Deze aanraking met de Afrikaanse cultuur was zo speciaal en we hopen tijdens home-based care en verdere activiteiten nog meer te kunnen proeven!
Ondanks de fantastische week, snakken we naar weekend. Elke dag opstaan om 6:45 eist zijn tol... dat uitslapen morgenochtend zal deugd doen!
Gonani Bwino😴
Geschreven door CaraOpStap