Dag 3

Hongarije, Boedapest

Vanochtend wederom vroeg opgestaan. Vandaag hadden we bedacht onze wandeling van vrijdag af te maken. Mama en ik hadden een route voor aan de pest kant met alle bezienswaardigheden, afgelopen vrijdag voor de helft gedaan en nu de andere helft.

Het begin van het rondje vond ik minder mooi. Hoe meer we richting de Donau kant gingen, hoe mooier ik het weer vondt.

Ook vandaag begonnen bij het metrostation Keleti pályaudvar via daar een overstap gemaakt naar Deák Ferenc tér en toen verder naar onze eind bestemming Vörösmarty tér.

Op dit plein staat het eerste van de route. Midden op dit plein staat een beeld van de dichter van wie het plein (tér) de naam draagt.

Belvarosi Ferences templom (Franciscanenkerk)
Al in de 13de eeuw waren de Franciscanen aanwezig op de plek waar nu hun kerk staat. In het midden van de 16de eeuw werd het gebouw tijdelijk omgevormd tot moskee. In de periode 1727-1743 werd de kerk herbouwd in barokstijl. Een gedenksteen met het jaartal 1838 herinnert aan de grote overstroming van de Donau, die honderden slachtoffers eiste in het stadsdeel Pest. Tot de mooiste onderdelen van de kerk horen de gevel met sculpturen van Maria en van franciscaner heiligen, de fresco’s en het hoofdaltaar.

Deze kerk mochten we betreden en er was toen een dienst gaande. Erg indrukwekkend om te zien.

Karolyi Palota / Petöfi literair museum
Vooral dichters worden herdacht in het Petöfi literair museum, met Sándor Petőfi als voornaamste. Hij schreef op 15 maart 1848 een “nationaal lied” dat zijn landgenoten opriep om te strijden voor hun vrijheid. Dat zijn lichaam verdween tijdens de Slag van Segesvar het jaar nadien, droeg sterk bij tot de mythevorming rond zijn figuur. Dat hij huwde met Szendrey Julia tegen de wil van haar vader en prachtige gedichten aan haar wijdde, droeg ook bij tot de beeldvorming rond zijn figuur. Nu we toch het thema taal aanraken: weet dat in Hongarije de achternaam voor de voornaam geschreven wordt. Dus Petőfi Sándor en niet Sándor Petőfi.

Dit aantrekkelijke gebouw staat ook bekend als het Karolyi paleis (Karolyi Palota) en is genoemd naar Karolyi Mihaly, die hier geboren werd in 1875. In de periode 1918-1919 was hij de leider van de Hongaarse Republiek, nadat de monarchie aan de deur gezet was. De oorsprong van het gebouw gaat terug tot het einde van de 17de eeuw, maar werd herbouwd in de jaren 1832-1841 en werd daardoor een van de belangrijkste stadspaleizen.

Egyetemi templom (Universiteitskerk)
Kenners geven aan dat deze barokke kerk, uit het tweede kwart van de 18de eeuw. Ook bezit deze kerk twee van de belangrijkste kunstwerken uit de Hongaarse barok, namelijk de rijkelijk met houtsnijwerk versierde eiken ingangsdeur en een bijzonder mooie preekstoel uit lindehout.

Magyar Nemzeti Müzeum (Hongaars Nationaal Museum)
Deze was gesloten i.v.m. verbouwingen. We konden wel de trappen op en bij de entree kijken.

Reformatus templom (Hervormde Kerk)
Opvallend bij dit godshuis, hoofdzakelijk uit het eerste kwart van de 19de eeuw, is behalve de groene torenspits ook de min of meer vierkante voorgevel. Omwille van de aanwezigheid van deze kerk heet dit plein Kalvin tèr, ter ere van Janos Kalvin (Johannes Calvijn), de protestantse hervormer uit de 16de eeuw. Ook deze kerk was gesloten en konden we niet van binnen bekijken.

