Dag 4

Hongarije, Boedapest

Vandaag hebben we bij de receptie tickets gekocht voor de hop on- hop off. Deze tickets zijn 48 uur te gebruiken, mooi handig dus voor de laatste dagen.

Er zijn verschillende mogelijkheden zo kun je: hop on - hop off, open - dakbussen of rondvaartboten. Ideaal!

Clark Ádám tér
Deze rotonde sluit aan op de Kettingbrug en ligt in Boeda. Als je rechtdoor gaat dan kom je uit bij de tunnel onder de Burcht. Deze tunnel dateert uit 1857 en is 350 meter lang.

Bij het Clark Ádám tér stonden verkopers van de Castle bus. Deze bus ging naar de vier hoogste punten boven. Dit is bekend en werkt samen met de hop on- hop off mogelijkheden. Maar doordat de president van Turkije 🇹🇷 in Boeda was, mochten we nergens heen en was alles afgesloten. De eerste stop (Buda Castle) werd overgeslagen en we moesten er toen verplicht uit bij de Matthiaskerk en het Vissersbastion, maar ook hier was alles eerst gesloten. Na wat foto’s maken zijn we opnieuw in die shuttle bus gegaan en naar de Buda tower gegaan. Vanaf hier terug gegaan naar punt 3, want ook punt 4 was gesloten vanwege de president 🇹🇷😵. Toen vanaf de tuinen (punt 4) eerst terug gegaan naar het bastion en daar de kerk bekeken en de toren beklommen. Toen eindelijk foto’s gemaakt van het vissersbastion.

Matthiaskerk
De Matthiaskerk (Mátyás-templom) is een kerk in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De kerk bevindt zich aan het Drievuldigheidsplein (Szentháromság tér) in de burchtwijk van Boeda. De toren en het kleurrijke dak zijn ook vanaf de andere kant van de Donau duidelijk te zien. De kerk, die officieel de naam Onze-Lieve-Vrouwekerk (Budavári Nagyboldogasszony-templom) draagt, is in zijn huidige vorm neogotisch (Onder neogotiek wordt een 19e-eeuwse stroming in de bouwkunst verstaan die zich geheel heeft laten inspireren door de middeleeuwse gotiek.).

Geloof: Rooms-Katholieke Kerk
Gebouwd in: 1255
Restauratie(s): 14e, 15e, 18e en 21ste eeuw.

Vissersbastion
Dit bouwsel, voltooid in 1905, moet een soort van replica voorstellen van het bastion waarachter de vissers zich in de middeleeuwen zouden verschanst hebben tegen aanvallers. Maar die twijfelachtige historische reputatie moet sowieso wijken voor het ongeëvenaarde uitzicht op de traag voorbijglijdende waters van de mooiste rivier. Op het plein tussen bastion en kerk staat het standbeeld van koning Stefaan I (Istvan), dat wel borg staat voor geschiedenis.

Buda tower
Het oudste gebouw op het Kapisztran-plein is de Maria Magdalena-toren, gebouwd in laatgotische stijl, tevens het enige middeleeuwse monument dat in zijn oorspronkelijke vorm werd behouden. Het gebouw werd zwaar beschadigd in 1945. De restauratie van de toren als monument begon in 1950, maar tegelijkertijd beslisten de leiders van het anti-kerkelijke regime om de kerk te slopen. Na tientallen jaren voor het publiek gesloten te zijn, heeft de Maria Magdalena-toren haar deuren weer geopend voor bezoekers in de zomer van 2017.

Tärnök utca
Dit is een straat waar een aantal beschilderde huizen met mooie gevels staan.

Toren van de Matthiaskerk
Na de uitbreidingen in de 14e en 15e eeuw, ontstond in 1470 onder koning Matthias de zuidelijke toren. De toren is 80 meter hoog.

Mathiaskerk van binnen
De oorspronkelijke Onze-Lieve-Vrouwekerk werd in 1255 onder koning Béla IV voltooid en in de 14e en 15e eeuw regelmatig uitgebreid.

Onder de Turken, vanaf 1541, werd de kerk veranderd in een moskee. Hierbij werden het interieur en de fresco's aan de muren en het plafond verwoest. Bij de herovering van Boeda door de Habsburgse legers (1686) leed de kerk opnieuw ernstige schade. In het begin van de 18e eeuw vonden de herstelwerkzaamheden plaats, waarbij barokke stijlelementen werden aangebracht. De kerk was in deze periode in het bezit van achtereenvolgens de franciscanen en de jezuïeten.
Tussen 1873 en 1896 werd de kerk door Frigyes Schulek grondig verbouwd en kreeg ze haar huidige neogotische aanzien. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk opnieuw zwaar getroffen. Bij de restauraties ging men weer uit van de gotische versie. Het exterieur is juist weer gerestaureerd en ook het interieur kreeg een beurt. Vooral het dak met zijn kleurige leien herinnert aan de fayence-cultuur uit de tijd van koning Matthias.

