Bazaar Manavgat

Turkije, Side

Goede morgen.
De dag begint nogal bewolkt, echter voordat we konden gaan mekkeren brak de zon al door en is het de gehele dag erg zonnig geweest. Vandaag, zoals aangekondigd naar de bazaar van Manavgat. Uiteraard weer met de bekende Dolmus. Dus na het ontbijt, op naar de Dolmus.
Even wat achtergrond informatie over Manavgat. Manavgat ligt 76 kilometer van Antalya op de rivierbanken van de rivier de Manavgat. De vruchtbare vlakte van Manvagat dat voornamelijk katoen produceert, is geschikt voor de productie van 45 soorten groenten en fruit inclusief graan en tropische vruchten. Als aanvulling zijn er kassen met een belangrijke plaats in de economie. Deze kassen produceren groente en fruiten gedurende de laatste jaren, commerciële bloemen. Banaan plantages liggen aan het meest oostelijke deel van de vlakte. Manavgat is de echt Turkse stad achter het toeristische resort Side. Een grotere stad waar u alles kunt vinden van kleding tot meubels en huishoudelijke apparaten. Veel toeristen uit Side komen ook naar de grote bazaar in Manavgat die elke maandag en donderdag plaats vindt. De bazaar van Manavgat is de grootste markt aan de Turkse Rivièra. De kraampjes op de Manavgat-bazaar verkopen een goede mix van alle goederen die toeristen en inwoners verlangen. Nagemaakte merkartikelen maken er net zo veel deel van uit als groente en fruit uit de lokale teelt. In het overdekte gedeelte van de bazaar zijn winkels met kleding en restaurants. De andere marktkramen zijn te vinden in de zijstraten. Deze omvatten parfums, horloges, handtassen, antiek, typische souvenirs uit Turkije en allerlei andere dingen. Het is er werkelijk één kleurrijke tentoonstelling van kleding (in alle soorten en maten, en dan vooral de merkkleding), sierraden, tassen , zoetwaren en veel noten, kruiden en groenten. Het is één groot handelscentrum, en dan bedoel ik echt handelen; een extreem lage prijs bieden, iets omhoog gaan en dan weglopen om daarna terug geroepen te worden. Met name de verse spullen zoals kaas, melk etc. kan volgens ons een controle van de keuringsdienst van waren niet echt doorstaan. Kennelijk zijn de hygiëne eisen iets anders dan bij ons.
Aan het einde van de bazaar hebben we even iets gedronken bij een klein restaurantje wat volgens ons bekend staat om het terras met de meest scheef staande tafeltjes.
Met de Dolmus weer terug naar het hotel. Om niet geheel zonder kennis opgedaan te hebben van de Turkse gebruiken hebben we ons ook even verdiept in de Moskeeën en de gebruiken die daar bij horen, zodat we tijdens een moskeebezoek ook enigszins gebruiken wat daar precies gebeurt. Hieronder een korte uitleg voor de liefhebbers.
Een moskee is de plek waar de moslims samenkomen om te bidden en te praten over het geloof.
Als een moslim een moskee binnenkomt, dan trekt hij z’n schoenen uit. Mannen en vrouwen gaan naar verschillende ruimten, vanwaar ze beiden de imam goed kunnen zien.
Een moslim die wil gaan bidden (thuis én in de moskee), moet zich volgens een vast ritueel wassen. Eerst je handen, dan het gezicht en de armen. Daarna moet hij zijn hoofd met natte handen schoonwrijven en de voeten wassen. Ondertussen moet hij zijn mond, neus en tanden spoelen en zijn oren en nek bevochtigen.
Moslims bidden vijf keer per dag en daarom wordt er vijf keer per dag opgeroepen tot gebed. In veel islamitische landen klinkt deze boodschap uit boxen die op de moskee staan of aan een minaret hangen. De oproep is overal in de buurt van de moskee te horen en is nog steeds dezelfde als in de tijd van Mohammed.
Wat is er in een moskee te vinden?
1. Mihrab
De mihrab is een nis in de muur van de moskee. Deze geeft de richting van de ka'ba in Mekka aan. Voor ons is dat in het oosten. Moskeeën zijn meestal rechthoekig. De nis is de enige bocht in de moskee.
2. Dakka
De dakka wordt met name gebruikt in grote moskeeën. Op deze verhoging worden door medewerkers van de moskee de handelingen van de imam, de voorganger, nagedaan. Zo kan iedereen in de moskee zien wat de imam doet.
3. Minaret
Op de minaret zijn vaak boxen aangebracht die de oproep om te gaan bidden versterken. Zo horen alle mensen uit de buurt dat het tijd is om te gaan bidden. Op speciale dagen en nachten wordt deze hoge toren met lampjes verlicht.
4. Mimbar
Dit is de plek waar de imam zijn voordracht aan de gelovigen houdt. De imam spreekt vanaf de middelste trede. De bovenste trede is de plek voor de Profeet om de bezoekers toe te spreken.
5. Kursi
De imam of qari gebruikt de kursi als lessenaar. Hierop legt hij de koran neer als hij klaar is met voorlezen uit het heilige boek voor moslims.
6. Fontein
Bij het binnenkomen van de moskee wast iedere moslim zich bij een fontein of kraan volgens het wasritueel. Bij sommige moskeeën is de fontein op een hele andere plek, soms is de fontein buiten.
7. Galerij
Hier bidden de vrouwen. De galerij is niet in iedere moskee aanwezig. In de meeste Turkse of Arabische moskeeën zitten de vrouwen achteraan of in een aparte ruimte.
Naast de vijf dagelijkse gebeden bidden moslims vaker. Ze bidden alleen of samen. Bij verdrietige of juist heel vrolijke gebeurtenissen. Ook wordt er gebeden als troost bij zieken of overledenen.
De tijden van gebed staan vast. Per dag bidt een moslim vijf keer:
Salatoel-Fadjr: het gebed in de morgen.
Salatoel-Zoehr: het gebed in de middag.
Salatoel-'Asr: het gebed in de namiddag.
Salatoel-Maghrib: het gebed na zonsondergang.
Salatoel-Isja: het gebed in de avond.
De belangrijkste voorbereidingen tot het gebed:
  • wassen; voor het gebed voeren moslims een reinigingsritueel uit
dat wudu heet.
  • bedekken van het lichaam; de man is verplicht om vanaf zijn navel
tot aan zijn knie bedekt te zijn. De vrouw is helemaal bedekt op
handen en gezicht na.
  • bidden in de richting van Mekka.
Bidposities
Het gebed, de salaat, heeft tien handelingen.
De vier belangrijkste handelingen zijn: staan, buigen, knielen en voorover op de grond liggen.

