Na een paar rustige, zonnige dagen met veel lezen, luieren en lekker eten reizen we op zaterdag 1 juni naar Torun over een prachtige, nieuwe weg. Het is een beetje bewolkt, maar wel droog. We gaan naar camping Tramp nr 33 in Torun.
Torun is een stad in het noorden van Polen en ligt aan de rivier de Wisla. (Weichsel)H
De stad kwam betrekkelijk ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog. Er zijn goed bewaard gebleven stadsmuren en een aantal poorten die ooit toegang gaven tot de kade.
De oude binnenstad van Torun staat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Torun is de geboorteplaats van de wiskundige en astroloog Nicolaas Copernicus en is bekend om zijn architectuuur. Het oude centrum ligt op de oevers van de Wisla en heeft zijn middeleeuwse stratenplan behouden. In de meeste straten is geen verkeer toegestaan, dus het is er heel rustig. Alhoewel je op zondag middag met mooi weer over de hoofden kunt lopen. Wij gaan er op zondagochtend al vroeg met de fiets heen, over de grote brug, parkeren aan het begin en lopen verder de stad in. Allereerst naar de Oude Markt, het mooiste plein van de stad. Er staan veel monumentale gebouwen. Meestal uit rode baksteen, zoals het stadhuis, een imposant, drie verdiepingen tellend gebouw met een binnenplaats. Thans in gebruik als museum. Het mooiste huis van het plein is het Huis onder de Ster. Het heeft een prachtig versierde gevel met gestucte bloem- en fruitmotieven. Ook zien we het monument voor Copernicus. En een fontein met een vioolspeler die volgens de overlevering met zijn muziek Torun zou hebben bevrijd van een kikkerplaag.
We gaan naar de kerk van de heilige Geest. Deze Lutherse kerk kregen de Jezuïten in 1945 om er weer een katholieke kerk van te maken. Ik maak een foto van een deur prachtig ingelegd met diverse soorten hout. De kruiswegstatie is ook bijzonder.
Na zoveel cultuur is het tijd voor koffie en waar kun je dat beter doen dan in een restaurantje op de markt. Het is daar goed toeven.
Dan gaan we verder. We horen muziek. Er is iets aan de hand. Een aantal hoogwaardigheidsbekleders speechen, iets politieks, er wordt geklapt en dan gaan ze lopen achter de muziek aan. Gezellig!
Wij lopen ook door en stuiten op “Stolpersteine”, ook bekend als “struikelstenen”. Het is een project van de Duitse kunstenaar Gunther Demming. Dit zijn gedenktekens op het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd of vermoord zijn. Je “struikelt” erover met je hoofd en je hart en je moet buigen om de tekst te lezen. In Nederland kun je ze ook zien. In Friesland, Tiel, Eindhoven, Hoorn....
We komen langs het Copernicushuis met de fijne schilderingen op de gevel, een herinnering aan de vroegere rijkdom van de Stad. Het huis is tegenwoordig een museum. Dan zien we de scheve toren, echt scheef, maar van binnen zijn de vloeren (later toegevoegd) gewoon waterpas. We kijken naar een van de mooie gotische pakhuizen. Dan komen we bij de muren en poorten. Er is een zeemijn tentoongesteld. En je hebt mooi zicht op de rivier. Nu is de Kathedraal van Johannes de Doper aan de beurt, een schip met talloze zijkapellen. Veel kunst, 16e eeuwse muurschilderingen, altaren, kandelaars, beelden, glas-in-lood ramen en mooie bloemstukken. In een zijkapel staat de doopvont waarin Copernicus is gedoopt. Ook staat daar een zetel voor de paus die op bezoek kwam.
En dan is het de hoogste tijd om te rusten en wat te eten. We gaan door de mooie straatjes met balkonnetjes. Het is druk, maar we vinden een mooi plekje en genieten van alles om ons heen, ook het mooie weer. Tegen half vijf zijn we weer op de camping terug. Wat een geweldige dag. En de weersverwachtingen zijn heel gunstig!
Geschreven door Twee.reizigers.met.een.camper