Eerste indrukken van stage

Zuid-Afrika, Port Alfred

Maandagochtend zijn we vroeg vertrokken richting de townships om onze mogelijke stagescholen te bezoeken. We wisten dat we die dag vijf zouden gaan bezoeken en zijn begonnen met Station Hill. In Nederland moesten we al een onderwerp kiezen en daar een school aan koppelen en toen wilde ik iets doen met interculturele problemen tussen ouders op de eerdergenoemde school. We hebben een kijkje genomen in de klas en met de lerares gepraat. Toch had ik niet een heel goed gevoel bij deze school door het donkere gebouw en de directeur die heel erg autoritair op mij over kwam. Soms heb je dat... Zo'n onderbuik gevoel waarvan je denkt dat het niet klopt. Vervolgens gingen we naar Dambuza. Dit gebouw sprak mij gelijk al veel meer aan en de directrice was erg enthousiast. Wel waren de klassen hier heel erg groot met soms wel meer dan 60 leerlingen in één klas. De derde school was de Kuyasa school. Hier werden we goed ontvangen en hebben we in verschillende klassen gekeken. Van hele jonge kinderen tot best wel grote kinderen. Deze school is combined en dat wil zeggen dat er ook een middelbare school bij zit. Na de Kuyasa gingen we naar een school wat midden in de bosjes was in Bathurst. Deze school was veel kleiner dan de voorgaande scholen en had wel een mooie uitstraling. Hier hebben we verder niet in lokalen gekeken of iets dergelijks dus een hele grote indruk heb ik er niet van gekregen. Tenslotte zijn we nog naar een Farm School geweest. Dit was de kleinste school die we hebben gezien en werden hier ook erg hartelijk ontvangen. Wel vond ik het wat een vreemde locatie en leek de school best wel ver ontwikkelt al.
Na het bezoeken van de scholen kwam nog de lastige keuze welke school het uiteindelijk moet worden. Sowieso hadden Amarins en ik afgesproken om niet op dezelfde school stage te gaan lopen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Kuyasa, want bij deze school voelde ik mij op mijn gemak en een hele vriendelijke man had ons rondgeleid.

Woensdag was ons eerste dag op stage en dat zag er voor iedereen heel anders uit. Sommige medestudenten moesten gelijk voor de klas en anderen konden gewoon achter in de klas zitten. Bij ons was het vooral een oriëntatie dag en hebben vooral gesproken met de directeur van de basisschool. Hij heeft ons verschillende dingen uitgelegd over de school en over de veiligheid rondom de school. De Kuyasa school ligt in de Nematotownship waar ze erg arm zijn. We mogen daarom ook niet zonder het te zeggen het terrein verlaten. Na veel informatie hebben we de klassen van grade 4 en 5 bekeken. Samen met Annieke ga ik naar grade 6, maar die leerlingen zaten op dat moment niet in de klas en hebben hen nog niet kunnen zien. Wel hebben we de juffen en meesters ontmoet die in deze grades lesgeven en kregen over het algemeen een positieve indruk. Na deze ontmoeting hebben we de roosters van de leerlingen meegekregen en nog met de directeur gepraat en vervolgens weer lekker terug gegaan naar de campus.

Ik had best wel zin in donderdag, want dan zouden we echt in de klas gaan kijken en ik was erg benieuwd hoe het op onze school zou gaan, want ik had al verschillende verhalen gehoord van medestudenten. En ja... Zoals het bij die anderen ging, zo ging het ook bij ons, want de juf die de eerste les moest geven, kwam niet opdagen waardoor Annieke en ik het maar overgenomen hebben. We hebben ons voorgesteld en we hebben gezongen en spelletjes gedaan. Het was best leuk, maar het is dan toch wel heel prettig om samen te zijn. Bij de volgende les kwam er wel een leerkracht. Hij geeft rekenen, maar na een uitleg van hoogstens 2 minuten moesten de kinderen al aan het werk. Daarnaast werd hij 3/4 keer gebeld en liep hij de klas uit. Het werd best wel een chaos in de klas, maar we wisten niet zo goed hoe we hierop moesten reageren. Vanuit school zeiden ze ook dat je daarvoor best wel op moet passen. We hebben niets gedaan, maar voelden ons er niet heel prettig bij. Toch was het wel interessant om te zien hoe de leerlingen reageerden op de gehele situatie en je kan ook wel al een beetje zien wat de posities zijn van de leerlingen in de klas. Na deze lessen gingen we vanaf grade 5 t/m 12 naar een gymzaal, want het was een speciale dag. Vandaag was het Motivationday, waarbij er voor ieder vak een speldje werd uitgereikt. Dit speldje was voor degene die het beste presteerde en moest andere kinderen motiveren om ook zo'n speldje te behalen. We hebben niet het hele evenement bij kunnen wonen. Dit was ook niet een groot probleem omdat sommige delen in Xhosa gingen en daar kunnen wij niet zoveel van verstaan. Wel heeft het koor ontzettend veel indruk op mij gemaakt. Ik vond het super mooi en het deed mij helemaal aan Sister Act denken. Het lijkt mij leuk om hier in Zuid-Afrika nog eens een koor te bezoeken of om een koor in een kerk te zien.

Qua stage was het zeker een enerverende week. Ik heb erg veel indrukken opgedaan. Natuurlijk ga je al met bepaalde verwachtingen naar de scholen hier, maar dat het zo zou zijn had ik ook weer niet verwacht. Wel heb ik zin om meer indrukken op te doen op stage en kan ik hopelijk echt iets betekenen voor de school met mijn scriptie. Al moet ik nog wel met een goed onderwerp komen waar de school veel aan heeft, want mijn eerdergenoemde onderwerp heb ik laten varen.

Nu eerst een weekendje uit gaan rusten en gaan we maandag weer met frisse moed naar stage toe. Uitrusten gaan we met een grote groep in East London. Hier gaan we quad rijden, ziplinen en hopelijk heerlijk overnachten. Ik heb er ontzettend veel zin!

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.