Vanmorgen op tijd weggaan, eerst even naar de auto gegaan in de garage, om wat drinken te pakken. Vanuit de garage kan je naar -1 en dan kom je gelijk bij de metro. Deze genomen en naar Gendarmenmarkt gegaan, de metro stop hier 2 munten lopen 🚶🏻♀️ vandaan. Lekker dichtbij 😁
Gendarmenmarkt Het rechthoekig gevormde plein wordt gekenmerkt door een drietal gebouwen: centraal het Konzerthaus Berlin met aan weerszijde van het concertgebouw twee op elkaar lijkende kerken: de Französischer Dom (1705) en de Deutscher Dom (1708).
Konzerthaus BerlinHet Konzerthaus Berlin is een gebouw in de Duitse stad Berlijn, gelegen aan de Gendarmenmarkt. Het is door de Berlijnse architect Karl Friedrich Schinkel ontworpen als theater.
Schinkel ontwierp dit gebouw in classicistische stijl dat in 1821 gereed kwam onder de benaming Königliches Schauspielhaus. Het werd opgetrokken rond de ruïnes van het Nationale Theater, dat in 1817 door een brand werd verwoest. De zuilen van de portico kregen een nieuw ontwerp. In 1945 werd het gebouw bij bombardementen zwaar beschadigd. De resten werden in de jaren vijftig en zestig geconsolideerd. De uiteindelijke restauratie vond plaats tussen 1979 en 1984. Er zijn nu vier zalen: een grote concertzaal voor symfonische muziek, een kleine concertzaal, een muziekclub en een ruimte voor orkestrepetities.
Deutscher DomDe Deutscher Dom bevindt zich in Berlijn op de Gendarmenmarkt tegenover de Franse kerk van Friedrichstadt (Franse kathedraal). Na zwaar beschadigd te zijn tijdens het bombardement op Berlijn in de Tweede Wereldoorlog, werd de wederopbouw in 1988 voltooid; de kerk doet nu dienst als museum.
Frenche Cathedral De Franse (hervormde) kerk van Friedrichstadt (algemeen bekend als Französischer Dom , wat "Franse kathedraal" betekent) bevindt zich in Berlijn aan de Gendarmenmarkt , tegenover het Konzerthaus en de Duitse kathedraal . De vroegste delen van de kerk dateren uit 1701, hoewel ze later werd uitgebreid. Na zwaar beschadigd te zijn geraakt tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de kerk herbouwd en worden er nog steeds kerkdiensten en concerten aangeboden.
Vanuit dit plein in het heerlijke zonnetje ☀️ doorgelopen naar de volgende bezienswaardigheid.
Checkpoint Charlie Na de Tweede Wereldoorlog is Berlijn 🇩🇪 in verschillende delen opgesplitst. De grens tussen Oost en West Berlijn werd aangeduid door de Berlijnse Muur. Checkpoint Charlie speelde een belangrijke rol in de overgang van Oost naar West-Berlijn. Hier werden buitenlanders uitvoerig gecontroleerd, als ze van het Russische naar het Amerikaanse deel reisden. Of andersom. Interessant weetje: wist je dat de naam Charlie verwijst naar de derde letter van het NAVO Alfabet, omdat Checkpoint Charlie de derde doorgang tussen Oost en West was.
In 1989 viel de Berlijnse muur en werd de controlepost een herdenkingspunt voor de slachtoffers die de overtocht van Oost naar West-Berlijn helaas met de dood moesten bekopen. Door middel van witte kruizen worden deze slachtoffers tot op de dag van vandaag herdacht.
Het originele wachthuisje werd gesloopt na de val van de muur. Een kopie van het originele wachthuisje werd in 2000 op dezelfde plek geplaatst.
Topograhie des Terrors Vroeger stond op het terrein van Topograhie des Terrors het hoofdkwartier van de SS en Gestapo. Gevangenen werden hier door de SS-ers ondervraagd en gemarteld. Na de oorlog werd het gebouw met de grond gelijk gemaakt. Nu staat er een museum dat focust op het ontstaan, de werking en de gruweldaden van de Gestapo en SS. Er is een deel binnen, en een deel buiten, naast de grondvesten van het vroegere pand.
Potsdamer platz Potsdamer Platz stond voor de Tweede Wereldoorlog synoniem voor moderne technologie. Doordat het een druk kruispunt was, stonden hier de eerste verkeerslichten. Na de oorlog bleef er echter niets meer over van deze glorie. Bovendien lag het in een neutrale zone en het bleef dan ook tot de éénmaking braak liggen.
Na de val van de Berlijnse Muur moest dit opnieuw het uitgaanscentrum van de stad worden. Nieuwbouw verrees uit de grond waarvan het Sony Center het meest beroemde is. Onder de enorme koepel bevindt er zich een groot cinemacomplex en talrijke horecazaken. Waar de Muur vroeger stond, liggen nu een dubbele rij kasseistenen in het wegdek.
Hitler’s Bunker De laatste maanden van de oorlog leidde Hitler zijn troepen vanuit de Führerbunker of gewoon simpelweg Hitler’s Bunker. Toen duidelijk werd dat de oorlog definitief verloren was, pleegde hij hier op 30 april 1945 samen met Eva Braun zelfmoord.
