Vroeg uit de veren want ook vandaag een indrukwekkend programma. Wij starten met de bezienswaardigheden die buiten zijn omdat het weer tijdens het regenseizoen lastig te voorspellen is. Dit betekent dat wij beginnen bij Choeng Ek (de killing fields) zo’n 15 km buiten Phom Penh. Wat een gruwelijke en bizarre geschiedenis ligt hier. Ongelofelijk bruut. Na een film over deze killing fields lopen wij (over loopbruggen) over het killing field. Naast de loopbruggen vind je nog hier en daar tanden, botten en stukken kleding die door het hoge water naar boven komen. Wat hier is gebeurd... daar zijn geen woorden voor. De herdenkingstoren laat veel zien maar lang niet alles. In totaal zijn hier 17000 mensen dood gemaakt. In dit herdenkingsmonument liggen 8000 scheldels waar met stippen op staat aangegeven of het een man of vrouw was maar ook hoe ze aan hun einde zijn gekomen. Door welk gruwelijk moordwapen ze zijn bezweken. In totaal heeft de rode Khmer volgens de gids 3 miljoen levens gekost van de Cambodjanen. Hierna gaan wij naar de Tuol Sleng; het genocide museum. Dit voormalige high school gebouw werd tijdens het Rode Khmer regime van Pol Pot omgebouwd tot gevangenis. Tussen 1975 en 1978 zaten er altijd 1500 gevangenen tegelijk maar bleven er maar tussen de één en zes maanden. Iedereen die tegen het regime was, een geleerde was of een mogelijke bedreiging voor het regime werd gemarteld voor informatie en gedood. Als de martelingen klaar waren gingen de mensen per vrachtwagen naar de killing fields waar ze werden geblinddoekt en dood gemaakt werden. Hier word je helemaal stil van. De foto’s, de tentoonstelling, de cellen; het is echt heel verdrietig. Ties heeft er halverwege genoeg van.
Met de gids spreken wij vooral over hoe dit verleden invloed heeft op de toekomst. Vooral hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe dit invloed heeft op de toekomst maar ook hoe de verhoudingen nu met de andere landen zijn. Ook interessant is, om te merken dat ieder land zijn eigen visie op de oorlogen heeft. Wonderlijk dat de hoge bazen van de Rode Khmer nooit veroordeeld zijn (op één na) en zij allen nog familieleden in de huidige regering hebben. Degene die nog in voorarrest zitten verblijven in de Jail Club zoals onze gids dat zegt (gevangenis met fijne vijf sterren faciliteiten).
Om het contrast nog extra duidelijk te maken gaan we naar het Koninklijk paleis met alle pracht en praal. De koning hier heeft alleen een ceremoniële functie. Hij is een 70 jaar oude balletleraar zonder kinderen. Zijn functie is vooral de betrekkingen met China goed houden. Het is vooral veel goud en schone schijn. Wij bezoeken ook de zilveren Pagode waar een vloer ligt van 5000 echt zilveren tegels. Ook staat er de schitterende gouden Boeddha met 9484 diamanten. Daarachter zit de prachtige Emerald Boeddha.
Na zoveel indrukken lunchen wij in een bierbrouwerij (Prince Brouwerij) om weer even op te laden. Even bijpraten en verwerken. Wij stappen weer in de auto om naar Wat Phnom te gaan. Een belangrijke tempel met stupa’s en pagodes uit de 14e eeuw. Er staan Chinese beelden met flikkerende lichtjes, draaiende lampen en heel veel kleuren. Heel veel beelden staan door elkaar met bijzondere gezichten.
Het nationaal museum is onze volgende stop. Het is gehuisvest in een donkerrood gebouw met mooie versieringen. Hier bekijken wij meesterstukken van de Khmer kunst. Een aantal van deze beelden komen weer van plekken waar wij al geweest zijn zoals Angkor Wat, Siem Reap en Sambor Prei Kuk.
Leuk om rustig door heen te wandelen. Nu zijn de hoofden meer dan vol en gaan wij lekker terug naar het hotel.
Geschreven door Rinkeisopreis