Pipa utca
Bij de communistische machtsontplooiing na de Tweede Wereldoorlog werden onder meer de bewoners van deze smalle straat geconfronteerd met gruwelijke taferelen, zo weten we uit de eerste hand van getuigen. Toen ze op een ochtend hun gordijnen openden bengelden er aan de bomen, die er toen nog stonden, lichamen van onschuldige burgers.

Belvárosi Plébánia templom (Parochiekerk van de Binnenstad)
De bouw van de kerk begon kort na de regeerperiode van de heilige koning Istvan, in de eerste helft van de 11de eeuw. Later, in de 14de eeuw, kwam er een gotische kathedraal overheen, die daarna werd omgevormd tot moskee. Tussen 1725 en 1739 kreeg de kerk een barok kleedje, toen werd de kerk herbouwd na gedeeltelijke verwoesting door brand in 1723.

Monument van bisschop Gellèrt
Via de kerk zijn we over de Erzsebet hid gelopen (Elisabethbrug) en aan de overkant van deze brug staat het monument van bisschop Gellèrt. (Szent Gellért Monument). Het bestaat uit een zuilengalerij met een beeld en een watervalletje, die samen het verhaal van de marteldood van de heilige Gellért illustreren.

Na de dood van de heilige koning István (Stefanus) vermoordden opstandige, niet–christelijke Magyaren zijn geestelijke adviseur, bisschop Gellért, omdat hij trachtte hen te bekeren Hij werd in een dicht getimmerd vat gestoken en vervolgens van de rotsen van wat nu Gellértheuvel (Gellért-hégy) heet, in de Donau gegooid. De kom dat het water van het watervalletje opvangt is rood gekleurd en geeft daarmee de indruk dat hier Gellérts’ bloed stroomt.

Margitsziget (Margiteiland)
Via de Margit hid (Margitbrug) brug kan je met een trap afdalen naar het Margitsziget (Margiteiland). Dat het eiland relatief ongeschonden de tijd weerstond is mede te danken aan de rust die de bewoners er genoten: fazanten voor de keizerlijke jacht, haremvrouwen van een Turkse heerser en nonnen onder wie de heilige Margit. Deze koningsdochter uit de 13de eeuw is ook gekend als de heilige Margaretha van Hongarije.

Margaretha-fontein ⛲️
Het Margaretha-fontein is een grote fontein vrijwel direct bij de ingang van het eiland. De waterstralen van de fontein, waarvan de middelste een hoogte van 25 meter kan bereiken, ‘dansen’ op de maat van klassieke achtergrondmuziek.

Na de fontein zijn we even naar ons hotel gegaan, om ons op te frissen voor de avondtocht over de Donau.

We moesten verzamelen bij Dock 7 in Vigadó. Dit ligt in Pest, tussen de Elizabethbrug en de Kettingbrug, tegenover het Marriot hotel.

Donau
De Donau is de op één na langste rivier van Europa. De Donau ontstaat in het Zwarte Woud in Duitsland na de samenvloeiing van de Breg, de Brigach en de in Donaueschingen ontspringende Donaubach. De Donau stroomt oostwaarts door Centraal- en Zuidoost-Europa en mondt na 2829 km in het grensgebied van Roemenië en Oekraïne via de Donaudelta in de Zwarte Zee uit. Steden als Wenen, Bratislava, Boedapest en Belgrado liggen aan de Donau. De Donau is een gemengde rivier, wat betekent dat hij gevoed wordt door smeltwater en regen.

Wauw wat was dit prachtig. Het was zo mooi om alles nu in het donker te zien 😍. Nu snel naar het hotel en het bed in. Wat een dag! 😴

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Wat weer leuk om mee te mogen lezen ! Jullie hebben het vast heel leuk😃

Karin 2018-10-09 16:41:44

weer indrukwekend

oma belt 2018-10-10 14:57:44
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.