Conclusie

Nederland, Lelystad

Londen zelf:
Wat een fantastische stad! Dit is wel hoe ik het me had voorgesteld. Musicals, feestjes, pubs, winkelstraten, grote winkels, diversiteit, acceptatie, toerisme. Eigenlijk wat je hoopt hoe een stad is, hoe mensen zijn met elkaar. Het enige was de vervuiling. Wat een zooi ligt er op straat. Niet in het centrum natuurlijk, maar alle boroughs daarbuiten. Dat was wel een dingetje. Hoe alles verschillend was geregeld. Elke borough was anders. Londen bestond vroeger uit Londen centraal en daar omheen waren allemaal dorpjes. Die dorpjes zijn op een gegeven moment samen gegaan en "Greater-London" geworden. Beetje wat er nu met Amsterdam, Weesp, Diemen etc. gebeurt. Alleen het OV is daardoor wel erg goed geregeld en ongetwijfeld ook de belasting...

Uitgaan in Londen:
Musicals, eten, cabaret, stappen, de pub in, alles kan. Alleen als je de pub in wilt, moet je wel vroeg gaan, want om 12 uur is dat allemaal dicht. Dat is dan wel jammer, maar daarna kun je de discotheek in. Alleen daar gaat je geld echt naar de maan. Dus dat heb ik niet zo vaak gedaan. Ik kwam wel vaak in de Wetherspoons, want dan kun je met een app betalen, had je 3 drankjes voor 6 pond, afhankelijk van waar je zat. Maar dat was mijn favo pub.
Als het om theater ging, had je TodayTix, waar je soms voor 10 pond naar een musical kon, of naar een openlucht theater, of een grote speeltuin. Noem maar op. Ik zat ook bij Centraltickets, dan was je "seat-filler". Maar dat was een soort van Fight Club, want je mocht er niet over praten. Soms zat je bij een musical die normaal 30 pond kost, maar jij had er 4 pond voor betaald. Dus tjah. Maar ook deze apps waren briljant. Net als Fever, waarmee je verschillende events kon bijwonen die je normaal niet zou ontdekken. Rooftop feestjes en dergelijke. Super toffe app om Londen te ontdekken. Ohja, welke site ik ook veel gebruikte om dingen te ontdekken was Secret London, facebook pagina, mails en dergelijke, geniale manier om dingen te ontdekken die je anders echt niet tegenkomt.

Volleybal in Londen:
Als je het hele verslag hebt gelezen, weet je dat dit een HELE andere manier is dan in ons kikkerlandje. Er zijn, binnen Londen, 3 niveau´s competitie. Je hebt de rregionale, de Surrey league in mijn geval. Dat is vergelijkbaar aan 2e-3e klasse niveau. Dat werd in mijn vereniging vooral gebruikt om de jongeren meer kans te geven om wedstrijden te spelen. Daarnaast heb je de London league, dat is vergelijkbaar met promotieklasse-laag 3e divisie niveau. Daar spelen over het algemeen de betere spelers in mee. En dan heb je nog de Super Eight, dat is landelijk en vergelijkbaar met 3e divisie hoog-2e divisie midden niveau. Dus het algemene niveau was erg laag in Engeland. Het land staat vooral bekend om z'n grassporten zoals polo, voetbal, rugby, tennis, cricket. Dus binnensporten zijn er niet echt. Ja, het netball een beetje, wat op korfbal lijkt, en een beetje badminton. Maar verder vrij weinig. Daarom loopt volleybal niet in Engeland. Want het merendeel van mijn teamgenoten waren ook van buitenlandse komaf. Brazilië, Rusland, Polen, Italië, Frankrijk, etc. De volleyballanden dus. Er komt ook nog bij kijken dat de sporthallen waarin je speelt, nou ja, bagger zijn. Soms heb je een fijne vloer, maar dan speel je in een Universiteitszaal. Ik heb in zalen gespeeld waarbij je op de klinkers met een laklaagje speelde. Dan duik je liever niet, kan ik je vertellen.

Beachvolleybal in Londen:
Dit is een stuk groter dan volleybal, gek genoeg. Komt ook natuurlijk doordat het buiten is, maar er is na 2012 (Olympische Spelen) een veelvoud aan courts gekomen, omdat het zand van de spelen gratis werd gedoneerd. Dus er zijn flink wat courts, waardoor je makkelijk met vrienden een veldje huurt, op jouw tijd en met wie jij dat wilt. Dus de toernooien zijn best groot en er is een behoorlijk level. Voor volleybal begrippen in Engeland dan. Het is ook waar het geld (bij Richmond, mijn vereniging) in zat. Ik kreeg 20 pond per uur betaald als beachtrainer. En ik gaf 4 uur in de week training. Dat is lekker bijverdienen. Maar beachvolleybal heeft wel hoop in Londen, dus wellicht komen er zelfs Engelse beach teams op de World tour toernooien...

