GDANSK EN ROND DE GOLF VAN GDANSK

Polen, Gdańsk

Maandag, 8 augustus 2016 - GDANSK

Met de taxi naar het station. Trein naar Gdansk. Het zal de "boemel" zijn die we vanaf de camping ook horen fluiten. Je schudt alle kanten op soms. Retour voor 27 zloty per persoon, dus je mag niet klagen. Er rijdt ook een intercity, maar die vertrok later dan we wilden. Enfin, op Gdansk Glowny zoeken we (na het piepkleine VVV-kantoortje in de stationshal en waar de jongen niets over de oude Hanze-buurt weet) onze weg naar buiten en naar de bezienswaardigheden in de oude stad. Wout wordt aangeklampt door een man die aanbiedt ons de weg te wijzen; "gratis" zegt hij steeds, maar we willen liever onze eigen weg zoeken.
Via een overdekte markt (haalt het niet bij die van Riga), wat kerken, een oude watermolen (een grote graanmolen waar tussen 1350 en tot aan WOII per dag 200 metric ton(1 metric ton is 1000 kilo) meel werd gemalen), het historisch museum dat een barnsteen-museum blijkt te zijn - het echte historisch museum ligt verderop en is dicht - het arsenaal, waar nu deAcademie voor Schone Kunsten in huist en een tentoonstelling van eindexamenwerk te zien is. We bekijken het werk dat de studenten onder supervisie van "professoren" tentoonstellen. Het mooiste is een zwart/wit-video animatie. We kunnen het niet lezen helaas.
Door één van de vele stadspoorten gaan we de Dluga-straat in. Deze en de straten er om heen zijn de echte oude Hanze straten,vlakbij de haven waar de eerste haven-kraan uit 1367 staat.Teutoonse ridders (uit Malbork) protesteerden tegen de bouw die hun leidende positie in de handel zou aantasten en staken het in de hens. De burgerij van Gdansk legde hud-bij-mudje en financierden zo de herbouw; de kraan werd nu ook groter.Het was en is een immense kraan voor die tijd.
We drinken koffie (om even te kunnen zitten en voor w.c.-bezoek) en lopen verder. Alle huizen zijn uniek in kleur en versiering. Vele zijn door Duitse bouwmeesters of handelaren gebouwd, maar niet allemaal zijn ze echt oud uit de tijd van de Hanze. Gaan het prachtige postkantoor in en door de "groene poort" komen we aan de kade langs de Motlawa. In een hurrie kopen we tickets voor de boottocht door de haven en naar Westerplatte. De boot van 14.10 uur vertrekt al bijna en is aardig vol. Ook op deze rivier allerlei vreemde bootjes en peddelaars tussen de grotere schepen. Er vaart ook een soort piratenschip door de haven naar Westerplatte. Het meisje dat de tickets voor de "zwarte boot" verkoopt leek lichtelijk stoned en lurkte aan een waterpijp, maar het was een andere maatschappij dan wij moesten hebben. De tocht naar Westerplatte zou plm. 3 kwartier duren en voerde langs de havens, kranen, gebouwen, dokken en opslaghallen. En natuurlijk langs de voormalige Lenin-werf, nu geheten "Stocznia Gdansk". De broedplaats van waaruit o.a. Lech Walesa de voor Polen's vrijheid belangrijke stakingen zijn begonnen. Tot 3 x toe werd actie gevoerd en weer neergemept, maar de laatste was succesvol en spreidde zich over heel Polen uit. We kennen het vervolg. De dame die ons aan boord in het Duits van rechts naar links liet kijken liet deze belangrijke informatie achterwege. Van de huidige rechtse regering mag het niet meer genoemd worden. De geschiedenis wordt in Polen momenteel herschreven. Dom, maar het is kennelijk bedreigend voor het regime. Er is meer aan de hand in Polen-nu: er wordt nu beweerd dat Polen geen schuld of aandeel aan jodenvervolging heeft gehad, maar zelf slachtoffer is geweest. Als je het tegendeel beweert of deze versie in twijfel trekt, riskeer je een behoorlijke celstraf! Het moet toch niet gekker worden. We missen trouwens ook dat Günther Grass hier is geboren.
De tocht gaat naar Westerplatte, een landtong aan de monding van de rivier. Een groot monument voor het verzet tegen de Duitse aanval vanaf zee op 1 september 1939. Polen hield een week stand. Je kunt er van de boot stappen. Wíj varen mee terug naar het centrum. Lopen langs nog wat oude straten, de overvolle kade met stalletjes koopwaar. Aan het eind van de kade - in een stillere hoek - drinken we koud bier en eten we "fish-and-chips". En passant is het flink gaan waaien.
Teruglopen naar het station en met de trein terug. We zijn eigenlijk een uurtje te vroeg en dat merken we: de trein is overvol en we moeten 3/4 van de reis staan. We hadden het kunnen weten.

Dinsdag, 9 augustus 2016

We hebben niet zo'n haast. De dagmars gaat naar "Villa Swarzewo" even ten noorden van Puck (boven Gdynia). We hebben een bungalowtje gehuurd aan de golf van Gdansk. Het verkeer rond Gdansk en Gdynia is drukker dan verwacht en daarom komen we iets later bij het adres dat we door de routebeschrijving op internet goed kunnen vinden, want het ligt helemaal aan een dead-end. Een oud echtpaar runt de zaak. Een enorm groot huis met verhuurkamers en 2 bungalows. Alles is bezet. Cash afrekenen ook en in de avond komt mevrouw met een piepklein bonnetje bij wijze van kwitantie. Maar alles is verder o.k. Mooi uitzicht over het water. In de schommelbanken een biertje in de laatste zonnestralen. Ik ga nog een paar foto's maken aan het water. Het is er duinachtig en doet denken aan Nederlands duinlandschap. Fietspaden, nog een duinhuis. Terzijde: er wordt in Polen en de Baltische landen veel gefietst en hier en daar zijn zelfs goede fietspaden.
We "internetten" een hotelboeking voor de volgende dag in Swinoujscie, op de grens met Duitsland.


Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.