Vanmorgen vroeg opgestaan om op tijd naar Praag te gaan. Het was nog geen 1,5 uur rijden. We hadden een mooi parkeerplekje in het centrum van Praag. Dit in een parkeergarage. 🚘 Hier bij de parkeergarage stond het Nationaal museum.
Nationaal museumHet Nationaal Museum is het belangrijkste museum van Tsjechië. Het hoofdgebouw staat aan het Wenceslausplein in de Nieuwe Stad van Praag. Het museum werd opgericht in het jaar 1818 door Kaspar Maria von Sternberg met medewerking van František Palacký.
Eerste stop is de Petříntoren. De klim omhoog was stijl en behoorlijk pittig. Maar goed we zijn boven en dan nu de toren. Lekker lui ons met de lift naar boven lagen brengen.
Petřínpark & PetříntorenTen westen van de Kleine Zijde ligt de Petřínheuvel met daarbovenop een replica van de Eiffeltoren. Het hoogste punt is net zo hoog als de toren in Parijs, maar het bouwwerk is veel kleiner, want de heuvel is zo’n 250 meter hoog.
Hè hè ... wat blijkt ... kunnen we zo met een kabelbaan 🚠 naar beneden. Deze had ons ook naar boven kunnen brengen, maar goed we zien het maar als een mooie wandeling en goed voor de conditie.
StrahovkloosterHet Strahov klooster in Praag werd in 1140 gesticht door de orde van de Premonstratenzers, die het tot op de dag van vandaag nog beheert. Het oorspronkelijke gebouw is in 1258 verwoest door een brand. Op dezelfde plek werd een nieuw klooster in Gotische stijl gebouwd. Later werd aan dit gebouw nog een aantal Barokke elementen toegevoegd. Jarenlang was het Strahovklooster het toneel van vele oorlogen en beschietingen. De schade aan het klooster werd echter altijd weer hersteld.
Tegenwoordig is het klooster vooral bekend om de uitgebreide verzameling eeuwenoude boeken en manuscripten. In totaal liggen er maar liefst 130.000 boeken, waarvan sommige meer dan 800 jaar teruggaan. Onder andere zijn daar bijbels en verschillende geschriften die door de jaren heen werden verboden door overheden.
Vanuit hier weer een wandeling gemaakt naar het Kasteel van Praag. Toen we aankwamen hier vond er net een wisseling van de wacht plaats. Erg leuk om dit weer te zien!
Praagse burcht (Hradčany)De Praagse burcht, ook wel Burcht van Praag of Kasteel van Praag genoemd, is een burcht in de Tsjechische stad Praag op de heuvel en burchtwijk Hradčany. Het omsloten burchtgebied is het grootste ter wereld en werd in de 9e eeuw gebouwd.
De originele Praagse burcht stamt uit 880 en is gesticht door Borovoj, de oudst bekende vorst van de Przemysliden. De huidige gebouwen zijn in drie stijlperioden verankerd: romaans, gotiek en classicisme. Het begin werd gemaakt door vorst Wenceslaus I. Op de "Heuvel der Goden" liet hij in 925 een rond gebouw als veilige schrijn voor de hand van Sint-Vitus bouwen. De met houten palen omheinde vesting werd in de 11e eeuw door koning Bretislav I door een stenen burcht vervangen.
De Praagse burcht vormt een van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld. Alleen de voorzijde is al een halve kilometer lang. De burcht is de grootste burcht ter wereld, met een oppervlakte van 7,5 ha.
Sint-VituskathedraalMidden in de oude stad, in de Burchtwijk, staat de Sint-Vituskathedraal. Op de plek van de huidige St. Vitus stond al in de tiende eeuw een kerk. Vier eeuwen later gaf Karel IV de opdracht om de grootste kathedraal van Europa te bouwen. Met de bouw van de kathedraal werd in 1344 begonnen en er is bijna 600 jaar aan gewerkt.
Door de jaren heen hebben er veel architecten aan gebouwd, waardoor je er verschillende bouwstijlen in kunt onderscheiden. Bewonder de gotische pracht aan de voorkant, maar naast de gotische bouwstijl, vind je hier romaanse, barokke en classicistische elementen terug op de diverse bouwwerken.
De kathedraal met drie torens is het meest heilige gebouw van de stad. Er zijn hier meer dan dertig Boheemse koningen en koninginnen gezalfd. Hier bevinden zich ook de koningsgraven.
Het lopen was veel en lag ver uit elkaar. Toen kwamen we fietsen 🚴♀️ tegen die we konden huren. Dit gedaan. Heerlijke oplossing 😍
De oude stad Staré Město (Oude Stad) is het oudste en populairste gedeelte van Praag. Het stadsplein (Staroměstské náměstí) vormt het middelpunt van deze wijk.
Oude stadspleinHet Oude Stadsplein (Staromestske Namesti) in Praag was in vroeger tijden het handelscentrum van de stad. Hier werd een grote markt gehouden, maar er werden ook doodvonnissen voltrokken. Zo werden er in 1621 tegelijkertijd 27 protestanten onthoofd. Tegenwoordig gaat het er heel wat vrediger aan toe: op het plein zijn vele terrasjes.
