Vandaag rijden we verder naar Berlijn. Ik ben heel erg benieuwd naar deze stad. De stad heeft veel te maken met de tweede wereldoorlog en de geschiedenis daarvan en daaromheen.
Vandaag een rit van ongeveer 3 uur voor de boeg. π
Vanmorgen rustig aangedaan, gedoucht π§Ό en toen ontbeten in het hotel. We kunnen rond 13:00 uur inchecken in Berlijn en hier in Hannover rond 11:00 uitchecken dus dat sluit mooi op elkaar aan.
In de tijd dat we nog niet het hotel uit hoefde hebben we gekeken, naar andere opties voor Praag π¨πΏ. Aangezien we niet meer naar Praag kunnen ivm code oranje. We gaan nu net over de grens van Tsjechië, hier zit onder andere een natuurpark. Toch een mooie vervanging zo.
Het rijden ging goed, een tussenstop gehad en hier even buiten de auto gegeten.
Eenmaal aangekomen in Berlijn een parkeerplaats gevonden. Uiteindelijk stonden we aardig goed, alleen hadden we 1 plek ernaast gemoeten, maar we moesten nog inchecken.
Na het inchecken terug naar de auto π en daar zien we dat ik onmogelijk kan parkeren op de plek die we hadden. Ja okee... ik stond op de plek, maar kon de auto niet meer uit. Ik ben voorzichtig.... maar een ander.. Dus wij weer terug naar het hotel π¨ en daar in ons beste Duits de situatie uitgelegd, het is gelukt en naar een andere parkeerplaats gegaan. Hier de auto π veilig neergezet en toen de stad Berlijn gaan verkennen.
De metro was al een verkenning opzich, haha π! Maar ook dat is weer gelukt, wel even wennen aan mondkapje π· iedere keer. Eerste stop met de metro was Alexanderplatz en vanuit daar zijn we naar de rest gelopen πΆπ»βοΈ.
Alexanderplatz De Alexanderplatz genoemd naar Tsaar Alexander I die in 1805 een bezoek bracht aan Berlijn, was al vanaf haar ontstaan een plaats vol commerciële bedrijvigheid, met winkels en een markthal. Veel werd verwoest tijdens WO II. Na de wereldoorlog kwam de plek in handen van de Sovjets, getuige hiervan de strenge sociaaldemocratische architectuur.
Het plein is een druk verkeersknooppunt en wordt gedomineerd door de 368 m hoge televisietoren of Fernsehturm (1969), het hoogste gebouw van Duitsland. In de grote bol, die verwijst naar de Spunik, is er een restaurant dat om zijn as heen draait en je zo de volledige stad laat zien.
Op het plein staat ook nog de Marienkirche, in vroeggotische stijl. Opvallender is het Rote Rathaus uit de 19de eeuw, met een toren van bijna 100 meter. Verder kan je er aan de noordelijkse zijde een wereldklok bezichtigen die het uur op verschillende plaatsen in de wereld aangeeft.
Berlijnse TV toren – FernsehturmDe Fernsehturm (TV toren van Berlijn) is één van de blikvangers van Berlijn en valt op door de grote bol, maar er is nog meer bijzonders te melden over deze toren. Normaal gesproken verwacht je een TV toren namelijk ergens aan de rand van de stad. In het geval van de TV toren in Berlijn is daar bewust niet voor gekozen. Dit bouwwerk ging namelijk in de tijd van de DDR, om precies te zijn op 3 oktober 1969, in werking. Het tijdperk van de DDR speelde zich af van 1949 tot 1989. De TV toren fungeerde daarom met name als statussymbool van de politieke en economische macht van Oost-Berlijn. Na de val van de DDR en de Berlijnse muur, bleef de toren staan en werd het een van de meest belangrijke herkenningspunten van de stad.
