Dinsdag 19 februari, Melbourne
Churchill Island bezocht, een klein eiland verbonden met Phillip Island. De eerste boerderij van de staat Victoria is daar in zijn oude staat hersteld en het hele eiland is één historisch natuurreservaat. Opnieuw goede uitleg in een groot informatiecentrum over de geschiedenis en de verschillende generaties bewoners.
Op weg naar Melbourne. Op aanraden van een jonge man uit Melbourne, die we op Pambula Beach hebben ontmoet, hebben we het Chelsea Holiday Park uitgekozen voor de komende 3 dagen. Chelsea is een voorstad van Melbourne met een uitstekende treinverbinding met het centrum, Flinders Street Station. Het Holiday Park is eigenlijk een grote verzameling vakantiewoningen waar veelal bejaarden permanent wonen. Er zijn maar 6 caravan plaatsen, die steeds volledig bezet zijn. We hebben elke nacht op een andere plaats gestaan omdat onze plek steeds de volgende dag eerder door iemand anders gereserveerd was.
De campervan hebben we in een zijstraat bij het station geparkeerd. Bij een postkantoortje/tijdschriften winkel een MIKY chipkaart gekocht voor 6$ per stuk en daarop voor 3 dagen onbeperkt reizen opgeladen voor 3 maal 8,80$ per dag. (Minder als 6€). In iets minder als 1 uur en 25 tussenstations verder, konden we midden in het centrum uitstappen. In het centrum gebied van 5 bij 2 km zijn alle trams en bussen gratis. De nieuwe docklands bezocht, een ontwikkeling met jachthavens, winkelcentra en veel trendy restaurantjes in het westen van het centrum. In Cargo, een groot drijvend restaurant met uitzicht op de havens, werden we bediend door een jonge dame uit Zimbabwe, die vorig jaar een maand in Waalre had gelogeerd bij de moeder van een vriendin. We is zeer enthousiast over de kroegen op het Stratumseind. Kleine wereld.
Woensdag 20 februari, Melbourne
Vroeg vertrokken om de kathedraal, het Melbourne museum en de Chinese wijk te bezoeken.
De St. Pauls Cathedral staat schuin tegenover het Flinders Street Station. In de kathedraal wordt actief actie gevoerd om vluchtelingen in Australië binnen te laten. Uit allerlei gesprekken begrijpen wij dat dit een uiterst controversieel onderwerp is. Ondanks dat in 2000 bijna 50% van de huidige Australiërs buiten Australië is geboren, willen ze toch vluchtelingen tegenhouden.
Een sightseeing ritje gemaakt in de gratis toeristentram van 50 jaar oud. Maakt een rondje langs de buitenkant van het centrum waar alle interessante gebouwen staan.
In het Melbourne museum zijn we 3 uur geweest. Een indrukwekkende tentoonstelling over de Aboriginals. Alle facetten van hun leven vóór de komst van de Engelsen en de vele veranderingen sindsdien worden in films, tekeningen en geluidsopnames prachtig weergegeven. De realistische presentatie geeft een zeer triest beeld van de mishandeling in het verleden en de achterstelling van de aboriginals tot op de dag van vandaag. Er waren veel schoolklassen in het museum. De begeleidster van de tentoonstelling vertelde dat ze niet wist hoe de Australiërs de relatie met de Aboriginals kunnen verbeteren, anders dan door voorlichting aan kinderen en culturele en musicale uitwisseling. We kwamen in een beetje trieste stemming uit het museum.
Door de stad geslenterd, sushi langs de straat voor lunch en om 5 uur wonton als voorgerecht in een zeer druk restaurant gegeten. Bleek zeer gewild, want toen we de volgende avond, tegen 7 uur daar wilden dineren moesten we een kwartier in de rij wachten. Shanghai Street Xialongbao in de Little Bourke Street, midden in Chinatown, heeft verschillende prijzen gewonnen maar rekent zeer schappelijke prijzen voor het eten.
Bijzonder was ook het bezoek aan de oude bibliotheek van Melbourne. Gesitueerd in een prachtig oud pand waar ook een theater is gevestigd. Een indrukwekkende trap naar de eerste etage met een aparte leesruimte, die sinds het einde van de 19e eeuw niet is veranderd, getuige de foto’s van de heren aan de gepolitoerde leestafel. We mochten ook met de oudste, nog werkende, lift van Melbourne naar beneden. Veel gekreun en klapperende elektrische relais.
Donderdag 21 februari, Melbourne
De boottocht over de Yarra River moest worden ingekort omdat door het hoge tij de rondvaartboot niet meer onder een brug bij de Docklands kon varen. Mooi tochtje stroomopwaarts met een kalm briesje en een blakerende zon.
In Cloe’s bar op de eerste etage van het Young & Jackson hotel recht tegenover Flint Street Station een koffie en een biertje gedronken. Een jaren ‘20 sfeertje met oudere dames aan de petit fours en de afternoon tea.
Jos durfde mee te gaan op de hoogste toren, naar de uitzicht-etage op de 88e etage. Veel foto’s gemaakt en van het uitzicht genoten.
Als beloning een biertje gedronken in een brouwerij aan de zuid-boulevard aan de Yarra rivier.
Geschreven door Australia2019