Het plein wordt omringt door mooie huizen en enkele van de beste bezienswaardigheden van Praag. In de gevel van het Oude Raadhuis zie je de beroemde Astronomische Klok (Pražský orloj), die niet alleen de tijd maar ook de dagen en de maanstand aangeeft. Elk uur gaan er twee kleine deuren open en komt Jezus tevoorschijn gevolgd door zijn apostelen. Aan de zijkant staan een vrek, een Turk met een tulband en een ijdele man met hun hoofd te schudden. Een skelet (dat de dood voorstelt) houdt een zandloper vast en luidt de klok. Na de klokslagen kraait er een gouden haan.
Ook hier hadden we geluk en waren we aan het eten rond 14:00 uur 🕑. Leuk om te zien hoe de luikjes open gaan en er van alles gebeurd.
St-Nikolaaskerk (Kostel sv. Mikulase) Er zijn maar liefst drie Sint-Nicolaaskerken in Praag, maar de bekendste is de barokke Sint-Nicolaaskerk aan het Kleine Zijdeplein.
Old town bridge towerOld Town Bridge Tower is een gotisch monument in Praag. De bouw ervan begon in 1357 na Christus, tijdens het bewind van keizer Karel IV. Het is ontworpen door de architect Petr Parléř.
Karelsbrug (Karluv most) De oudste brug van de Tsjechische hoofdstad, de Karelsbrug, dankt zijn naam aan keizer Karel IV, omdat hij in 1357 opdracht gaf tot de bouw ervan. Karel legde hoogstpersoonlijk de eerste steen. De bouw verliep niet soepel en dat is nog steeds te zien: de Karelsbrug is een beetje S-vormig, het gevolg van fouten in de berekeningen. Overigens kreeg de brug zijn huidige naam pas in 1870, daarvoor was de naam simpelweg ‘de stenen brug’ (Kamenný most). De brug is ruim 500 meter lang en bijna 10 meter breed. Aan de kant van de Oude Stad wordt de brug bewaakt door een fraaie gotische toren.
De dertig beelden aan weerszijden van de brug werden pas later toegevoegd, de meeste stammen uit de 18e of 19e eeuw. Het oudste beeld is dat van de Kruisiging van Christus (uit 1667).
Kindje jezus van Praag In de Maria Victoriakerk staat een wassen beeldje van 47 centimeter hoog: het Kindje Jezus van Praag. Dit beeldje uit de 16e eeuw is afkomstig uit Spanje. Bij de invasie van de Saksen werd het beeldje beschadigd. Na restauratie werd het in de kerk geplaatst en al snel werden wonderen aan dit beeldje toegeschreven. Zo zou het Kindje Jezus de Zweden ervan hebben weerhouden Praag in 1648 in brand te steken. Ook tegenwoordig worden er nog wonderen aan hem toegeschreven en ieder jaar bidden tienduizenden gelovigen tot dit beeldje.
Het Kindje Jezus is altijd gekleed. De garderobe omvat meer dan 85 kledingstukken. Het verkleden van het Kindje Jezus door de nonnen gebeurt achter gesloten deuren, maar je kan wel een video bekijken van de ceremonie.
Malá stranaMalá Strana, letterlijk 'Kleine Zijde', is een tegen een heuvel gelegen wijk met uitzicht op de Moldau en de oude stad. In de smalle straatjes vind je hotels, informele eetplekken en traditionele pubs. Een populaire bezienswaardigheid is de John Lennonmuur, waarop bezoekers een boodschap schrijven aan de overleden Beatle.
De muur van John Lennon De muur ontstond in 1980 nadat John Lennon op de muur geschilderd werd. Sindsdien wordt er vooral graffiti op de muur gespoten. Je kan er verschillende quotes lezen en tekeningen bewonderen. De muur wordt ook wel gezien als een symbool voor de vrijheid en in het begin ook als symbool tegen het communisme.
Het Čertovka waterrad bij de liefdesbrugHet peil van de rivier de Moldau die door Praag stroomt, werd vroeger gecontroleerd door verschillende waterraden. Er staat nog zo’n waterrad overeind langs de Moldau, het Čertovka waterrad.
Niet alleen het waterrad zelf is een toeristische trekpleister, de brug vanwaar je het rad kan bekijken is de liefdesbrug van de stad. Je kan er een slotje ophangen om je liefde symbolisch te bezegelen.
Het dansende huisPraag staat vol met historische gebouwen en bezienswaardigheden, maar ook moderne architectuur is in de stad te vinden. Een van de opvallendste gebouwen is het Dansende Huis, pal aan de Moldau vlak bij de Jirásküv-brug. Het gebouw met golvende lijnen werd ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Gehry in opdracht van de Nederlandse ING-bank.
