We werden wakker omdat Arjen om 6 uur werd gebeld.
Voor mijn gevoel had ik me verslapen.
Er stond al een thermoskan met heet water bij de voordeur, dus met z’n tweetjes een kopje koffie drinken op ons terras.
Bigi Pan is de grootste lagune van Suriname. Via het Jamaer kanaal staat Bigi Pan in verbinding met de Nickerie rivier.
Het is vanwege de grote vogelrijkdom en het feit dat honderdduizenden trekvogels het Bigi Pan Bijzonder Beheersgebied als hun voedselgebied gebruiken, dat dit areaal een internationale erkenning heeft ontvangen. In het gebied leven onder andere de opvallende rode ibis en flamingo.
Bigi Pan is een Bijzonder Beheersgebied. In zo een gebied mogen verscheidene commerciële activiteiten (zoals visserij, landbouw, aquacultuur) ontwikkeld en uitgevoerd worden, echter alleen op zo’n manier dat de productiviteit en de hulpbronnen van het gebied in stand blijven en dat de opbrengst gegarandeerd blijft.
Big Pan betekent Groot Meer. Het gebied is gevormd uit vele kreken, mangroves en natte- en droge moerassen.
Bigi Pan is een rijke voedselbron voor een groot aantal vogelsoorten, trekvogels (± 50 soorten), die vanuit het koude noorden komen overwinteren.
Daarnaast zijn er meer dan 70 volgelsoorten die permanent verblijven in Bigi Pan.
Een van de meest bekende vogels uit het gebied is de Rode Ibis.
Naast vogels is het gebied ook rijk aan veel soorten vissen, zoals tilapia, en vele soorten reptielen.
Het Bigi Pan Bijzonder Beheersgebied ligt in het noord-westelijk deel van de Surinaamse Estuariene zone, ten noorden van de Nickerierivier. De noordgrens ligt op zee, op een lijn waar de diepte van het water bij eb niet meer is dan 6 m.
Het Bijzonder Beheersgebied heeft een landoppervlak van 67.900 hectare (6790 km2) en een ongeveer even groot oppervlak aan zeewater. Van de landoppervlakte is ongeveer 15.000 hectare ingepolderd ten behoeve van de rijstbouw en op een klein oppervlak wordt eveneens veeteelt bedreven.
Leuk weetje: vanuit de lucht gezien heeft het resort de vorm van een “tilapia”, een veel voorkomende vissoort in Bigi Pan.
18 jaar geleden is het toerisme hier begonnen.
We vertrokken om kwart voor 7 met de boot om vogels te spotten. Niet veel gezien. De Caribische troepiaal, de krabben buizerd, de oranjevleugelamazone, de groene mus papegaai.
Lorenzo moest er nog uit omdat we vast zaten in de modder.
Toen we terug waren gingen we ontbijten. Was prima.
Om 9 uur vertrokken we weer met de boot. Nu richting oceaan, maar het was eb dus daar konden we niet helemaal naar toe. (5 kilometer). Met eb komen de modderbanken boven water en daar zit veel voedsel in voor de vogels.
We moesten met een aanloop door een geultje naar het “gebrande bos”. Dat ging verrassend goed. Stropers hebben het bos in 2012 aangestoken om zo gemakkelijker hun prooi te kunnen zien en dan te doden. Ook wordt er illegaal gevist. Daar wordt niet tegen op getreden omdat het toch geen nut heeft……
We hebben steltlopers (of stipjes), zilveren reigers, ibissen, ooievaar, aalscholvers, en kleine steltlopers gezien.
Ook modderkruipers, zij hebben twee ogen en vier pupillen, daarmee kunnen ze ook onder water kijken.
In dit gedeelte komen er geen kaaimannen voor, zij kunnen niet tegen zoutwater. Ze hebben een gevoelige neus.
Op de terugweg ging de buitenboordmotor van onze boot kapot!!!
We moesten overstappen in de andere boot. Lorenzo en Joshua moesten er vaak uit de boot omdat we vastzaten. Het was hard werken voor hen, maar ze bleven vrolijk.
Bij de dam zijn er zes mensen uit de boot gegaan, zo konden we toch door de geul.
Onze tocht duurde hierdoor drie kwartier langer. En we hebben weer een sterk verhaal!!
Bij één van de cabins nog een uil gespot.
De lunch bestond uit gehaktballetjes, kip, snijbonen, rijst en bruine bonen.
Na de lunch heb ik een uurtje op bed gelegen.
Ik had hoofdpijn, te lang in zon gezeten en te weinig gedronken.
Toen onze badkleding aan voor het modderbad.
Dat was een leuke ervaring, je helemaal insmeren met modder en op laten drogen.
Om bij de modder te komen moest je eerst door de bovenste laag met drap en daarna kwam je bij de dikke klei. Het afspoelen was nog wel even een dingetje.Thuis onder de douche de rest van de modder er af gespoeld.
Als snack waren er nu twee andere soorten mini oliebollen.
Gelezen tot het tijd was voor het diner. Vooraf saoto soep. Als hoofdgerecht gele rijst, kip, rundvlees en twee soorten groenten. Het desert was kaneelcake en iets zoets gemaakt van cassave.
De avondboottocht begon om 21.00 uur.
Op zoek naar kaaimannen. We hadden nog getwijfeld of we mee zouden gaan. Gelukkig zijn we wel gegaan, want we hebben een grote slanke boomboa gezien, een fishing spider en een paar kaaimannen. Eén van die kaaimannen, een brilkaaiman, hebben ze gevangen. Nadat er een elastiek om z’n bek was gedaan heeft Lorenzo daar van alles over verteld. Deze kaaiman was één jaar oud en een mannetje. Dat kon je aan de staart zien. Ze kunnen twee en een halve meter groot worden. Hij kan 180 graden draaien.
De brilkaaiman (Caiman crocodilus) wordt zo genoemd omdat er een vlezige heuvel boven de ogen zit. Hierdoor lijkt het of de kaaiman een bril op heeft.
De fishing spider kan over het water lopen en springen.
Slanke boomboa. Deze slang staat bekend als bijterig maar wordt niet als gevaarlijk gezien; het is een wurgslang en dus niet giftig. Vanwege het verder rustige karakter wordt deze slang in grote aantallen in terraria gehouden.
We hadden dus geen spijt dat we mee zijn gegaan!
Geschreven door Sepkomtlogeren