Striktheid op scholen:
Pff, straf krijgen als je je das niet mee hebt, na je 3e waarschuwing om je blouse in te stoppen weggestuurd worden, je vlechtjes met een liniaal opmeten omdat ze wellicht te lang zijn, niet mee mogen doen met sport omdat je niet het juiste shirt mee hebt. WAUW. Perfect in het stramien passen wordt hier wel heel letterlijk genomen. En als kers op de taart, de leraar moet er ook als een zakenman uitzien, want op school wordt je onderwezen, niet opgevoed. Want zo gaat dat later op je werk ook niet, daar moet je ook presteren en maakt het niet uit hoe je je voelt... Dus ja, sommigen zeggen dat ze er discipline van krijgen, ik zeg dat ze vooral een muur om zich moeten bouwen door de uniformen en het beleid wat er achter zit. Er waren de mooie assembly's, waarbij een heel jaar in 1 zaal zit, in perfecte lijnen en in stilte naar binnen moet en als je praat mag je lekker buiten blijven staan, want je past niet in het kader. Dit was zeker niet aan mij besteed. De manier van praten met een kind, op dezelfde hoogte, dat kennen ze hier niet. Je moet boven een kind staan zodat het doet wat je zegt. Kinderen bewust maken van het "waarom", dat is niet nodig, is hier de strekking. Dat komt ook door de manier waarop je hier als leerkracht je loonsverhoging krijgt. Hoe wij dat in NL krijgen, is door ervaring, elk jaar een stapje omhoog, krijgen ze dat daar als alle leerlingen zijn verbeterd, of je aan kan tonen dat je er alles aan hebt gedaan. Dat weten de kinderen ook. Dus als een kind tegen je is, of als een kind thuis problemen heeft, moet je er zo ver boven gaan staan dat het kind geen andere keus heeft dan het te doen. Ik vond dit heel heftig. Kinderen kunnen namelijk niet blijven zitten, dus de verantwoordelijkheid ligt bij de docent, niet bij het kind.

Health and safety:
Tjah, een aanklaagcultuur, zullen we het maar noemen. Het mooiste voorbeeld dat ik hierover heb, is de radslag die ik deed op schoolplein. De kinderen deden me na, super leuk want de meester doet een radslag, wow. Ik kreeg daarna te horen dat ik dat niet meer mocht doen, want als kinderen mij na doen en ze vallen, dan kan de school aangeklaagd worden... Wow. Een ander ding zijn de recepties, de sloten, de aanmeldprocedures, de stickers, pff. Als ouder kom je de school van je kind niet in zonder je volledig aan te melden met reden, bij wie je moet zijn, wie je kind is en je moet je ID laten zien. Alleen voor een gesprekje met de leerkracht. Dat ik dat als invalleerkracht moet doen, dat snap ik. Maar dat je eerst 2 poortjes door moet om überhaupt bij de receptie te komen, dat vind ik heel heftig. En dat was overal zo, van nursery tot aan middelbare school.

Roosters op middelbare scholen:
Ja, dit vond ik ook een puntje, dat de kinderen van 8.30 tot 15.00 uur naar school gingen... Dit komt ook weer door de health and safety, want kinderen mogen nooit zonder toezicht zijn. Dus alle uren moeten worden ingevuld en denk maar niet dat ze een tussenuur hebben, want dan zouden huiswerk onbegeleid kunnen maken of kunnen chillen in de kantine. Dat kan dus niet, tussenuren zijn uit den boze. Ik snap heel goed dat ze dus zo veel invallers nodig hebben. 1 leraar eruit en je hebt bijna de hele dag een probleem... Damn...

Openbaar vervoer:
Wat een hemel! Bussen die 5 keer in het uur rijden en 4 bussen die je dezelfde kant op kan nemen. En het kost je 1,5 pond. Gewoon met je bankpas even inchecken, niks opwaarderen... En als je binnen het uur overstapt, is het gewoon gratis. Stel dat je de hele dag met de bus moet, maximaal 4,5 pond! Perfect!
De TfL (Transport for London) is de overkoepelende organisatie, dus alle bussen staan op elkaar aangesloten. Zelfde als je met de trein gaat en op de UG (Underground) moet overstappen, puur voor de transporteurs, want jij betaald alleen je reis. Overal zijn treinen. Top systeem. De UG is ook fantastisch, want om 4 minuten komt er wel een UG. Ja, natuurlijk kun je er over klagen, maar het is zoveel beter dan in NL. Nou ja, de grote steden dus hea.

Wonen:
Het is een beetje hoe je wilt wonen... Als je een flatshare doet, valt het allemaal mee. Gewoon een flat zoeken waar je alle bills included betaald, dan valt het allemaal wel mee. Doe je dat niet, dan komt de council tax en al die onzin er nog bij, daar word je niet vrolijk van. Maar verder is het wonen in Londen best wel goedkoop. Ik heb nooit meer dan 500 euro per maand aan wonen besteed. En dat is bills included... GWL hoefde ik dus niet verder bij te dragen. Je kan het leven heel duur maken door een auto te hebben, veel met de Uber te gaan, dure shit te kopen, maar het valt best wel mee, zeker als je niet in Zone 1 (Central) woont.

Wauw, dit is nu echt het einde van m'n avontuur. Ik denk dat ik alles wel verteld heb... Op naar het volgende avontuur...??

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.