Hermitage deel 2: Hollanders van de Gouden Eeuw

Nederland, Hermitage Amsterdam

Na die indrukwekkende expositie over het lot van de Romanovs en de Russische Revolutie was het bezoek aan de Hollanders van de Gouden Eeuw. Opgebouwd rond 2 eeuwen (16e en 17e) enorme groepsportretten van gegoede burgers van met name Amsterdam. De audiotour was interessant, voor die van Hans Aarsman moet je wel echt de tijd nemen, die is lang, maar is het terugkomen waard, want hij vertelt details die je niet zo maar ziet. De audiotour in de grote zaal is een must! Vier personen werden nader bericht.

De groepsportretten toonden vooral statige mannen, duidelijk rijk maar dat toonden ze op relatief sobere wijze (Calvijns). De vrouwen waren bijvoorbeels allemaal in het donker en op het eerste oog sober gekleed, maar als je goed keek zag je duur kant en bont.

Het gekke is dat ik soms wel eens het idee kreeg dat de hoofden er soms door verschillende schilders op werden gezet! Leerlingschilders? De stijl was soms echt heel verschillend!

De handel, netwerken (trouwen deed je om je netwerk te vergroten), liefdadigheid (want anders krijg je onrust, dat laatste hadden ze beter begrepen dan in het Rusland van Nicolaas II). Ook de minder fraaie kant (slavernij) werd genoemd.

We zagen de steden van de Gouden Eeuw, leerden achtergronden over met name de handelsgeest, het "jezelf in een steviger positie trouwen" en de liefdadigheid.

Als moderne variatie werden gefotografeerde hedendaagse groepsportretten op flink formaat getoond.

Hoogtepunt was het Rembrandthoekje met nadruk op de anatomische lessen die hij schilderde, met als grappig detail een man die duidelijk een beetje misselijk werd van zo'n opengesneden lijk!

Ook een interessante expositie, erg leerzaam!



Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.