Droomlocatie van de AA

Noorwegen, Oslo

Na een grensovergang waar niemand te bespeuren was – Nico voor niets een zenuwkuch ontwikkeld vanwege overschrijding van het wijnquotum - zijn we dan eindelijk aangeland in Noorwegen, op een half uurtje rijden vanaf Oslo, havenstad.

Voor de musea moet je zijn op het schiereiland BigdØy, meteen ook het dure deel van Oslo: landelijk, oude houten villa’s en vreemd genoeg neemt ook een oude boerderij een groot deel in beslag. Met de honden - een lichte handicap op z’n tijd - kunnen we slechts een voor een het museum in. Maar buiten zitten en alle bezoekers zien passeren van over de hele wereld is ook een attractie. Je vraagt je af waarom je je überhaupt nog druk maakt over kleding dan wel omvang.

Het Vikingskipshuset bevat drie Vikingschepen uit de 9de eeuw die eind 19de/begin 20ste eeuw zijn opgediept uit grafheuvels, en samen met enkele voorwerpen (veel was al geroofd) zijn tentoongesteld in een speciaal hiervoor ontworpen museum. Het Osebergschip is een Vikingschip zoals je het zou tekenen, met een krul voor en achter. Ik zie Japanse toeristen aandachtig kijken naar een stukje geblokte Vikingdeken uit de 9de eeuw, en bedenk dat ze dat mogelijk niet zo’n heel grote prestatie zullen vinden. Ze laten het in ieder geval niet blijken.

Eveneens op BigdØy staat het openluchtmuseum Norsk Folkemuseum met 150 karakteristieke gebouwen uit heel Noorwegen. Veel houten, een enkel bakstenen gebouw. We denken dat Tolkien is geïnspireerd is door de oude Noorse schuren voor de beschrijving van een Hobbit-huis. Zelfs het deurtje is op hun formaat. Na een paar mislukte pogingen (merendeel bestrating, onscherp, geen hoofd) heeft Nico ‘het ligt aan het toestel’ een foto van mij gemaakt voor een kruidenierswinkel.

De Noorse held Thor Heyerdahl heeft er ook een eigen museum, vanwege zijn expedities en vooral ook omdat het gewoon een hele stoere knappe voorbeeld-Noor was. Hoewel meer avonturier dan wetenschapper, was hij officieel op reis om de wetenschappers in hun hemd te zetten wat betreft hun theorie dat oude volken met een oceaan ertussen geen contact met elkaar hadden. Zowel het balsahouten Kon Tiki-vlot (1947, van Peru naar Polynesië) als de papyrusboot Ra II (1970, van Marokko naar Barbados - Ra I was eerder halverwege de oversteek gezonken) bereikten hun bestemming, onder grote publiciteit en tot Heyerdahls eeuwige roem.

Place to be in het centrum van Oslo is de Karl Johans Gate, waaraan Oslo’s belangrijkste gebouwen liggen, en de Aker Brygge, de voormalige scheepswerf. We blijven er niet lang, het is zaterdag en je kan over de hoofden lopen.

Het verblijf hier heeft gelijk ook nog een morbide aspect. We zien pas later dat het eilandje waar we de eerste dag naar zaten te kijken vanaf een bankje - op zwemafstand van de camping - UtØya heet. Dat is het eiland waar Anders Breivik vijf jaar geleden - naast een bomaanslag in Oslo - een bloedbad aanrichtte onder jongeren van de Noorse socialistische partij, die daar bijeen waren. Wij zijn nu in ieder geval blij dat we niet hebben gevraagd ons met het pontje over te zetten. Het eiland zal nog lang worden gemeden.

Met uitzondering van Nico’s haar schiet het met de verwildering nog niet zo op. We komen nu wel in een dunbevolkter deel van Noorwegen als we oversteken naar de westkust richting Stavanger.
Niek mokt omdat de wijn op rantsoen is. Troost: ze hebben hier – vanaf Denemarken al - drop, terwijl we dachten dat dat iets typisch Nederlands was. Mijn favoriet, Heksehyl (Heksengehuil?), is zelfs Deens. Wat je toch al niet opsteekt tijdens zo’n reis.


Geschreven door

Al 8 reacties bij dit reisverslag

Hi Lia en Nico, een geweldige stad en mooi, mystiek land. Leuk om te zien. Jeugd sentiment. We gingen er met ons gezin vroeger veel heen. Geniet er van en op naar Stavanger 👍 Liefs Margot

Margot 2016-07-18 15:31:00

Ik krijg meteen Pippi-stuipen maar dat ligt aan mij. Leuk verslag weer en flink wat cultuur (en drop).

Ben Hilgers 2016-07-18 16:02:25

Hoi Lia en Nico, wat leuk geschreven weer, we zien het helemaal voor ons! We missen wel de gezellige donderdagmiddagen zonder wijnquotum!

Jose en Paul 2016-07-18 16:32:51

Fantastisch verhaal en idem dito foto's wederom. Blijf vooral genieten ! 🍻👋😘

Dikkie 2016-07-18 16:44:35

Voor iemand die alleen via boeken de grens oversteekt vroeg ik mij af of je de gravlaks al hebt geprobeerd.

Sjaak 2016-07-18 20:31:32

Is de heer met het kekke geruite jasje Thor Heyerdahl? Wassen beeld of een figurant, hij oogt echt. Beeldend verslag weer, met een pakkende kop. Wat een nachtmerrie qua droomlocatie. Kamperen jullie inmiddels ook 'into the wild' of is een camping toch eenvoudiger?

Annette 2016-07-18 23:41:23

Wat een mooi verslag weer! Heb ook genoten bij het zien van alle oudheden, de Viking schepen, de huizen, het interieur, de oude geschriften, de leuke oude benzinepomp. Gelukkig zie ik een blauwe lucht en Niek als Katwijker, geinteresseerd lopend met de honden langs de haven met de mooie boten. Hoop dat jullie een leuke tijd hebben i Norge med god vaer!

mutti Gradie 2016-07-19 10:53:43

De gravlaks is niet meer wat het geweest is, ik geloof dat ze alleen op IJsland nog haai onder de grond stoppen voor die extra verfijnde smaak (kattenpis, heb ik ooit gehoord, ik geloof Floortje Dessing, die het uit beleefdheid at en groen uitsloeg). Ik heb de zalm in Nederland wel gegeten, gewoon rauw, in de marinade. Thor is van was, en we kamperen nog steeds niet into the wild helaas. Het is hier gewoon te druk hier bij Bergen (ongeveer Noordwijk op een zonnige dag). Keer drie.

holycanary 2016-07-20 20:59:18
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.