Måk an

Denemarken, Ebeltoft

Eén ding kunnen we met zekerheid stellen: we hebben geen haast en schieten zogezegd geen moer op. Het woord kachelen is vooral op ons van toepassing, we zitten zeker nog in de proeftijd. Dit kan derhalve nogal een saai verhaal worden.

Van Bourtange rijden we met gezwinde spoed over de Autobahn naar Plön in Sleeswijk-Holstein, aan een gigantisch meer dat ook gigantisch veel toeristen trekt. Met afwisselend regen en zon lijkt het alsof we ons in een dampend Turks bad begeven. De burgemeester vraagt via een bordje om de honden aan te lijnen, fietsers met helmpjes en reflecterende jasjes, niet met de auto door de slagboom tussen 13-15 uur, en na 21.30 uur, geen zwerfvuiltje op de weg en er zit daadwerkelijk een glas wijn in een glas wijn. Je merkt aan alles: dit is een ordelijke samenleving. Maar we zijn twee voornemens rijker: we gaan niet meer over de snelweg en zoeken bij voorkeur verlaten plekken op, waar regeltjes niet nodig zijn omdat er niemand is om ze op te volgen.

Volgende station is het Deense eiland Als, we landen aan in Nordborg en slaan het kamp op praktisch op het strand. We leven allebei ons hele leven al bij de Noordzee, maar dit is wel even iets anders. Een tam zeetje - het ligt in de luwte van Funen - maar er is wel veel te vinden op het strand. Er bloeien korenbloemen, margrieten en klaprozen tussen het koren en de koeien staan in grazige weitjes, pastorale idylle. Ik zou het hier wel een maandje uithouden, juttend en wel, Niek zou het te rustig vinden. Ik snap niet waarom, er is een tractormuseum. Toby vindt het strand niets. Hij kan kiezen uit kiezels en mul zand en dat loopt allebei niet lekker met zijn oude artrosepootjes.

Verder omhoog in Jutland dan, door regen en wind, naar Ebeltoft aan het Kattegat. We passeren onderweg het dorp Ragebøl, en worden gewaarschuwd voor ‘krydsende cyklister’. De ‘knallert’ mag hier ook niet op het fietspad. Ook al zo enorm schoon hier, een bezoek aan de Engelse tuin in Noordwijkerhout zou de gemiddelde Deen – tot de enkels wadend door blikjes en chipszakken - in shock doen belanden. Het stadje Ebeltoft is leuk en – niet onbelangrijk – er is horeca. Elders in Jutland bevinden zich nog overblijfselen uit de Vikingtijd en de Tollundman, het perfect geconserveerde lichaam van een gewurgde of opgehangen man, die in ca. 350 v Chr. in het veen werd gelegd. De regen klettert en de wind giert alweer. Maar hé, dat heb je als je naar het noorden gaat.


Geschreven door

Al 9 reacties bij dit reisverslag

Leuk!!

Kees Varkevisser 2016-06-29 08:56:42

Fantastisch verhaal weer. Jullie , de honden , omgeving en het eten zien er ook zeer goed uit. Het avontuur lokt, der zit in ieder geval veel meer leven in het leven dan van deze pensionata😁😜😂😘

Dikkie 2016-06-29 09:09:27

Dat is een leuk verslag, zeg. Gaan jullie naar het Bonnerup Havnefest 1 juli? Wel moedig hoor, borrels drinken in Denemarken. Dat Denemarken zo schoon is, zal je zeker aanspreken, Lia. Zijn de Denen een beetje toegankelijk, of zijn ze Scandinavisch eenzelvig?

Annette 2016-06-29 15:14:05

Wat leuk om jullie zo te volgen, wij zijn net terug uit Frankrijk, wisselend weer gehad, leuke restaurantjes, strandjes waar de hond niet op mocht. Prive strandje gevonden, ook mooi! Allebei een beetje ziek geweest, dus dat was wel jammer. Borrelen in Denemarken mag dat niet?

Jose 2016-06-29 21:00:16

Bon jour vanuit St. Jean Pied de Port, Dat strandje klinkt goed zeg, als jullie ruzie krijgen kun je altijd terugrijden 😜 Zijn jullie nou eigenlijk met twee auto's gegaan? En gaan jullie nog naar de Meermin?

Marieke 2016-07-01 19:04:42

Geweldig zeg om jullie zo te volgen veel plezier

Carla 2016-07-02 21:15:13

Wat een leuk verhaal van jullie. Heerlijk geen haast, jezelf zijn, lekker lezen, de bijzonderheden van het land bekijken. Nou de zon nog, die zal toch eens wel achter de wolken vandaan komen? We denken dat Nederland uit één en al regels bestaat, maar daar kunnen ze er ook wat van heb ik begrepen. Tussen twee haakjes, is er een kapsalon die de inwoners eer aan doet door ze allemaal zó te kappen? ( Ragebol) Ik ben blij met jullie blog en ga m'n mail adres invullen zodat ik het meteen zie en kan gaan bekijken.

mutti Gradie 2016-07-03 11:32:04

Ragebol klinkt goed, daar moet gewoon wat doen zijn. Zie ik nou goed dat er werkelijk maar 1 foto van jou de kritische selectie heeft doorstaan?? Dat moet beter kunnen, Niek kan er best een dagtaak van gaan maken.

esther 2016-07-06 00:28:25

Leuke verslaggeving. Talent. We rijden toch zo een beetje mee in jullie bus. Leuk ook zo met de foto's.

Ben Hilgers 2016-07-13 23:33:56
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.