Om te vermijden dat de plek een bedevaartsoord zou worden, werd de bunker na de oorlog en in verschillende pogingen helemaal ontmanteld. Enkel een informatiebord met een plattegrond van de bunker duidt de geschiedenis van de plek.
Holocaust monumentEen van de meest bedenkelijke monumenten is het gedenkteken voor de slachtoffers van de holocaust. Het beslaat een oppervlakte van maar liefst 19.000 m² en bestaat uit ruim 2700 betonblokken die in hoogte variëren van 20 centimeter tot 4,5 meter. Tussen de rijen betonblokken zijn smalle paden. De ontwerper, Peter Eisenmann, wil met de golvende blokken symbolisch het gevoel van de Joden tijdens het nazi-regime uitdrukken: desoriëntatie en isolement.
Brandenburger tor De Brandenburger Tor is hét symbool van de éénmaking van Duitsland en Berlijn. Deze 18de eeuwse poort is de enige nog overblijvende stadspoort van de oorspronkelijk 18. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij zwaar beschadigd. Hij lag op de grens tussen Oost- en West-Berlijn, in het Oost-Duitse gedeelte, en werd tussen 1956 en 1958 gerestaureeerd.
Toen de Berlijnse Muur gebouw werd, liep deze aan de westkant van de poort. Bijna 30 jaar lang was het verboden om nog door de poort te wandelen.
Bij de val van de Muur en de hereniging van Duitsland onderging het nationale symbool opnieuw een restauratie en het schittert nu in volle glorie, al heeft de tand des tijds en de geschiedenis van de stad haar sporen achter gelaten.
Terwijl we foto’s 📷 aan het maken waren van Brandenburger tor, raakte we aan de praat met een man die hier woont. Deze man verkoopt wijnen. Doordat we met hem aan de praat raakte hebben we hem geholpen met het maken van een goede foto als reclame voor zijn wijnmerk. Als dank kregen we 3 van zijn wijnen cadeau (rood, rosé en wit 🍷).
Reichstag Tot groot verdriet van de inwoners van Bonn werd Berlijn weer de hoofdstad van het herenigde Duitsland en de Reichstag (Rijksdag) opnieuw de zetel van het Duitse parlement. Het gebouw werd in 1894 in gebruik genomen.
Bijna veertig jaar later (in 1933) werd de grote vergaderzaal verwoest door brandstichting. De Nederlander Marinus van der Lubbe werd als verdachte gearresteerd en hij heeft de daad ook bekend. Toch blijven er vele vragen bestaan rondom de brand, veel historici denken dat de nazi’s er ook een rol in speelden omdat de aanslag ze goed te pas kwam. Zo was de brand voor Adolf Hitler aanleiding om de noodtoestand uit te roepen en daarmee zijn greep op het land.
In de jaren zestig werd het gebouw al eens gerestaureerd, maar pas na de hereniging van Duitsland werd het grondig onderhanden genomen. Het interieur werd daarbij volledig op de schop genomen, al bleven er historische details bewaard. Zo kun je er graffiti zien in het Russisch met teksten als “Hitler dood!” en “Sergej en Yuri waren hier". Verder werd er een ondergrondse gang ontdekt tussen de Reichstag en het presidentspaleis. Vermoed wordt dat via die gang nazi’s ongezien in het gebouw konden komen om er de brand van 1933 te stichten.
Berlijnse muur Bijna dertig jaar lang werden de inwoners van Berlijn van elkaar gescheiden door de muur, de grimmige grens tussen het communistische oosten van de stad en het kapitalistische westen. Het grootste deel van de muur is gesloopt, maar op verscheidene plaatsen kun je de loop nog volgen: op de plaats waar de muur stond zijn in het wegdek klinkers aangebracht.
Op 9 november 1989 bestormde een menigte de Muur en hakte er stukken uit. Eindelijk konden Oost-Berlijners zonder problemen naar het westen van de stad. Na dit symbolische ‘vallen’ van de muur werd het gehate bouwwerk twee jaar later vrijwel helemaal afgebroken. Brokstukken werden verkocht als souvenir. Enkele delen van de Muur staan nog overeind als herinnering aan het verleden.
Aan de Mühlenstrasse is de East Side Gallery: 1200 meter muur die fraai is beschilderd door kunstenaars uit de hele wereld. Aan de Bernauer Strasse staat ook nog een stukje van de Muur, inclusief de gaten die er in de nacht van 9 op 10 november 1989 in geslagen zijn. Dit is de Gedenkstätte Berliner Mauer waar ook een stukje niemandsland bewaard is gebleven.
In de bijna 30 jaar dat de Muur Berlijn in tweeën deelde kwamen meer dan 200 mensen om het leven bij hun poging te vluchten.
Vanuit de Berlijnse een stukje door gelopen en daaf hebben we bij de Mercedes Platz naar live muziek 🎶 geluisterd. Hier zat een leuke tent bij het water. Hier wat drinken besteld. Ik bestelde een wijntje en een biertje. De serveerster: Hier is uw wijn, in de koelkast daar staat bier, zoek maar uit. Ik vind dat wel een mooi concept 🍻 Proost!
Na het drinken, stukje verder gewandeld en daar had Remco een leuk restaurant gevonden. Hier heerlijk gegeten 🍴en genoten van onze cocktails 🍹.
Morgen een klein stukje verder rijden en dan gaan we een nachtje slapen in een subtropisch zwemparadijs 😊😁
Geschreven door Lindsey.reizen