Oude Stadshuis (Altes Stadthaus)Het Oude Stadhuis (Altes Stadthaus) dat oorspronkelijk Nieuw Stadhuis (Neues Stadhaus) genoemd werd, werd in 1911 in gebruik genomen, toen het Rotes Rathaus te klein geworden was. Het gebouw werd beschadigd bij de bombardementen van WO II en werd na de oorlog door de DDR gerenoveerd. Tot 1955 was het bestuur van Oost-Berlijn erin gevestigd, en hierna de ministerraad van de DDR.
Sinds de Duitse hereniging wordt het gebruikt door het ministerie van Arbeid en Sociale Zaken.
Nikolaikirche βͺοΈ
De Nikolaikirche is de oudste kerk van Berlijn (ca 1300). Ze werd vernield in 1945, en uiteindelijk in 1987 heropgebouwd. Er is nu een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Berlijn. Er zijn ook talrijke grafmonumenten te zien.
Berliner dom De Berliner Dom is één van de belangrijkste kerken in Berlijn. Het neobarokke gebouw ziet er trouwens wel veel ouder uit, dan het is. Hoewel er in 1750 al een Dom stond op dezelfde plek, stamt de huidige kerk uit de periode 1894-1905. Het raakte in de Tweede Oorlog zwaar beschadigd, maar is sinds 1992 weer volledig gerestaureerd. Wist je trouwens dat het onderhouden en draaiende houden van de kerk maar liefst 15.000 euro PER DAG kost?
Altes Museum Het Altes Museum (tot 1845 Königliches Museum geheten) is een archeologiemuseum in Berlijn, gelegen op het Museumsinsel.
Unter der Linden Unter den Linden was in het voormalige Oost-Duitsland de belangrijkste straat, en staat boordevol historische gebouwen. Op de hoek van Hinter dem Gießhaus en Unter den Linden is het neoclassicistsche gebouw van de Neue Wache, een gedenkplaats voor de slachtoffers van oorlogen. Binnenin staat de Piëta, ‘Moeder en haar dode zoon’ van Käthe Kollwitz. Het is wel niet meer het origineel, want in de DDR-periode werd het beeld verwijderd. Op initiatief van bondskanselier Helmut Kohl werd er na de hereniging van Duitsland een vergrote kopie van een beeld geplaatst.
Wat verder staat het standbeeld van Frederik de Grote. Het mooiste operagebouw van Duitsland, de Staatsoper Unter den Linden, bevindt zich ook verder langs deze boulevard.
Bebelplatz De Bebelplatz (voormalig Platz am Opernhaus, later Kaiser-Franz-Joseph-Platz, in de volksmond ook tegenwoordig Opernplatz) is een plein aan de brede boulevard Unter den Linden, vlak bij de Staatsoper, in het stadsdeel Mitte in de Duitse hoofdstad Berlijn.
Sint-Hedwigskathedraal De Sint-Hedwigskathedraal is sinds de oprichting van het rooms-katholieke aartsbisdom Berlijn in 1930 de bisschopskerk van de Duitse hoofdstad Berlijn. De kathedraal, die aan de Bebelplatz in het stadsdeel Mitte staat, heeft sinds 1927 de titel Basilica minor. De kerk is gewijd aan Hedwig, de beschermheilige van Silezië.
Vanuit de kathedraal terug gelopen naar de Berliner Dom. Hier in het park (Lustgarten) gaan zitten om naar het licht festival te gaan kijken.
Festival of Lights BerlinFestival of Lights Berlin is een gratis jaarlijks internationaal evenement dat normaal plaatsvindt in oktober in Berlijn, Duitsland. Deze keer hebben wij geluk, want het is nu. Het is de 16e editie van de festival. Het licht festival transformeert oriëntatiepunten en gebouwen in de hele stad door het gebruik van verlichting, luministische projecties en 3D-kaarten.
Wauw wat was dit gaaf om te zien. Wat een toeval ππ
Hierna teruggegaan met de metro π, S bahn en trein π naar het hotel. Het is wat hoeveel openbaar vervoer je hier hebt op een plek. Nu lekker uitrusten, morgen een nieuwe dag ππ»
Geschreven door Lindsey.reizen