Het gebouw staat naast het huis waar de Tsjechische ex-president Vaclav Havel woonde van zijn kindertijd tot in de jaren 90. Hij steunde het plan om op de lege plek naast zijn huis een opvallend gebouw neer te zetten. Havel hoopte dat het een cultureel centrum zou worden. Dat werd het niet, het is een kantoorgebouw dat niet toegankelijk is voor publiek, met uitzondering van de bovenste etage. Daar bevindt zich een sjiek restaurant.
De inwoners van Praag waren aanvankelijk zeer verdeeld over deze moderne architectuur in hun historische stad. Tien jaar na de opening lijken ze zich te hebben verzoend met het Dansende Huis. Het gebouw werd in 2005 zelfs afgebeeld op een gouden muntstuk.
Hierna doorgefietst naar de Ice Pub 🧊. Hele leuke ervaring! 😀
Afkoelen in de Ice Pub De Ice Pub is een bijzondere bar in Praag. Binnenin is alles gemaakt van ijs en het is er constant -7 °C. Wanneer je binnengaat, krijg je een jas aan. Je kan met maximaal 10 personen binnen en je moet de Ice Pub na 20 minuten verlaten.
Joodse wijk (Josefov) Ten noorden van het Oude Stadsplein ligt Josefov, de Joodse wijk van Praag. Al in de 9e eeuw vestigden joodse handelaren zich in Praag. Er waren voortdurend spanningen met de christelijke autoriteiten die in de 13e eeuw Joden dwongen zich in een bepaald deel van de stad te vestigen. Ook kregen Joden beperkingen opgelegd in hun handelsvrijheid. De wijk werd al snel het Joodse getto genoemd: een dichtbevolkte wijk met nauwe steegjes.
In 1850 werd dit stadsdeel Josefov genoemd (Jozefstad), naar keizer Jozef II van het Heilige Roomse Rijk die de joden meer vrijheden toestond. Aan het einde van de 19e eeuw werd een groot deel van de wijk verwoest om er huizen te bouwen. Niet lang daarna werden tijdens de Tweede Wereldoorlog de meeste Joden afgevoerd naar concentratiekampen.
Jewisch Museum in PraagHet Joods Museum in de Tsjechische hoofdstad Praag is gesticht in 1906. Het museum is verdeeld over verschillende locaties, waaronder de Maiselsynagoge, de Pinkassynagoge, de Spaanse Synagoge en de Oude Joodse Begraafplaats.
High Synagoge De Hoge Synagoge is een synagoge in de joodse wijk Josefov van de Tsjechische hoofdstad Praag. De synagoge heet 'hoge synagoge' omdat hij op de eerste verdieping van het gebouw ligt. Ditzelfde gebouw huisvest ook sinds oude tijden al de kantoren en studieruimtes van de joodse gemeente van Praag.
Spanisch SynagogeDe Spaanse Synagoge is een van de zes synagoges in de Praagse wijk Josefov. De synagoge ligt in de straat Dušní en werd gebouwd in 1868 op de plek van de waarschijnlijk oudste synagoge van Praag, de Altshul, en naast de rooms-katholieke Heilige Geestkerk.
MaiselsynagogeDe Maiselsynagoge is een synagoge in de Tsjechische hoofdstad Praag. Het gebedshuis is gevestigd in de van oorsprong joodse buurt van Praag, Josefov. De synagoge is genoemd naar Mordechai Maisel, een historische leider van de joodse gemeente van Praag.
Oudnieuwe synagogeDe Oudnieuwe Synagoge is een synagoge in de Joodse wijk Josefov van de Praag. Het is de oudste synagoge van Europa die in de 21e eeuw nog in gebruik is.
Jewisch Town Hall Het Joodse Raadhuis is een gebouw in rococostijl in het centrum van de joodse wijk Josefov in de Tsjechische hoofdstad Praag. In het gebouw is het bestuur van de joodse gemeente in Praag gevestigd, ook de federatie van joodse gemeenten in Tsjechië houdt haar vergaderingen in het Joodse Raadhuis.
Franz Kafka Praag is ook de stad van een van de belangrijkste en meest invloedrijke auteurs van de vorige eeuw: Franz Kafka.
- In het centrum van Praag vind je de wijk Josefov, het is hier dat veel van de verhalen van Kafka zich afspelen. De familie Kafka woonde op Dušní nr. 27, niet ver daarvan kan je een bronzen beeld van Kafka vinden.
Franz Kafka werd slechts 40 jaar en overleed op 3 juni 1924. Het was zijn vriend Max Brod die zijn werk publiceerde.
Dit was Praag voor ons! Ondanks de Corona, waar we niks van hebben gemerkt daar, was het toch fijn dat we nog even naar Praag mochten.
Deze dag afgesloten met een heerlijk etentje bij een net geopend restaurant op 10 minuten lopen van het hotel. Dit was een luxe restaurant. Toen we in gesprek kwamen met de ober, kwamen we erachter dat de prijzen lager liggen bij een restaurant van dit niveau omdat het op deze plaats in Tsjechië ligt en niet direct in de omgeving van Praag 🇨🇿.
Geschreven door Lindsey.reizen