Na 15 jaar lang lobbyen heeft onze 'eigen' Koning Willem-Alexander het dan eindelijk voor elkaar gekregen! Nederland heeft 2 reuzenpanda’s van China gekregen. Door deze gebeurtenis werden Niek en ik geïnspireerd door een lang-weekendbezoek te brengen aan de hoofdstad van Sichuan namelijk; Chengdu. Aangezien de aankomst van deze grote knuffeldieren meer aandacht kreeg dan de olympiërs die in 2008 uit China terugkwamen, moest het toch wel de moeite waard zijn om een kijkje te nemen!
Na een kleine 2 uur vliegen kwamen we aan in deze miljoenen stad. Gelijk duidelijk werd dat de smog hier beduidend meer aanwezig is dan in ons hooggelegen Kunming, waar we gelukkig nog geen smog hebben geconstateerd. De volgende dag wilden we natuurlijk zo snel mogelijk naar het giant panda based research center. Ons werd verteld dat we er vroeg in de ochtend naar toe moesten gaan, omdat de panda’s dan nog het meest actief zijn.
Aangezien wij (lees; 'ik') ochtendmensen zijn, was dit natuurlijk totaal geen probleem en hebben we dit advies dan ook maar gelijk opgevolgd. Niek belovende dat hij ’s middags, net zoals de panda’s, zijn middagdutje mocht doen ;-)
Het panda reservaat is het grootst en bekendste verblijf van de wereld en wordt gezien als het meest vooraanstaande beschermingsinstituut voor de reuzenpanda’s. Aangezien de panda nog steeds als uiterst zeldzaam wordt gezien, worden ze hier opgevangen en verzorgd. Met als uiteindelijke doel een herintegratie programma in het wild. In het fantastische jaar 1987 begonnen ze in dit center met 6 panda’s en nu zijn er nu momenteel 146 panda’s in het park. Er waren er 148 ;-) Ode aan deze mensen die hier geweldig werk verrichten!
Het is wel duidelijk dat Chinezen ook fan zijn van deze dieren. Hordes met groepen stonden dan ook met de selfie sticks in de lucht te fotograferen. Doordat wij nu aardig ingeburgerd zijn wisten we ons al ellenboog-stotend een plekje te bemachtigen. We werden overigens het meest gefascineerd door de kindergarten, helaas mochten wij ondanks onze lerarenopleiding hier niet zomaar naar binnen :-(! De naam zegt het al; de plek waar de allerjongsten kunnen spelen. Slingerd en vallen uit de bomen konden we deze prachtige dieren van dichtbij aanschouwen. Wij zijn fan!
We hebben ook de grootste Boeddha van de wereld bezocht! 71 meter hoog en het heeft 90 jaar geduurd voordat het af was! Helemaal uit stenen gehakt. Gemaakt als beschermheer, om ervoor te zorgen dat de stromingen in de rivier zouden kalmeren, zodat de vissers in het gebied zouden overleven. Het schijnt dat deze Boeddha zijn werk goed heeft verricht! Een indrukwekkend en imposant bouwwerk.
Chengdu staat verder bekend om de lekkerste hotpot van het land. Dit is overigens een bekende manier van eten in heel China. Je krijgt een grote hete pan met water (met al enige specerijen toegevoegd) en vervolgens kun je zelf allemaal lekkere groenten, vlees/vis, tofu, brood enz. erin gooien! Even laten koken en je hebt een super vers gezond maaltje! Ze noemen het ook wel 'Chinees Fonduen'. Mijn favoriet!
Niek is een enorme kook liefhebber en voor zijn verjaardag heb ik hem dan ook een kookworkshop bij mijn collega cadeau gegeven! Afgelopen dinsdag heeft hij deze bon verzilverd en werd het tijd om te leren om Chinees te kokkerellen! Eerst maar eens boodschappen doen op de lokale markt! Natuurlijk komen we bij zulke markten wel vaker, maar met een local is boodschappen doen natuurlijk veel interessanter!
In ons ‘gebrekkige’ Chinees komen we vaak niet verder dan ; duoshao qián? ( Hoeveel kost het) of wo xiangyao (Ik zou graag willen).
Het grappige is dat als je een beetje Chinees spreekt tegen mensen ze gauw al denken dat je vloeiend de taal beheerst. Waarop ze Chinees terug gaan praten tegen ons en wij dan weer met de mond vol tanden staan ;-)
Elke keer kijken we weer onze ogen op de markt. Stukken rauw vlees liggen pontificaal op een tafel gepresenteerd, met daarachter de levende versie in een klein hokje.
Vissen worden levend gekocht en vervolgens op de grond dood geslagen. Wij moesten ook vis hebben, dus zaten we eersterangs....
Lucy (mijn collega) heeft ons van alles geleerd! We hebben heerlijke dumplings (soort van bladerdeeg hapje gevuld met groenten en vlees, naar voorkeur) gemaakt. Een pikante Chinese beef dish, gestoomde baars en een aubergine/pompoen salade. Dat was genieten! In de Chinees keuken wordt veel gekookt met diverse soorten voor ons onbekende groenten, knoflook, gember en niet te vergeten heel veel pepers in alle soorten en maten.
We lieten de foto van menu B van 'de Mandarijn' in Oldenzaal zien aan mijn collega. Ze begon te hard te lachen en we hebben haar uitgenodigd om een keer bij ons in Nederland 'Chinees' te komen eten. Niek is zo geïnspireerd geraakt dat hij momenteel dumplings zit te draaien aan de andere kant van de de tafel . Heerlijk! Cadeau geslaagd :-)
Laatst kregen we zelfs op een afscheidsfeestje geen chips als versnaperingen, maar werden sprinkhanen, krekels en meelwormen geserveerd, ook de ganzenpoten (inclusief vliezen) eendennekjes en kippentenen (goede 'nationaal dictee' woorden trouwens) blijven aparte snacks. We blijven ons verbazen en proberen maar gewoon alles uit!
Liefs uit 'culinair Kunming' :-)
Geschreven door Mirtheinchina