Nadat alles voor de camper in orde is gemaakt verlaten we Warschau en rijden via een nieuwe autobahn richting Bialystock. Na ongeveer 100 km geven we gehoor aan de TomTom en verlaten deze weg richting Sokolow. Het is even zoeken maar dan vinden we de 681, de weg naar Bransk. We gaan via binnenwegen naar Bialowieza waar het enige echte oerbos van Europa is.
In Ciechanowikiec gaan we op zoek naar een koffietent. We dalen af in een kelder, wel gezellig onder de grond, maar het koffieapparaat is kapot. Dan maar langs een bakker, taart kopen en hopen onderweg koffie te vinden. We nemen ook mooie groenten mee, tomaten, courgette, paprika. Heerlijk.
En dan is daar de eerste ooievaar. We gaan naar een gebied met veel ooievaars. Er zijn in Polen twee plaatsen waar meer ooievaars leven dan mensen!
We vinden de camping, installeren ons en zijn blij met toch WiFi. Zo kunnen we de krant lezen, de site bijwerken en af en toe een berichtje sturen of lezen.
We gaan meteen op pad om iets te regelen met een gids. Dat wordt morgenvroeg om 9.00 uur 3 uur met een privegids in het Duits. Met een groep 4 uur is veel goedkoper, maar.........het houdt een keer op. Leeftijd hè!
Maar alvast een verkenningstochtje op de fiets is mooi. Al snappen we nog niet veel van de Poolse streekkaart. We drinken koffie en zien dat we hier ook goed kunnen eten. Maar voorlopig wordt het ons eigen potje met al die heerlijke groenten, kip en rijst. Prima toch!
Vanavond kijken we TV. Om 23.00 Rutte en Baudet. Spannend!
We zagen in het afgelopen voorjaar een serie op TV over de boswachtersschool in Polen. Er zijn tegenwoordig drie beheerders van het bos: Polen - de EU - Unicef.
Maar...... er zijn nergens oerbossen in Europa, alleen in Polen. De Polen wisten het bos altijd goed te beheren. Maar nu zijn er drie “bazen” die menen kennis van zaken te hebben.
Mensen verlaten zelfs Warschau om in het bos te leven om het te beschermen.
Vroeger werden oude bomen soms gekapt en nieuwe geplant.
Maar oude bomen kappen is nu verboden. Als een boom meer dan 100 jaar oud is mag die van Unesco niet meer gekapt worden.
Maar volgens de bevolking (plaatselijk) hebben ze dit altijd gedaan en daarom bestaat het bos nog. Waarom bemoei je je met iets waar anderen ervaring mee hebben. De ecologen moeten hier weg vinden zij.
Dat dit bos zo goed bewaard is gebleven heeft vooral te maken met de geschiedenis. Het was het eigendom van de Russische Tsaar. Hij vertoefde hier graag om te jagen en hij duldde niets en niemand in zijn jachtgebied. Na de tsarentijd was het bos voorbehouden aan de vips van het communistisch regime. Juist daarom is dit bos aan de kapwoede van de mens ontsnapt en kun je ervaren hoe grote delen van Europa er eeuwen geleden uit hebben gezien.
Als je het stricte reservaat van het Bialowieza Nationaal Park in wilt, ben je verplicht
een gids in te huren.
Bosontwikkeling is hier nauwelijks verstoord en men vindt er bomen in alle soorten en maten, staand, hangend, liggend, dood en levend. Daartussen bevinden zich kleine watertjes en vochtige plekken, die zorgen voor een diverse plantengroei. In het voorjaar staat het water o.a. vol met de mooie waterviolier. Zeventig procent van de bomen is ouder dan 100 jaar.
Door de grote diversiteit voelen eveneens zeer veel vogelsoorten zich hier thuis, waaronder vele soorten spechten en uilen. Er leven ook grote zoogdieren, zoals lynxen, wolven en de laatste in het wild levende wisenten (europese bizon) van Europa.
Je kunt hier prachtig fietsen of wandelen. Vandaag, 24 mei maken we nog een rondje. We zitten vlakbij de grens met Wit Rusland.
Geschreven door Twee.reizigers.met.een.camper