Terug in het hotel, en omdat de temperatuur inmiddels flink was opgelopen hebben we natuurlijk weer lekker gezwommen. Papa ook weer dapper en ook het zwembad in. Pleun en Silke hebben weer lekker gespeeld met twee kinderen (Carmen en Cas) uit Duiven bij Arnhem. Na het zwemmen, lekker douchen en ons alweer klaarmaken voor een culinair buffet.
Om 20.15 uur weer terug naar het hotel. Silke naar bed en Pleun met mij nog even rondlopen in de kleine Bazaar tegenover het hotel, om ook even rond te kijken bij avondverlichting.
Tot morgen.




Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Klinkt weer als een heerlijke dag. Geniet er nog maar even van want hier is het mooie weer voorbij 😭. Enne Annemarie.....je staat er knap op hoor 😉. Tot morgen! Xx

Noortje en Nina 2019-04-25 22:16:16

Dank voor de les Peter!!! Goed om te weten allemaal... foto’s zijn wederom prachtig! Jullie zien er goed en blij uit... topvakantie lijkt me.... enjoy 🙋🏻😘

Angelique 2019-04-26 11:08:18

Heel goed Peter, ik ben weer op de hoogte. Op die bazaar hebben wij toen idd de jurkjes ook voor jullie meisjes toen gekocht, leuk daar. En wat heb je weer mooie foto's erbij gezet. Tot de volgende les maar weer😎

Corina 2019-04-27 08:09:49
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.