Ter hoogte van de derde verdieping is het Hongaarse wapen gecombineerd met het familiewapen van koning Matthias te zien.

In 1867 werd het Oostenrijkse keizerspaar Frans-Jozef en Elizabeth (Sisi) in de Matthiaskerk gekroond.

Burcht van Boeda (Budavár)
De burcht van Boeda (Budavár), het oude koningspaleis, is een historisch kasteelcomplex in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het complex is gelegen op de Burchtheuvel (Várhegy), het oude stadshart van het stadsdeel Boeda, op 70 meter boven de Donau.

Het kasteel zelf is ook erg mooi, maar niet zo bijzonder als andere plekken in Boedapest. Het is vooral een hele mooie burcht als je er van veraf naar kijkt. En vanaf de burcht heb je een prachtig uitzicht op Boedapest.

Het voormalig koninklijk paleis:
De oorsprong van dit paleis, vandaag een imposant gebouw met een gevelbreedte van 300 meter, gaat terug tot halfweg de 13de eeuw, toen koning Béla IV de opdracht gaf tot de bouw. Meermaals werd het gebouw geheel of deels verwoest en dan weer opgebouwd in een of andere vorm. De meest recente heropbouw werd voltooid in 1970. Hongarije telt al lang geen koning meer: de laatste, Karel IV (IV Karoly), werd in 1918 definitief aan de deur gezet. De meeste gebouwen van het voormalige koninklijk paleis doen nu dienst als museum.

Na deze ervaring door naar de Gellértberg om de citadel en te bekijken.

Citadelle
De Citadel van Boeda (Citadella) is een vesting op de Gellértberg in Boedapest (District XI) die vrijwel het gehele bergplateau inneemt. Het bergplateau is 235 meter hoog. Citadella, is het enorme fort dat door de Habsburgers werd gebouwd en later door de Russen werd bezet.

Liberty Statue _(Szabadság-szobor)
Het vrijheidsbeeld dat vooral 's nachts prachtig is, is een monument voor diegenen die hun leven gaven voor de onafhankelijkheid en vrijheid van Hongarije.

Het Vrijheidsmonument neemt een prominente plaats in op de Gellértberg. centraal Budapest op de westoever van de Donau.

Na de Tweede Wereldoorlog was het Hongaarse volk dankbaar dat de Russen hen van de nazi's had bevrijd. Om hun redders te eren, richtten ze dit standbeeld op. Het 14 meter hoge standbeeld is van brons gemaakt en staat boven op een voetstuk dat bijna twee keer zo hoog is als het beeld zelf. De figuur op het voetstuk houdt een zeer groot palmblad boven het hoofd. De oorspronkelijke inscriptie luidt vertaald: 'Ter herinnering aan de Sovjethelden en -bevrijders opgericht door het dankbare Hongaarse volk in 1945'.

De dankbaarheid was van korte duur, want binnen enkele jaren werd de bevrijding door de Sovjets een nieuwe onderdrukkende bezetting. In oktober 1956 liepen studentenprotesten uit op een opstand. De Sovjets schoten vanaf de Citadella op inwoners van Budapest. Aan het begin van de opstand stierven meer dan 20.000 mensen en in de twee decennia die volgden en waarin het conflict tussen Hongaren en Sovjets aanhield, stierven nog duizenden meer.

Uiteindelijk verslapte de greep van de Sovjets in 1988 en kregen Hongaarse patriotten de controle over de stad en het land weer terug. Snel werd de inscriptie op het standbeeld aangepast om de recentere gebeurtenissen te weerspiegelen. Let op het verschil in de huidige inscriptie, die kan worden vertaald als: 'Ter herinnering aan allen die hun leven gaven voor de onafhankelijkheid, vrijheid en voorspoed van Hongarije'. (1989)

Dinner 🍽
I Quattro Artisti
Budapest, Vigadó tér 3, 1051
http://www.quattro.hu/?utmsource=tripadvisor&utmmedium=referral

Na lekker gegeten te hebben weer terug met de metro naar het hotel. Bij het laatste stukje lopen richting het hotel, lag er een zwerver te slapen. De zwerver lag in de deur opening van een gebouw te slapen. Ik schrok zo erg dat ik alles bij elkaar gilde haha! Maar dan wel even eerlijk wie gaat er nou opgevouwen in een deuropening liggen maffen.

Extra
Budapest is een samensmelting van de twee steden Buda en Pest. Deze twee stadsdelen liggen ieder aan een zijde van rivier de Donau.

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

weer mooie herinneringen

oma belt 2018-10-10 15:03:34
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.