Vannacht hebben wij gezien dat de zon niet verder zakte. We hadden precies tussen alle obstakels door de zon in de gaten houden. Dat was wel een foto waard.
Het is altijd handig wanneer dingen gaan zoals ze voorspeld zijn. Dan kun je daar jezelf op voorbereiden.
Het weer bijvoorbeeld.
Er werd regen en harde wind voorspeld voor de hele dag. En dat is uitgekomen. De Saltstraumen staan op het programma en om daar te komen is een wandeling vereist. We hebben een getijden tabel mee die beschikbaar zijn bij de inschrijfbalie en dan kun je precies zien wanneer de kentering is. Wij gaan niet voor de kentering want dan staat het water in principe stil. Dat is namelijk de overgang van eb naar vloed en omgekeerd. we noemen dat dus geen doodtij zoals velen zeggen want dat is de fase na de volle maan en de nieuwe maan. dat noemen we de kwartieren. Dan zie je alle dagen de maan een beetje groeien vanaf een klein sikkeltje tot vol. Volle maan en nieuwe maan geeft springtij. Extra hoog en extra laag water. Dat geeft dus ook de grootste waterverplaatsing en dat geeft weer meer beroering in de nauwe doorgang. De doorgang is 150 meter breed. Door dat gat moet iedere keer 400.000.000 miljoen kubieke meter water geperst worden. Er in en er weer uit. Dat gaat prima wanneer als al het water dezelfde kant op gaat maar dat gaat het dus niet. En dat geeft gerommel wanneer de stromingen elkaar tegen komen. Hoe dat komt? De ebstroom loopt nog stevig terwijl het begin van de vloedstroom ook door de nauwe opening wil en dat botst. Door die botsing begint het water te kolken en ontstaan er draaikolken met een diameter tot wel 10 meter en vele meters diep. Daarnaast welt het water van onderaf in grote bellen op en daardoor ontstaan de opborrelend bulten. Door al dit geweld ontstaat er een levensgevaarlijk situatie wanneer je daar in terecht komt. Zelfs de Ribs met toeristen die speciaal hierheen komen varen die gaan niet door de kolkende massa maar blijven er net naast varen. De stroomsnelheid varieert tussen de 7kn en 20kn en dat is tussen de 13 en 37 km/h dat laatste bij springtij. Er zijn al vele verdrinkingsongevallen geweest op dit punt. Je hebt namelijk geen schijn van kans wanneer je te water valt of wanneer je boot omslaat. Al met al zijn wij vandaag een paar keer naar de brug gewandeld in de stromende regen. Want zoals ik in het begin schreef,
“het is leuk wanneer de voorspellingen uitkomen” maar de natuur houdt zich niet altijd aan de afspraken en de zee hanteerde andere tijden dan het papier. Dus de tijden klopten niet. Morgen gaan we weer verder met onze reis.
Geschreven door Marion.is.weg